[D3 05 3.0TDI ] Dziwny dźwięk ze szkrzyni
[D3 05 3.0TDI ] Dziwny dźwięk ze szkrzyni
Witam,
Podczas dynamicznej jazdy raz na jakis czas przy automatycznej zmianie biegów jest taki chwilowy dziwny dzwięk jakby pisk przez ułamek sekundy. Zdarza się to sporadycznie lecz chciałbym usłyszeć waszą opinię co to może być . Skrzynia nie szarpie i nie sprawia żadnych kłopotów . Nic się nie dzieje ,ale może to oznaka zbliżającej się usterki stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Podczas dynamicznej jazdy raz na jakis czas przy automatycznej zmianie biegów jest taki chwilowy dziwny dzwięk jakby pisk przez ułamek sekundy. Zdarza się to sporadycznie lecz chciałbym usłyszeć waszą opinię co to może być . Skrzynia nie szarpie i nie sprawia żadnych kłopotów . Nic się nie dzieje ,ale może to oznaka zbliżającej się usterki stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 sie 2012, 11:52 przez ralf, łącznie zmieniany 1 raz.
arczic pisze:dokladnie tak, byly slyszalne piski przy zmianie biegow oraz sporadyczne szarpanie... wszystko ustalo, podkreslam ze bylo to w a6
A więc tak,
1.Jestem po wymianie oleju statycznej(http://www.loboda.pl/p3.htm) konkretnie,rzeczowo. Za 5 tys km drugie podejście ponieważ olej od nowości nie wymieniany.Dynamicznej nie robią ze względu na duże prawdopodobieństwo rozszczelnienia się skrzyni, mieli parę już takich przypadków i odradzają .
2."Pisk" podczas zmiany biegów zanikł ale mechanik mówił , ze to akurat wina sprzęgla i na tym etapie tego nie ruszać .To sporadycznie się działo.
badyl pisze:mi też każdy mówił że to sprzęgło , po wielu konsultacjach okazał się winny mechatronik , miałem jeszcze taką troszkę jak by spóznioną redukcję , najpierw pisk a potem dopiero skrzynia zrzucała bieg
U mnie to podczas zmiany na wyższy i to tylko przy konkretnym depnięciu i bardzo sporadycznie, dżwięk ledwo słyszalny także trochę inne objawy.Podpięli kompa ,pózniej jazda każdym stylem i rózne czary robił ze skrzynią czyli hamowanie ,zmiana na ręczna, itd i nic wszytsko igła. Wymienili 6 litrów
takie właśnie objawy miałem w a6 i wymiana pomogła i z tego co wiem do dzisiaj jest ok.ralf pisze:badyl pisze:mi też każdy mówił że to sprzęgło , po wielu konsultacjach okazał się winny mechatronik , miałem jeszcze taką troszkę jak by spóznioną redukcję , najpierw pisk a potem dopiero skrzynia zrzucała bieg
U mnie to podczas zmiany na wyższy i to tylko przy konkretnym depnięciu i bardzo sporadycznie, dżwięk ledwo słyszalny także trochę inne objawy.Podpięli kompa ,pózniej jazda każdym stylem i rózne czary robił ze skrzynią czyli hamowanie ,zmiana na ręczna, itd i nic wszytsko igła. Wymienili 6 litrów
arczic pisze:takie właśnie objawy miałem w a6 i wymiana pomogła i z tego co wiem do dzisiaj jest ok.ralf pisze:badyl pisze:mi też każdy mówił że to sprzęgło , po wielu konsultacjach okazał się winny mechatronik , miałem jeszcze taką troszkę jak by spóznioną redukcję , najpierw pisk a potem dopiero skrzynia zrzucała bieg
Auto delikatnie skatowane i zero dzwieku przy zmianie na wyzszy także problem rozwiązany .....dzięki za pomoc. Za 5 tys km jeszcze jedna wymiana i mam nadzieje ,że skrzynia pożyje. Koszt jednorazowy to 1000zł filtr ,olek,wymiana przy dugiej według zaleceń schemat ten sam.
Pozdrawiam
U mnie bo wymianie oleju czasami zaczął się pojawiać taki dziwny dźwięk takie krótkie uwww przy delikatnej jeździe i przy przechodzeniu na wyższy bieg. Wcześniej tego chyba nie słyszałem.
Kiedyś była audi A8 D2 4.2.
Jest audi 80 GT B2 silnik R5 136 KM w odbudowie.
Poszukiwana Audi A8 D3 ( 4.0TDI, 4.2TDI,4.2Benzyna )
Jest audi 80 GT B2 silnik R5 136 KM w odbudowie.
Poszukiwana Audi A8 D3 ( 4.0TDI, 4.2TDI,4.2Benzyna )