[D3 ALL ] dolewanie oleju - ile?
-
- Super Klubowicz
[D3 ALL ] dolewanie oleju - ile?
Panowie, tak szczerze ile oleju dolewacie pomiędzy wymianami? Załóżmy, że wymiana co 10 tys km przebieg 150-250 tys km. Czyli silnik w normalnej eksploatacji i nie do remontu. Ile przewiduje producent, a jak jest naprawdę?
Nie chce mi się wierzyć, że nie dolewacie. Normalny element używania silnika mechanicznego smarowanego olejem.
8-)
Nie chce mi się wierzyć, że nie dolewacie. Normalny element używania silnika mechanicznego smarowanego olejem.
8-)
Niebawem zmieniam olej na jakis z klasy wyższej i sie okaże czy to cos da. Mam kilku znajomych z A8 i każdemu łyka. Zastosowałem ceramizer i zmniejszyło sie spalanie ale benzyny oraz polepszyła praca silnika. Oleum jak brała tak bierze a motorek raczej zdrowo ciągnie.Nie wiem ile ma najechane bo licznik mącony był.
-
- Super Klubowicz
Ja przeszedłem na Motula (Synergie 6100+ )i jestem :shock: Wcześniej na Mobilu od wymiany do wymiany dolałem ok 2,5 l. Teraz już mija pół roku od wymiany i na bagnecie tylko widać niewiele niższy stan niż bezpośrednio po wymianie. Wymieniam olej raz na rok niezależnie od przejechanych kilometrów, a to przeważnie 8-12 tys. Fakt, że polikwidowałem wycieki (pokrywa zaworów i chłodniczka oleju) ale nie sądzę aby przez te wycieki wyleciało ponad 2 litry oleju.
-
- Super Klubowicz
Już przestraszyłem się, że u mnie jest coś nie tak. Zauważyłem, że przy szybkiej jeździe 160-200 km/h łyka olej w oczach. Jechałem łącznie ok 500 km przy szybkościach jak wyżej i dolałem ok 1,5 l. Przy normalnych prędkościach też dolewam ale już znacznie mniej. Łącznie między wymianami 15 tys km ok 5 l. Może dlatego, że to dedykowany do Audi Castrol? Przereklamowane gówno.
8-)
8-)
-
- Super Klubowicz
Aż tak szybko nie jeździsz :lol: , normalna jazda, przynajmniej dla mnie :lol: .Serrgiusz pisze:No właśnie ale tylko jak jeżdżę tak szybko. No i do silnika łącznie wchodzi 12,5 l także skala też jest większa.
8-)
Moja A6 bierze 4-5l oleju na 15tyś, ale sportowy tryb jazdy i prędkości sporo większe.