Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl części samochodowe mostostacja.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 94 4.2PB/LPG ] Urwany pasek rozrządu - co robić?

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 01 kwie 2012, 11:04

pewnie, łatwo jest tak gadać jak sie ma bogatych rodziców, bo co niektórzy sami muszą do wszystkiego dojść
kolego , zacznij najpierw od diagnozy motoru, jak okarze sie że jest masakra( a tak napewno jast) poszukaj drugiego gołego silnika, bo remont pochłonie krocie
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

Awatar użytkownika
gierobiala
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gierobiala » 01 kwie 2012, 11:49

Jadą,nie jadą ,to jest forum publiczne i każdy ma prawo do swojego zdania.I wcale nie trzeba mieć bogatego tatusia albo pięć zer na koncie żeby stać się posiadaczem takiego auta,a potem są historie z chińskim zawieszeniem,zamiennikami z plasteliny bo taniej.
I właśnie po takich "pasjonatach" na allegro jest pełno złomu.
Jak mnie nie było stać na a8 to się tylko za nią oglądałem na ulicy i tyle.
Kolego moja całkiem poważna rada jest taka-sprzedaj to auto za jakieś tam pieniądze i kup sobie coś tańszego w utrzymaniu bo jak widać kupić po to żeby sąsiada wku..rwić nie wyszło ci na dobre.Amen.

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Krzysztof

Post autor: 123mielony » 01 kwie 2012, 12:17

gierobiala pisze:Jak mnie nie było stać na a8 to się tylko za nią oglądałem na ulicy i tyle.
Tylko pozostaje pogratulować że Tobie się poszczęściło :/

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 01 kwie 2012, 13:26

mam silnik 4,2 model ABZ. Oddam za 1200zl, albo z przekładka za 1700zl.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

Awatar użytkownika
gierobiala
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gierobiala » 01 kwie 2012, 14:29

123mielony pisze:
gierobiala pisze:Jak mnie nie było stać na a8 to się tylko za nią oglądałem na ulicy i tyle.
Tylko pozostaje pogratulować że Tobie się poszczęściło :/
Uwierz że nie zawsze było różowo,sam na to szczęście ciężko pracowałem i pracuję,pogratulować w tym przypadku można ale zdrowego rozsądku,bo te auta można mieć za 10 tys zł,a później zaczyna się płacz. Sam nie jeżdżę drogim autem,i nie mam zamiaru tego zmieniać,lepiej gorsze i utrzymane niż super fura na łysych oponach, ale jak kolega podsumował siebie sam-nie stać mnie ale mam.Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Tyle ode mnie.

jdz1
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: jdz1 » 01 kwie 2012, 14:40

szeryfisch pisze:mam silnik 4,2 model ABZ. Oddam za 1200zl, albo z przekładka za 1700zl.
Rozsądna propozycja.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 01 kwie 2012, 14:54

gierobiala pisze:a potem są historie z chińskim zawieszeniem,zamiennikami z plasteliny bo taniej.
ale to już chyba raczej ciebie nie interesuje , jak kupisz auto to i tak jak będziesz wymieniać to pojedziesz do ASO i wstawisz oryginał . Więc po co to gadanie .
Myślisz że do Twojej A8 2.5 tdi są dużo tańsze rzeczy niż do 4.2 :?: :?:
Jak by tobie się zerwał pasek to też byś chyba raczej kombinował cały motor przerzucić niż remontować swój prawa :?: :?:
I o to kolega właśnie się pyta , ma problem i prosi o pomoc "ILE TO MOŻE KOSZTOWAĆ I CO TANIEJ WYJDZIE"
Jeśli zarabiasz 50kzł miesięcznie to masz to gdzieś , ale jeśli zarabiasz 5kzł to już raczej nie zrobił byś remontu silnika za 20kzł gdzie drugi silnik możesz mieć za 2kzł .

