![]() |
![]() |
![]() |
[D3 04 4.0TDI ] stuki przy odpalaniu
-
- Forum Audi A8
[D3 04 4.0TDI ] stuki przy odpalaniu
Witam,
Przy odpaleniu silnik chodzi dziwnie, 2-4 razy stuknie (nie jest to dźwięk łańcuszka rozrządu raczej, a napinacza nie zalanego olejem) Tak jak wspomniałem po 2-3 sekundach ustaje. Powiedzcie mi czy to niegroźne czy też należałoby sie zainteresować stanem rozrządu bo trochę poczytałem o tych zerwanych łańcuchach i obawiam sie żebym to niebylo coś poważnego.
ps. jezeli to pomoże w ocenie to moge nagrać dzwięk
Przy odpaleniu silnik chodzi dziwnie, 2-4 razy stuknie (nie jest to dźwięk łańcuszka rozrządu raczej, a napinacza nie zalanego olejem) Tak jak wspomniałem po 2-3 sekundach ustaje. Powiedzcie mi czy to niegroźne czy też należałoby sie zainteresować stanem rozrządu bo trochę poczytałem o tych zerwanych łańcuchach i obawiam sie żebym to niebylo coś poważnego.
ps. jezeli to pomoże w ocenie to moge nagrać dzwięk
Ostatnio zmieniony 10 lip 2011, 17:15 przez gardeliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
silnik pracuje dobrze, identycznie jak mój
a to stuknięcie to tak jak napisałem wcześniej na 90% łańcuszek lub zużyty element hydrauliki (dźwigienki, popychacze). posłucham tego dokładniej jutro na lepszym sprzęcie i żeby CIę w błąd nie wprowadzić 
posłuchałem u kumpla na lapku i na 100% wyciągnięty łańcuszek rozrządu tak jak u mnie. identyczny dźwięk po odpaleniu. od dawna tak rzegocze? jak dopiero teraz tak ma to masz czas na zakup części i nastawienie się na wybebeszenie swojej niuni. makabrycznie to wygląda jak wisi na podnośniku w połowie rozebrana bez silnika
koszt ok 6 tyś.

posłuchałem u kumpla na lapku i na 100% wyciągnięty łańcuszek rozrządu tak jak u mnie. identyczny dźwięk po odpaleniu. od dawna tak rzegocze? jak dopiero teraz tak ma to masz czas na zakup części i nastawienie się na wybebeszenie swojej niuni. makabrycznie to wygląda jak wisi na podnośniku w połowie rozebrana bez silnika

-
- Forum Audi A8
jeszcze parę tyś. km na tym zrobisz ale nie wiadomo kiedy trzaśnie. jeżeli masz kasę to rób od razu bo w razie draki szkody mogą być jeszcze większe. jeżeli chcesz uzbierać to musisz delikatnie jeździć i strzec się gwałtownych przyśpieszeń. mnie wymiana wyniosła niecałe 6 tyś zł. (4 łańcuszki, 4 napinacze, 4 ślizgi, komplet hydrauliki i uszczelki + 1500zł za wyjęcie silnika) i miałem szczęście że nie pogięło zaworów itd bo wtedy wyniosłoby mnie to 12tyś zł 

czytając to ciesze się że nie kupiłem diesla a chodził mi po głowie :diabel:mazur6662 pisze:jeszcze parę tyś. km na tym zrobisz ale nie wiadomo kiedy trzaśnie. jeżeli masz kasę to rób od razu bo w razie draki szkody mogą być jeszcze większe. jeżeli chcesz uzbierać to musisz delikatnie jeździć i strzec się gwałtownych przyśpieszeń. mnie wymiana wyniosła niecałe 6 tyś zł. (4 łańcuszki, 4 napinacze, 4 ślizgi, komplet hydrauliki i uszczelki + 1500zł za wyjęcie silnika) i miałem szczęście że nie pogięło zaworów itd bo wtedy wyniosłoby mnie to 12tyś zł
-
- Forum Audi A8
strzelił mi łańcuch po lewej stronie, poszła hydraulika, na szczęście jak to się stało silnik był na niskich obrotach i nie pogięło zaworów. nikt się nie pochwali że strzelił mu łańcuch bo pewnie większość wymienia od razu cały silnik bo nie mieli tyle szczęścia co ja
i wszystko jest do czasu, im też kiedyś strzeli łańcuszek. w ASO mechanik się dowiadywał że łańcuszek co 200tyś trzeba wymieniać zapobiegawczo, powyżej tego przebiegu to Twoje ryzyko

-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8