części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 98 2.8PB/LPG ] Rozrząd kompletny - co należy wymienić?

turbostarter
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 98 2.8PB/LPG ] Rozrząd kompletny - co należy wymienić?

Post autor: turbostarter » 10 sty 2013, 13:01

witam
chcialbym sie upewnic czy w czasie wymiany rozrzadu nalezy wymienic:
kompletny rozrzad (pasek+rolki)
pompa wody
termostat?
w sklepiej polecili rozrzad firmy INA+ pompa SKF jako bardzo dobry zestaw.
co Wy na to?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 sie 2013, 10:21 przez turbostarter, łącznie zmieniany 2 razy.

Gość

Post autor: Gość » 10 sty 2013, 13:41

turbostarter, Jak już tam jestes to wymieniaj oba paski i wszelkie rolki,napinacz tasmy też.

turbostarter
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: turbostarter » 10 sty 2013, 14:04

no wlasnie jutro tam mam byc :) dlatego chce sie upewnic ze zamowilem wszystko i w miare dobrej jakosci... czyli pasek rozrzadu plus rolki plus napinacz paska plus pompa wody. czy termostat tez trzeba wymieniac przy wymianie rozrzadu?

Gość

Post autor: Gość » 10 sty 2013, 15:03

Nie wiam jaki masz dostęp do termostatu jesli kiepski to mozesz profilaktycznie. ALe powyżej wspominalem tez o pasku wieloklinowym i jego osprzęcie(ja to wymieniam razem z rozrządem)

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sylwekr » 10 sty 2013, 15:32

Ja u siebie termostat wymieniałem przy rozrządzie - mechanik powiedział, że jak by później trzeba go wymienić trzeba z powrotem wszystko "wybebeszyć". Duży plus wymiany rozrządu przy silniku 2.8 jest to, że jest tam wystarczająco miejsca aby nie demontować przedniego pasa. Istotna różnica jak ma ktoś to robić bo ja jak rozmawiałem z mechanikami o wymianie rozrządu, to jeden że to trzeba cały przód demontować i koszt 600 zł, a drugi zrobił to bez ściągania przodu za 200 (renomowany warsztat z fakturą) :mrgreen:

Gość

Post autor: Gość » 10 sty 2013, 15:50

sylwekr, Słyszałem o uparciuchach że w V8 potrafili sie bez ściągania przodu uporać ale to masakra jest. Ja jak robilem to go odkreciłem i odchyliłem. Taki czesciowy demontaż :)

Awatar użytkownika
maro_stg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Re: rozrząd kompletny a8 2.8 5v - co należy

Post autor: maro_stg » 10 sty 2013, 21:05

turbostarter pisze:witam
chcialbym sie upewnic czy w czasie wymiany rozrzadu nalezy wymienic:
kompletny rozrzad (pasek+rolki)
pompa wody
termostat?
w sklepiej polecili rozrzad firmy INA+ pompa SKF jako bardzo dobry zestaw.
co Wy na to?
pozdrawiam
Nie zapomnij o wymianie tłumika drgań - też wchodzi w skład zestawu rozrządu i oczywiście termostat również

turbostarter
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: turbostarter » 10 sty 2013, 21:15

Wielkie dzieki wszystkim. mam nadzieje ze w zamowionym zestawie do wymiany rozrzadu (firmy INA) jest w komplecie i tlumik drgan. termostat tez zamowilem. pozdrawiam!

[ Dodano: 2013-01-12, 08:28 ]
no i nic nie wymienilem! okazalo sie ze w zestawie ktory przyszedl byl tylko pasek i 2 rolki. dopiero kiedy zaczalem bardziej wnikac sprzedawca sprawdzil ze jest jeszcze drugi zestaw f-my INA gdzie jest pasek, rolki, tlumik drgan, napinacz i dopiero bedzie na poniedzialek. lekki wqrw na sprzedawce bo zmarnowalem sporo czasu i termin u mechanika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl