[D3 04 3.0TDI ] Jaki olej -zamiennik long life ?
mazur6662 pisze:kolego ralf świata nie zbawisz, kolega COZZI pytał jaki olej to doradziłem i nie mam zamiaru dyskutować więcej o naszej mentalności bo widzę rzeczywistość. miłego bujania w obłokach
Miłej nerwicy i schizofremi paranoidalnej :-D Widzisz to co Ci media tłuką a olej każdy z tych jest ok tylko, że castrol jest oficjalnym audi i tyle w temacie.
Pozdrawiam
-
- Super Klubowicz
Panowie temat oleju jest jak klocków. Tematem rzeka. Ja kieruję się specyfikacją oleju zalecanego przez Audi. Osobiście kupuję z beczki SLX LL 5W30 i nie zauważyłem zatarcia silnika ;-). Fakt, że "dużo" dolewam (3-5 l) między wymianami. Ostatnio dużo jeżdżę po mieście krótkie odcinki no i większa pojemność. Może z tego to wynika. Przeszedłem też z Pb 98 na Pb 95 i tu odczułem wyraźną różnice w przyspieszeniu.
Także nie dajmy się zwariować. Można też jeździć na Lotosie i wymieniać np co 5 tys km. I nie podejrzewam, że stanie się coś niepokojącego. Ktoś inny jeździ tylko na Motul. Temat rzeka.
Także śmiało zamieniaj ale żeby trzymał specyfikację Audi. LL niby z założenia ma zmniejszyć koszta obsługi bieżącej poprzez dłuższe przebiegi między wymianami oleju (15 tys km). Ale też można wymieniać częściej i nie stosować LL.
8-)
Także nie dajmy się zwariować. Można też jeździć na Lotosie i wymieniać np co 5 tys km. I nie podejrzewam, że stanie się coś niepokojącego. Ktoś inny jeździ tylko na Motul. Temat rzeka.
Także śmiało zamieniaj ale żeby trzymał specyfikację Audi. LL niby z założenia ma zmniejszyć koszta obsługi bieżącej poprzez dłuższe przebiegi między wymianami oleju (15 tys km). Ale też można wymieniać częściej i nie stosować LL.
8-)
-
- Super Klubowicz