Awatar użytkownika
gierobiala
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gierobiala » 01 kwie 2012, 15:09

mdamian pisze:pojedziesz do ASO i wstawisz oryginał
Nie jeżdżę do ASO bo to ździercy i partacze.Z resztą takimi autami jak moje nie jeździ się do ASO bo to nieporozumienie.
mdamian pisze:nie zrobił byś remontu silnika za 20kzł gdzie drugi silnik możesz mieć za 2kzł .
Jasne że tak,bardzo proste rozwiązanie. Nie chodzi o to że się chłopu pasek zerwał,życie ,każdemu się może zdarzyć.Chodzi mi o to jak sam siebie podsumował pod koniec swojego posta. A 5kzł to bardzo dobra wypłata,myślę że nie można nazwać biedakiem kogoś kto zarabia takie pieniądze.

jacek1-74
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: jacek1-74 » 02 kwie 2012, 16:51

Panowie, każdy patrzy na swoje autko jak na ósmy cud świata obojętnie jak będzie wyglądało i za ile było kupione, więc nerwy w konserwy. Pomóżmy chłopakowi podjąć decyzję. Ustaw rozrząd na znakach, załóż pasek, obróć wałem dwa razy, jak nie będzie żadnych zacięć spróbuj odpalić. Jak ruszy - jesteś wielkim szczęściarzem, jak nie - kłania się drugi sprawdzony silnik. Potwierdźcie Panowie i niech chłop rusza do roboty.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 02 kwie 2012, 17:51

jacek1-74 pisze: Potwierdźcie Panowie i niech chłop rusza do roboty.
Kolega powinien już tu pisać info jedno z dwóch :
1 - kupię silnik
2 - odpalił i wszystko oki :mrgreen:

Lepiej by było jak by padł post nr 2 , nie ukrywam ;-)

zeber
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: zeber » 02 kwie 2012, 23:48

Dziękuje wszystkim za dobre rady. Kolega z forum zaoferował się bardzo atrakcyjną ofertą i napewno z niej zkorzystam, czyli będę wymienial silnik.

Ustawiłem z kolegą mechanikiem, wałeki z lewej głowicy na zamknięte i zamiast świecy w pierwszym cylindrze wcisneliśmy wąż z kompresora. Po włączeniu kompresora okazało się że zawory nie trzymają bo powietrze ucieka :-(

Mam jeszcze pytanie: czy to prawda że pompę oleju napędza pasek rozrządu?

Jeśli tak to co się stało z panewkami jak pracowały 4 sekundy bez oleju na wysokich obrotach?

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sylwekr » 03 kwie 2012, 14:49

Z panewkami raczej nic się nie stało jak pracowały parę sekund bez smarowania. Po zerwaniu paska to najczęściej zawory robią bliski kontakt z tłokami i w związku z tym najczęściej się krzywią, głowica może ulec uszkodzeniu, tłoki korbowody, wał itp i jak jeszcze coś się urwało przy okazji to jeszcze parę rzeczy.

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 03 kwie 2012, 22:10

zeber pisze: Mam jeszcze pytanie: czy to prawda że pompę oleju napędza pasek rozrządu?

Jeśli tak to co się stało z panewkami jak pracowały 4 sekundy bez oleju na wysokich obrotach?
Pompe oleju napedza łańcuch wewnatrz silnika.
Panewkom nic sie nie stanie przez 4 sec bez smarowania...
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

Awatar użytkownika
marekp750
Administrator
Administrator

Post autor: marekp750 » 04 kwie 2012, 08:39

Jeżli mowa o silniku 4.2 ABZ (4.2 1995) to pompa olejowa napędzana jest paskiem
rozrządu.

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 04 kwie 2012, 10:42

ja bym zrobil jeszcze innaczej troszke wieksze koszty ale moze wyjdzie dobrze mianowicie zainwestowałbym w jakies uszkodzone audi lub anglika przełozył silnik a reszte na czesci sprzedał zajmuje to troche wiecej czasu ale mozna nawet bez kosztów wyjść na czysto

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl