[D2 94 4.2PB/LPG ] Gaz V generacji
[D2 94 4.2PB/LPG ] Gaz V generacji
Witam całą ekipe a8.
chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje wszystko co pod maskę do ciekłego wtrysku gazu
bez butli i rurek tylko to co do slnika
Pozdro
chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje wszystko co pod maskę do ciekłego wtrysku gazu
bez butli i rurek tylko to co do slnika
Pozdro
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2011, 23:13 przez krzys, łącznie zmieniany 2 razy.
krzyś
Sens chyba ma, była (i może jest) firma która to robi. Są instalki pod 8 garów, tutaj najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kolektora.
Koszty ponad rok temu były < 10000 PLN (niewiele)
Zalety:
-spalanie gazu jak beznyny
-moc ta sama albo i większa (gaz ma większą wartośc opałową i co ciekawe większa liczbę oktanową więc jakbny jeszcze przestawić program w ECU to kolejny przyrost mocy mozna oczekiwać)
-można odpalać na LPG
-brak kompa gazoweg
-CHYBA (może to marketing) silnik się mniej zuzywa niż na sekwencji IV generacji ale to CHYBA ...
Koszty ponad rok temu były < 10000 PLN (niewiele)
Zalety:
-spalanie gazu jak beznyny
-moc ta sama albo i większa (gaz ma większą wartośc opałową i co ciekawe większa liczbę oktanową więc jakbny jeszcze przestawić program w ECU to kolejny przyrost mocy mozna oczekiwać)
-można odpalać na LPG
-brak kompa gazoweg
-CHYBA (może to marketing) silnik się mniej zuzywa niż na sekwencji IV generacji ale to CHYBA ...
Tak, gaz jest czystszy chemicznie, mimo, iż jest odpadem w procesie produkcji. Dlatego zaleca się stosowanie dobrych olejów, aby skompensować smarowanie gładzi cylindrowej.MorgothV8 pisze:-CHYBA (może to marketing) silnik się mniej zuzywa niż na sekwencji IV generacji ale to CHYBA ...
Bądź dobry jak chleb.
-
- Forum Audi A8
ja kiedyś szukałem informacji na ten temat i znalazłem warsztat, który to montował, ale przestał. Powodem były gwarancje na pompy gazu, które przy nie najczystszym polskim gazie podały.
Co do samej V gen. to znam faceta mającego 2 auta z tego typu instalkami i bardzo sobie chwali... ale on mieszka w UK, nie w Polsce
Co do samej V gen. to znam faceta mającego 2 auta z tego typu instalkami i bardzo sobie chwali... ale on mieszka w UK, nie w Polsce