[S8 D2 00 ] Wymiana świec zapłonowych
taka plotka ma coś z prawdydzidzia pisze: 9% mniejsze spalanie?? wierzycie w to ?
chodzi o to mniej więcej, ze zwykła świeca szybciej się wypala, o ile na początku odstęp pomiędzy elektrodami jest ok to już po 15-20 tys niezbyt co ma jakiś tam wpływ na proces zapłonu itp, w tym czasie świeca platynowa czy irydowa nadal zachowuje swoje niemal nominalne właściwości. Dodatkowo jakiś tam pikuś to też fakt że świece z lepszych materiałów mają cieńsze te elektrody dzięki temu przy małych obciążeniach mieszanka jest szybciej (lub jak kto woli) precyzyjniej zapalana... ale żeby 9% to już naprawdę skrajność raczej ;-)
A to za komplet czy za sztukę :?: :?:daro72 pisze:Cena w ASO powyżej 300 pln z tego co pamiętam.
bo nie miałem jeszcze tej przyjemności wymiany cewek :?: :?:
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
To jest cena za jedną cewkę. Przynajmniej tak mi kiedyś gostek od Szewczyka podawał. Może teraz ceny się zmieniły ale tego nie wiem. Jeśli chodzi o świeczki to jest o tym sporo na forum. Mi ostatnio w sklepie zaproponowali platynowo-irydowe. Jakieś nowe ale nie wiem jakiej firmy. Cena też nie była niska bodaj coś koło 46 pln ale platynówki można już dostać za 25 pln oczywiście za sztukę.
Dążenie do doskonałości.
http://allegro.pl/japonskie-irydowe-swi ... 02786.html
Ja sie na wypłatę szarpnę chyba na te świeczki komplet wyjdzie 320zł ale jeśli faktycznie wytrzymają 100 tyś km to chyba dobra cena, tym bardziej ze autko mam zamiar trzymać, wiec zwykłych po 8,50zł za sztukę nie ma co pchać bo 100zł pęknie roboty tez pewnie na 2 godzinki bo będę musiał gaz rozbroić żeby sie dostać i co za 20 tyś km powtórka z rozrywki?
Jak kupie zdam relacje czy faktycznie spalanie spadło o 9% :mrgreen: :shock: :evil:
Ja sie na wypłatę szarpnę chyba na te świeczki komplet wyjdzie 320zł ale jeśli faktycznie wytrzymają 100 tyś km to chyba dobra cena, tym bardziej ze autko mam zamiar trzymać, wiec zwykłych po 8,50zł za sztukę nie ma co pchać bo 100zł pęknie roboty tez pewnie na 2 godzinki bo będę musiał gaz rozbroić żeby sie dostać i co za 20 tyś km powtórka z rozrywki?
Jak kupie zdam relacje czy faktycznie spalanie spadło o 9% :mrgreen: :shock: :evil:
To nie sprzedawcy fantazja tylko był przeprowadzony niezależny test, co prawda testowali motocykl ale spalanie w nim spadło o taką właśnie wartość. gdzieś był wklejony link do artykułu w tym temacie.daro72 pisze:Co niektórzy sprzedawcy to mają fantazję.
Nie chodzi o to spalanie, bo tez w to za bardzo nie wierze, bardziej chodzi mi o żywotność 100 tyś km czyli jakieś 3,4 lata spokoju, a wymienić 8 swieczek to nie 5 minut w aucie z gazem gdzie instalacja zabudowana jest najczęściej tak ze uniemożliwia łatwy dostęp.
Zastanawiam się nad kupnem tych http://motoallegro.pl/swiece-denso-ford ... 99658.html
Jeździ ktoś z was koledzy na takich świecach?Cena okazyjna :-P
Jeździ ktoś z was koledzy na takich świecach?Cena okazyjna :-P