![]() |
![]() |
![]() |
[D2 99 4.2PB/LPG ] Drgania podczas jazdy
[D2 99 4.2PB/LPG ] Drgania podczas jazdy
Witam koledzy mam takie pytanie wczoraj przełożyłem sobie oponki zimowe w wulkanizacji, Przejechałem zaledwie 50 km i zaczołem czuć drgania przenoszące się na cały samochód jadąc pomału czuć te drgania bardziej a jadąc szybciej już są tak nie odczuwalne. Doradzicie mi coś z gory dzięki! Dodam jeszcze że były wyważane 2 razy.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, 18:45 przez Przemo11K, łącznie zmieniany 1 raz.
Może to niekoniecznie opony, akurat zbieg okoliczności, może coś innego. Mi w tamtą zimę też zaczęło przenosić drgania na nadwozie, podejrzeń wiele, już chciałem kupować wał, ale zmiana opon na letnie uleczyło problem. Też nie było widać która to opona, na szczęście to był ich ostatni sezon i wszystkie zostały wyrzucone. W innym aucie parę lat temu też miałem podobny problem. Nie było widać które to koło, a w czasie jazdy za każdym razem wydawało się, ze to inne, dopiero jak trochę pojeździłem na jednej z opon było widać jak nieregularnie zjechała się opona (kawałek od zewnętrznej, kawałek po wewnętrznej) i też potrzeba było czasu aż było to widać.
Temat stary, ale być może ktoś się do niego dokopie i akurat wykorzysta mój przypadek jako poradę. Kilka dni temu zmieniłem opony na zimowe. Okazało się, że przy prędkości powyżej 90-100km/h samochód wpada w drgania - odczuwalne nie tylko na kierownicy! Oddałem do ponownego wyważenia u tego samego wulkanizatora. Problem wręcz się nasilił. Pomógł kolega, który polecił zaufany warsztat - opony zostały ponownie wyważone i problem zniknął! Powód: samoprzylepne dociążenia były umieszczone za zewnętrznej części koła a powinny być umieszczone po wewnętrzej stronie. W moim przypadku pomogło w 100%.