Witam mam do was pytanie jaki silnik jest lepszy 3.0 czy 4.0 ocziwiscie w D3.
I które są bardziej awaryjne.
Słyszałem że 4.0 są awaryjne ale chcę się upewnić.
Pozdrawiam i czekam na rozsądne odpowiedzi :-)
[D3 ALL ] Pytanie o silniki
[D3 ALL ] Pytanie o silniki
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 11:25 przez nax23, łącznie zmieniany 2 razy.
Obydwa silniki to diesle. I oba cierpią na podobne bolączki. Takie jak napinacze łańcucha rozrządu; wycierające się wałki rozrządu. Nie wiem z czym to jest związane, może ze złej jakości zalewanego oleju czy ze sposobem eksploatacji przez właściciela. Ale na pewno coś w tym jest i trzeba na to zwrócić szczególną uwagę przy wyborze silnika. Sam w tym aucie nie mam diesla ale drugie moje auto to diesel. Jest to 2.5 D Citroen Jumper i powiem szczerze, że wszystko oprócz silnika jest do dupy. Silnik ma najechane jakieś około 700 000 może więcej. Jest to silnik jak we fiacie czy peugeocie. Moim zdaniem, że jedyny dobry silnik, który VW i Audi wymyśliło to 1.9 TDI. Wybór należy do ciebie. Nie bierz tego tak do siebie, ale czytając różne fora o tych silnikach są różne opinie.
Dążenie do doskonałości.
Panowie odnośnie 4.0tdi:
Jeśli chodzi o mnie to jestem bardzo zadowolony z tego motorka i złego słowa nie moge powiedzieć...
ale zrobione mam 230kk i podobno jeden z kolektorów ssących już niedomaga i zalecana jest wymiana, oprócz tego ostatnio wymieniłem oba przepływomierze i to tyle... lany jest ciągle longlive pilnowanie wymian to podstawa i śmiga aż miło zarówno łańcuch jak i napinacze w super stanie i nie wymagaja jak narazie żadnego wkładu
a dodatkowo to 4.2tdi nie były dostępne odrazu więc cena autka rośnie bo młodsze i z tego co wiem to maja pasek a nie łańcuch ale moge sie mylić.
Jeśli chodzi o mnie to jestem bardzo zadowolony z tego motorka i złego słowa nie moge powiedzieć...
ale zrobione mam 230kk i podobno jeden z kolektorów ssących już niedomaga i zalecana jest wymiana, oprócz tego ostatnio wymieniłem oba przepływomierze i to tyle... lany jest ciągle longlive pilnowanie wymian to podstawa i śmiga aż miło zarówno łańcuch jak i napinacze w super stanie i nie wymagaja jak narazie żadnego wkładu
a dodatkowo to 4.2tdi nie były dostępne odrazu więc cena autka rośnie bo młodsze i z tego co wiem to maja pasek a nie łańcuch ale moge sie mylić.
-
- Forum Audi A8