[D2 98 4.2PB ] RESET ASB.
- rollo_tomasi
- Forum Audi A8
[D2 98 4.2PB ] RESET ASB.
Jak przeprowadzić (o ile możliwe) reset pamięci skrzyni automatycznej? Czytałem tu gdzieś o tym, że "skrzynia adaptacyjna zapamiętuje pewne ustawienia zmiany biegów" i można, odpowiednio manipulując lewarkiem skasować pamięć, ale nie mogę znaleźć posta.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, 05:17 przez rollo_tomasi, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Dla skrzyni z D2 możesz spróbować tego:
http://www.a8team.pl/topics14/4080.htm?start=45#49951
Jest tam też podany link do oryginalnego posta z forum zagranicznego.
http://www.a8team.pl/topics14/4080.htm?start=45#49951
Jest tam też podany link do oryginalnego posta z forum zagranicznego.
Niedawno wymienialem Olej w skrzyni.
Robilem to W Abt serwis Dlugoleka (Wroclaw), raczej znany na cala Polske, znany z tego co sie orentuje pozytywnie.
Powiedzieli ze faktycznie skrzynia sie uczy styliu jazdy i moze szarpac z "Nie przyzwyczajenia". Mowili sprobowac taki zabieg: Na noc przed DLUZSZA trasa odlaczyc akumulator, nie mniej jak na 3h a lepej wiecej (Na noc 8-10 h) zeby komp stracil prad i jechac sobie tak jak jezdisz normalnie. Powiedzeli ze to moze pomoc , alie nie musi. Konieczne jest DOBRE dogrzanie skrzyni pow. 60 st/c. bo tylko wtety wlacza sie komp na dostasowanie do jazdy (Cos w tym styliu)
OPOWIEDZ czy sie udalo i jak to robiles? :roll:
Ja tez sproboje, bo u mnie raz jest gorzej raz lepej. A dokladnie przy zminie z 4-3 i 3-2 jest szarpniecie , raczej delikatne, tragedji niema aliez odczuwalne. :-P
Robilem to W Abt serwis Dlugoleka (Wroclaw), raczej znany na cala Polske, znany z tego co sie orentuje pozytywnie.
Powiedzieli ze faktycznie skrzynia sie uczy styliu jazdy i moze szarpac z "Nie przyzwyczajenia". Mowili sprobowac taki zabieg: Na noc przed DLUZSZA trasa odlaczyc akumulator, nie mniej jak na 3h a lepej wiecej (Na noc 8-10 h) zeby komp stracil prad i jechac sobie tak jak jezdisz normalnie. Powiedzeli ze to moze pomoc , alie nie musi. Konieczne jest DOBRE dogrzanie skrzyni pow. 60 st/c. bo tylko wtety wlacza sie komp na dostasowanie do jazdy (Cos w tym styliu)
OPOWIEDZ czy sie udalo i jak to robiles? :roll:
Ja tez sproboje, bo u mnie raz jest gorzej raz lepej. A dokladnie przy zminie z 4-3 i 3-2 jest szarpniecie , raczej delikatne, tragedji niema aliez odczuwalne. :-P
Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 21:29 przez witaut, łącznie zmieniany 1 raz.
Bialorusin.
Walcze o Demokracje.
Walcze o Demokracje.
Zrobilem dzisiaj restart kompa, przez: zaplon, nacisniecie pedala do kick-down przez 30 sek. , pierwsze wrazenie ze praca jest inna niz przed tym. Przejechano gdzies 40 km, 60/40% (Trasa/Miasto). Jak pisalem wyzej radzili mi na fachowym warsztacie zrobic to przed dlozsza trasa. Nie wytrzymalem ....
Zobaczymy jak potoczy sie dalej . Bede pisal o zmianach. ;-)
Zobaczymy jak potoczy sie dalej . Bede pisal o zmianach. ;-)
Bialorusin.
Walcze o Demokracje.
Walcze o Demokracje.