Witam
Panowie mam pytanie odnośnie skrzyni biegów a mianowicie do kiedy szła skrzynia 4 biegowa . Zastanawiam się nad zakupem A8 natomiast nie wiem kompletnie do kiedy jaka skrzynia , wolałbym 5 biegową .
I czy każda skrzynia ma TipTronica czy się trafiają również na zwykłym automacie .
Jeżeli temat był to przepraszam ale szukałem i nie udało mi się nic znaleść
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
:diabel:
[D2 ALL ] do kiedy skrzynia 4 biegowa
-
- Forum Audi A8
[D2 ALL ] do kiedy skrzynia 4 biegowa
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, 17:13 przez wrinkledfred, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.a8team.pl/topics14/1246.htm
4HP w '94 i '95, potem już 5HP.
Temat był już kilkakrotnie poruszany, polecam skorzystać z wyszukiwarki.
-
- Forum Audi A8
Zła odpowiedź , nasza 1996 ma skrzynie 4hpRapik pisze:http://www.a8team.pl/topics14/1246.htm
Skrzynia 5hp szła od rocznika modelowo 1997
Skrzynie łatwo rozpoznać po manetce jeśli są biegi 432 na niej to skrzynia 5hp jeśli 321 to skrzynia 4hp , skrzynie 4hp należą do mniej awaryjnych od 5hp co nie znaczy że się nie psują , 4hp można też taniej kupić gdy ulegnie uszkodzeniu . Co do naprawy to zapewne obydwie podobne koszta .Rapik pisze:Racja, przepraszam za wprowadzenie w błąd.Klimass1 pisze: Zła odpowiedź , nasza 1996 ma skrzynie 4hp
Skrzynia 5hp szła od rocznika modelowo 1997
5 biegow w 4.2 weszlo pod koniec 96, 5 biegow w 3.7 byla od poczatku, zwyklego automata mialy niektore 2.8. Generalnie 4hp jest mniej awaryjna i wiecej znosi, jest tansza co do kupna ale co do naprawy to to samo co 5hp. Mialem obie skrzynie w a8 i obie robilem z tym ze 5hp robilem 2 razy generalny remont a 4hp tylko uszczelnialem i mimo tego ze nie pracowala idealnie bo czuc bylo kazda zmiene biegu to przejezdzila u mnie 2 lata i jezdzi do tej pory u mojego kolesia. Jak chcesz sie targnac na a8 z lat 94-96 to na prawie 100 % bedzie to 4 biegowy tip. Wsiasc przejechac sie podeptac troche i brac, jesli cos wzbudzi twoje watpliwosci to odpusc bo sie zemsci.