Witam,
wczoraj po wizycie na stacji diagnostycznej i szarpaku pojawił się mały problem, mianowicie przestały świecić prawie wszystkie lampki oświetlenia na desce rozdzielczej. Całe podświetlenie tunelu środkowego (skrzynia aut, podłokietniki), przyciski climatronic, przyciski opuszczania zagłówków, roletki, świateł przeciwmgielnych. Po krótkiej przejażdżce okazało się że lampki przerywają, tzn przy lekkich wybojach się zapalają i gasną znów. Wychodzi na to że luźna jest jakaś wtyczka, łącząca wszystkie te lampki na samym początku, bo bezpiecznik siedzi dobrze. I pytanie gdzie znajduje się na tej wiązce jakaś wtyczka, i jak się do niej dostać.
Prawdopodobnie gdzieś w tunelu środkowym, bo uderzanie nawet lekkie w niego też powoduje załączenie na chwilę lampek, ale nie chcę rozbierać niepotrzebnie pół samochodu. Ktoś ma jakieś doświadczenie z takim przypadkiem?
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Wiązka oświetlenia kokpitu
-
- Forum Audi A8
[D2 preFL ALL ] Wiązka oświetlenia kokpitu
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2013, 00:11 przez czyznaszmnie, łącznie zmieniany 1 raz.
youtube.com/watch?v=j4VYE0ZPWOY&feature=related
-
- Forum Audi A8
to jeśli możesz to sprawdź, doszedłem do tego że najprawdopodobniej musi to iść od strony podłokietników, lekkie poruszenie którymś podłokietnikiem powoduje przerwę/działanie. Dziwne, bo wygląda to tak jakby był przetarty lub przewód, i zwierał, no ale bezpiecznik jest ok.
youtube.com/watch?v=j4VYE0ZPWOY&feature=related
-
- Forum Audi A8
Jednak na desce już nie mam instalacji, a patrząc na tą wygrzebaną z auta, to pomimo że jest tylko w dwóch kawałkach, to nic konkretnego nie wywnioskowałem. Wygląda to tak, jakby wszystko szło w stronę bezpieczników. Tak jak pisze Robertas, że może byc problem z masą. Proponuję dostać się do jednej z żaróweczek i podpiąć pod nią dodatkową masę z pewnego źródła. Może to pomoże.
Ja miałem podobny problem - w pewnym sensie. Wszystkie lampeczki od klimatronika - mrugaly mi jak w dyskotece, raz swiecily jasniej a raz ciemniej. Długo szukałem przyczyny, no i przez przypadek udało mi sie zlokalizować. Nie była podpieta masa na silniku po prostu koncówka tego kabla dotykała srube i po roznych dziurach i wybojach - tak sie dzialo. Ten kabelek znajdował się z boku głowicy od strony pasażera z przodu - koło filtra powietrza.
Mozliwe ze ten przewod ktory sie tam znajduje odpowiada za mase do tych zarowek. Moze to pomoże
Mozliwe ze ten przewod ktory sie tam znajduje odpowiada za mase do tych zarowek. Moze to pomoże