[D3 04 4.2MPI/LPG ] Sterownik abs - wymiana
-
- Forum Audi A8
[D3 04 4.2MPI/LPG ] Sterownik abs - wymiana
Witam
Dzil odwiedzilem aso w celu zdiagnozowania przyczyn wyswietlania bledow esp i panowie stwierdzili, ze padl sterownil abs-koszt wymiany w aso to 2150GBP.
Teraz szukam uzywanego sterownika. Na razie na alledrogo znalazlem tylko oznaczony numerem 4e0614717bc, a w aso podali mi z koncowka ch. Pan twierdzi, ze mozna je montowac zamiennie bez problemow. Czy to prawda?
Gdzie w ogole znajduje sie ten sterownik, czy wymiana jest skomplikowana?
Dzil odwiedzilem aso w celu zdiagnozowania przyczyn wyswietlania bledow esp i panowie stwierdzili, ze padl sterownil abs-koszt wymiany w aso to 2150GBP.
Teraz szukam uzywanego sterownika. Na razie na alledrogo znalazlem tylko oznaczony numerem 4e0614717bc, a w aso podali mi z koncowka ch. Pan twierdzi, ze mozna je montowac zamiennie bez problemow. Czy to prawda?
Gdzie w ogole znajduje sie ten sterownik, czy wymiana jest skomplikowana?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, 23:42 przez szoszon1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie borykałem się z tym problemem. Proponuję Ci wysłać sterownik do gościa w Rumii koło Gdańska. Adres ELTRONIC Mateusz Lis ul.Kościuszki 47 84-230 Rumia tel.500812996. Ja zawiozłem osobiście i po 2 godz. odebrałem naprawiony, zaplombowany z gwarancją cena 240zł. Wiem że można też DHL-em. Ogłasza się gość też na allegro.
Ja jestem zadowolony
Ja jestem zadowolony
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
wyżej Dice111 wkleił obrazek, gdzie masz szukać sterownika-to jest obok zbiorniczka na płyn chłodniczy, przykręcony do pompy abs. Na zdjęciu pod zbiorniczkiem z płynem do wspomagania jest widoczna srebrna, troszkę przykurzona pompa abs i do niej jest przykręcony czarny, plastikowy sterownik.krzysztofeq pisze:Ponawiam pytanie, gdzie szukać tego sterownika, wiem ze na 100% mam padnięty i muszę go wysłać do gdańska. Proszę o ew. jakieś zdjęcia.szoszon1983 pisze:znalazłem sterownik za jedyne 320pln. Teraz mam pytanie: gdzie w aucie szukać tego sterownika?
Ja mam jeszcze jedno pytanie: dotarłem do faceta sprzedającego różne sterowniki abs do wielu aut i problem polega na tym, że on nie operuje numerami audi/VW, tylko numerami z katalogu Bosch. Czy jest w stanie ktoś określić, który sterownik pasuje do d3? bo on ma tylko notki w stylu VW/audi 99-05 i 05 i nowsze...
do audi ma sterowniki o takich numerach:
0 273 004 284
0 273 004 573
0 273 004 134
nie wiem, który wziąć, a u mnie na sterowniku nie mogę znaleźć oznaczeń w tym formacie
-
- Forum Audi A8
Pompa i sterownik wymontowany.
mam uszkodzone piny w sterowniku i kwalifikuje się do wymiany plastikowa obudowa, , i teraz pytanie, bo znalazłem pompe ze sterownikiem, a numery są troche inne:
moja pompa i numery na niej:
i usterka pinów:
pompa sprzedawcy:
czy plastikowa obudowa, ilość pinów, układ pinów będzie pasował, bez problemu mogę przelutować sam całą plastikową obudowę.
Chodzi układ pinów był ten sam.
mam uszkodzone piny w sterowniku i kwalifikuje się do wymiany plastikowa obudowa, , i teraz pytanie, bo znalazłem pompe ze sterownikiem, a numery są troche inne:
moja pompa i numery na niej:
i usterka pinów:
pompa sprzedawcy:
czy plastikowa obudowa, ilość pinów, układ pinów będzie pasował, bez problemu mogę przelutować sam całą plastikową obudowę.
Chodzi układ pinów był ten sam.
- Saberek
- Forum Audi A8
Witam, mam ten sam problem.
Czasami zapalaja mi sie kontrolki ABS ASR i napewno bedzie to sterownik bo VAG pokazywal blad czujnika ABS lewe tylne kolo,czujnik wymieniony i dalej to samo.
Mozecie napisac czy jak u was dzialaja te sterowniki po naprawie i ile jest na to gwarancji?
Jezeli wymienialiscie sterownik na inny to czy wywalilo jakies problemy typu blokada komponentu lub adaptacje ?
Co myslicie ze sie bardziej oplaca , wymianiac na uzywke czy naprawiac?
Jestem z UK wiec moze kolega szoszon cos doradzi jak on to rozwiazal?
Czasami zapalaja mi sie kontrolki ABS ASR i napewno bedzie to sterownik bo VAG pokazywal blad czujnika ABS lewe tylne kolo,czujnik wymieniony i dalej to samo.
Mozecie napisac czy jak u was dzialaja te sterowniki po naprawie i ile jest na to gwarancji?
Jezeli wymienialiscie sterownik na inny to czy wywalilo jakies problemy typu blokada komponentu lub adaptacje ?
Co myslicie ze sie bardziej oplaca , wymianiac na uzywke czy naprawiac?
Jestem z UK wiec moze kolega szoszon cos doradzi jak on to rozwiazal?
sprawdź czujnik z prawego koła przełóż do lewego , może czujnik walnięty , ja też tak miałem , może zabrudzony jest , może kostka nie styka(zaśniedziała) sprawdzałeś ??Saberek pisze:VAG pokazywal blad czujnika ABS lewe tylne kolo,czujnik wymieniony i dalej to samo.
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
na 100% sterownik pompy, on jest w takim miejscu , ze od kolektorow wydechowych jest tam mega temperatura i od tego dzieja sie takie cuda, dorazne, proponuje odizolowac sterownik jakas folia aluminiowa ewentulanie kartonem ownietym w ta folie , u mnie pomoglo, a musialem w zime przejechac 600km i chcialem miec esp , wiec warto bylo, docelwoo jak wyzej do pana w rumii.