[D2 96 2.8PB/LPG ] Trzęsie autem w zakresie predkości
[D2 96 2.8PB/LPG ] Trzęsie autem w zakresie predkości
Witam
Nie znalazłem na forum podobnego problemu wiec nurtuje mnie taka przypadłość:
Przyśpieszając sobie spokojnie w trybie D piąty bieg wrzuca już przy 60km/h i własnie od 60 do 80 km/h na piątym biegu trzęsie całym autem tak jakby całym układem napędowym, gdy minę przekroczę 80km/h trzęsienie ustaje i jest już spokojnie nawet do 160km/h (więcej nie sprawdzałem). Przeważnie jeżdżę po mieście i w trybie 4 (do czwartego biegu) bo denerwująca jest ta trzęsiawka. Czy to mogą być już przypalone tarczki ogólnie na mam żadnych szarpnięć pomiędzy biegami. Po dłuższej jeździe jak się wysiada z auta czuć swąd chyba przypalonego oleju tak jakby. Niestety nie mam tutaj żadnego fachowca od skrzyń który by mi pomógł na miejscu
.
Nie znalazłem na forum podobnego problemu wiec nurtuje mnie taka przypadłość:
Przyśpieszając sobie spokojnie w trybie D piąty bieg wrzuca już przy 60km/h i własnie od 60 do 80 km/h na piątym biegu trzęsie całym autem tak jakby całym układem napędowym, gdy minę przekroczę 80km/h trzęsienie ustaje i jest już spokojnie nawet do 160km/h (więcej nie sprawdzałem). Przeważnie jeżdżę po mieście i w trybie 4 (do czwartego biegu) bo denerwująca jest ta trzęsiawka. Czy to mogą być już przypalone tarczki ogólnie na mam żadnych szarpnięć pomiędzy biegami. Po dłuższej jeździe jak się wysiada z auta czuć swąd chyba przypalonego oleju tak jakby. Niestety nie mam tutaj żadnego fachowca od skrzyń który by mi pomógł na miejscu
.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2012, 09:58 przez Marek_a8, łącznie zmieniany 1 raz.
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
-
- Super Klubowicz
Dzwoniłem do pana Roberta Dolińskiego z Długołęki i co do sprawy trzęsienia autkiem to także podejrzewał sprzęgło lecz gdy wspomniałem do smrodzie to powiedział że "może" kończyć się skrzynia Powiedział także że nie opłaca się wymieniać oleju szkoda moich 5 stówek. W najbliższym czasie umówię się z nim i zrzucą skrzynie pierw muszę się faktycznie przekonać czy to śmierdzi ze skrzyni czy tak jak mówicie
-
- Forum Audi A8
A8 D2 2.8 98
Witam.
Co do zapachu palonego oleju sprawdź uszczelki pod zaworami.miałem ten sam problem i dzisiaj odebrałem auto z warsztatu i nic!delikatni kapało na rozgrzane elementy silnika,praktycznie niezauważalne.uszczelki wyglądały tragicznie.zapach znikł.:)krótkie pytanko.co oznacza kontrolka żółte km/h w kółeczki i cyfra 1 poza kółeczkiem w górnym rogu??
Co do zapachu palonego oleju sprawdź uszczelki pod zaworami.miałem ten sam problem i dzisiaj odebrałem auto z warsztatu i nic!delikatni kapało na rozgrzane elementy silnika,praktycznie niezauważalne.uszczelki wyglądały tragicznie.zapach znikł.:)krótkie pytanko.co oznacza kontrolka żółte km/h w kółeczki i cyfra 1 poza kółeczkiem w górnym rogu??
Kontrolka ta oznacza ustawione na komputerze pokładowym ograniczenie prędkości "umowne". Po przekroczenie tej prędkości wyświetla się ona na fisie sygnalizując że przekroczyłeś właśnię tę prędkość. Można ją ustawić na komputerze pokładowm lub anulować. Pobaw sie ustawieniami komputera pokładowego a bez problemu można to usunąć.
witam kolega "A8Belgia" moze miec racje dlatego ze mam tez ten sam problem i zrobilem calkowity servis skrzyni wszystko wymienilem na nowe sprzeglo terczki reduktor itp. nawet obudowe skrzyni i dalej zostal ten sam problem pol oski pozmienialem wal wyważałem podpore walu robilem nawet tylni most wymienilem dlatego ze myslaem ze moze od niego ida te drgania i skonczylo sie na tym ze mechanik rozłożył rece i powiedzial ze jego mozliwosci sie skonczyly a drgania dalej zosyaly nie powiem bo sa mniejsze niz na pocztku ale dalej sa cala kasa poszla w bloto wiec moze zaczni od tego co kolega A8belgia pisze bo to moze cie mniej kosztowac pozdrawam