części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 00 3.3TDI ] Nie odpala, rozrusznik nie kręci

stylermati
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 00 3.3TDI ] Nie odpala, rozrusznik nie kręci

Post autor: stylermati » 11 mar 2013, 21:08

Witam!

A więc tak:

W mojej a8 3.3 TDI zostały wymienione walki + hydraulika rozrządu ponieważ dzwigienki się tak zużyły że 2 spadły i nagle zaczoł klekotać.

Silnik ostatni raz pracował we wrześniu, od tamtej pory dopiero w w zeszły piątek doszedłem do tego żeby je odpalić po poskładaniu.

Rozrusznik kręcił i kręcił i auto po dłuższym męczeniu się ...odpalił, pochodził z minute albo 2 i zgasł. Akku już było troche słabe więc dałem pod prostownik.

Dzisiaj dopiero miałem czas przy niej pogrzebać i próbowałem ponownie odpał zrobić ale ni huhu
tylko na startera załapuje i nic wiecej.

Filtr paliwa okazał się pusty a pompka z baku bardziej pluje do filtra niż pompuje, jakby bak był pusty a jest prawie połowa baku.

Co więcej, martwi mnie to że chciałem spróbować jeszcze raz odpał zrobic a tu po przekręceniu na zapłon rozrusznik nie kręci jakby go nie było... nic się nie dzieje... czy się zawiesił czy co ???

Pomożcie proszę, bo nie wiem co robić...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 10:58 przez stylermati, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Post autor: Gość » 11 mar 2013, 21:21

Prawie połowa baku i pompka nie bangla jak trzeba-dolej paliwa z 10l i sprawdź. Wykluczy to bądź nie pompe paliwa.

stylermati
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: stylermati » 11 mar 2013, 21:53

Ok o pompce właśnie coś już poczytałem na forum ...jutro doleje paliwka ...

Tylko co z rozrusznikiem ??? Przekręcam na odpał a rozrusznik nie kręci ani nie cyka...

Gość

Post autor: Gość » 11 mar 2013, 23:16

A kontrolki przygasają czy kompletnie zero reakcji?

adrian949

Post autor: adrian949 » 12 mar 2013, 07:42

stylermati pisze:Ok o pompce właśnie coś już poczytałem na forum ...jutro doleje paliwka ...

Tylko co z rozrusznikiem ??? Przekręcam na odpał a rozrusznik nie kręci ani nie cyka...
Kolego sprawdź sobie przewód pod prawą podłużnicą, tam często śniedzieje!

stylermati
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: stylermati » 12 mar 2013, 09:00

A kontrolki przygasają czy kompletnie zero reakcji?

Właśnie byłem sprawdzić > jak zwykle przekręcam raz to sie zapala podgrzewanie , abs itp. gasnie wszystko oprocz kontrolki akku (po przekreceniu cyka 2 razy cos pod maska i kontrolka akku miga 2 razy i przestaje) > przekręcam dalej na zaplon i trzymam, kontrolki nie gasna nic sie nie dzieje tzn jak trzymam to slychac tylko jak zaczyna pompowac pompka paliwo z baku ale takto zero reakcji

Gość

Post autor: Gość » 12 mar 2013, 10:07

U mnie cos takiego tez było to wina kostki przy stacyjce. Padła nagle i już.

stylermati
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: stylermati » 12 mar 2013, 22:27

Kolego a jak wygląda ta kostka ? Czy to trzeba całą stacyjkę wymienić ?

Jutro będę grzebał przy aucie to bym to sprawdził.

Gość

Post autor: Gość » 12 mar 2013, 22:56

http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... place.html
na dniach będe robił to u siebie,robota prosta ;)

stylermati
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: stylermati » 19 mar 2013, 22:15

Niestety to nie kostka w stacyjce. Rozebrałem obudowę i sprawdziłem poszczególne kabelki w tej kostce. Zrobiłem test probówką elektryczną i jak trzymam klucz na zapłon, to prąd przepływa normalnie a rozrusznik ani drgnie. ... Czy jest jeszcze coś po drodze do rozrusznika co mogło by uniemożliwiać dopływ prądu do niego ?

Kolego stylermati pomimo Twojej bardzo długiej obecności na forum nadal nie odwiedziłeś tego działu http://www.a8team.pl/przywitaj-sie-i-pr ... 2,2310.htm

Pozdrawiam
Simone331
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, 22:23 przez stylermati, łącznie zmieniany 1 raz.

stylermati
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: stylermati » 21 mar 2013, 15:27

Kolego stylermati pomimo Twojej bardzo długiej obecności na forum nadal nie odwiedziłeś tego działu http://www.a8team.pl/przywitaj-sie-i-pr ... 2,2310.htm

Pozdrawiam
Simone331

Ok , sorrki już to zrobiłem w odpowiednim dziale. :)

ROBERTS
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ROBERTS » 30 mar 2013, 11:30

Zamiast dużo szukaś dostań się do rozrusznika i sprawdz czy na przewodach dochodzących do niego jest prąd .Oczywiście podczas rozruchu .Lub odepnij przewody i podepnij go na krutko z innego akumulatora to zobaczysz czy to wina rozrusznika . Powodem przygasających lampek podczas rozruchu morzebyś zasiarczona klema w akumulatorze lub przebicie w rozruszniku (zjechane tulejki ).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl