Apophis Czemu kolega sie tak irytuje. Też możesz zadzwonić do Pawła Ignatiuka i on Tobie też wytłumaczy to najlepiej. Tak samo jak twój mechanik M. Łoboda, Paweł Ignatiuk ma niski procent reklamacji.
Tutaj masz link http://www.automat.gd.pl/ z nr. tel. do niego.
![]() |
![]() |
[D2 94 4.2PB/LPG ] Olej w skrzyni po wymianie rozrządu
Czemu co 10-12 kkm trzeba wymieniać olej?? Ja w swojej T4 wymieniam co prawda 12 - 15 kkm i mam go zalane minerałem i jakos przechulałem nim 500 kkm i jest ok. Jak masz dobry olej to do 15 kkm mozna dobić i sie nic nie stanie (chodzi o lepkość oleju). Chyba że sie mylęApophis pisze: O fabryce nie ma co gadać nawet bo tam są inne warunki i zresztą serwisy nie zalecają wymian oleju nawet w silniku co 10-12tys co jest koniecznością!

oho, widzę, że ładna dyskusja się wywiązała 
Chyba nie ma sensu się przekomarzać kto ma rację: i tak każdy robi tak jak uważa
Z jednej strony faktycznie: wszystko nowe, nowy olej, jest czysty filtr - i to ma prawo działać dłuuugo. Natomiast, z drugiej strony: jeśli ładuje 7k w remont, to różnica 600 zł nie jest wielka i dla świętego spokoju można zrobić.
Inna sprawa, że sporo warsztatów nie uwzględnia gwarancji jeśli się nie zmieni po remoncie jeszcze raz oleju...
Tak czy inaczej: osobiście wychodzę z założenia, że lepiej zmienić i być pewniejszym - w końcu ASB to element mechaniczny i ma prawo się docierać...
Ale nikogo nie chce przekonywać do takiego toku myślenia: Twoje auto, Twoja decyzja, Twoje konsekwencje
To tak jak z podzielonymi zdaniami na temat wymiany oleju w ogóle (niektórzy twierdzą że nie trzeba, inni - że koniecznie), instalacjami gazowymi i masą innych rzeczy...

Chyba nie ma sensu się przekomarzać kto ma rację: i tak każdy robi tak jak uważa

Z jednej strony faktycznie: wszystko nowe, nowy olej, jest czysty filtr - i to ma prawo działać dłuuugo. Natomiast, z drugiej strony: jeśli ładuje 7k w remont, to różnica 600 zł nie jest wielka i dla świętego spokoju można zrobić.
Inna sprawa, że sporo warsztatów nie uwzględnia gwarancji jeśli się nie zmieni po remoncie jeszcze raz oleju...
Tak czy inaczej: osobiście wychodzę z założenia, że lepiej zmienić i być pewniejszym - w końcu ASB to element mechaniczny i ma prawo się docierać...
Ale nikogo nie chce przekonywać do takiego toku myślenia: Twoje auto, Twoja decyzja, Twoje konsekwencje

To tak jak z podzielonymi zdaniami na temat wymiany oleju w ogóle (niektórzy twierdzą że nie trzeba, inni - że koniecznie), instalacjami gazowymi i masą innych rzeczy...
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
Panowie własnie rozmawialem z Markiem Łobodą i potwierdził jedynie to co z własnego doświadczenia wiem że pierwsza szybka wymiana ma na celu odświeżyć olej i przede wszystkim wymienić trzeba filter bo po remoncie olej płucze skrzynie ze wszystkich paproszków. Niech sobie ktoś wierzy w longlife,ktos inny oddaje wiare magnesom a ja sobie wymienie oleum jak logika nakazuje i bede spokojniejszy a i nie zbiednieje zbytnio
Każdy robi co chce.
Pozdawiam

Pozdawiam