[S8 D2 99 ] Auto bierze olej- około 1l na 600-700km
[S8 D2 99 ] Auto bierze olej- około 1l na 600-700km
Posiadam auto od 2 miesięcy, zrobiłem nim około 1,5 tyś km i 2 razy dolałem już olej po 1 litrze.
Nie wiem co jest nie tak - nie widać by auto dymiło jak jeżdżę, wycieków też nie widać. Co może być nie tak?
Olej jaki jest zalany to Total Quartz 9000 - 5w40, na oleju przejechane około 6tyś km
Nie wiem co jest nie tak - nie widać by auto dymiło jak jeżdżę, wycieków też nie widać. Co może być nie tak?
Olej jaki jest zalany to Total Quartz 9000 - 5w40, na oleju przejechane około 6tyś km
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, 05:49 przez lesdud, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.a8team.pl/d2-97-42pb-lpg-wyc ... ?highlight
tu masz o S8 http://www.a8team.pl/s8-d2-zuzycie-olej ... ?highlight
Książka serwisowa :
Sprawdź czy nie ma oleju w układzie chłodzenia.
Dokładnie zbadaj silnik ze wszystkich stron. Nawet jak nie ma widocznych wycieków to i tak może gdzieś podciekać w takim miejscu że jest to niewidoczne.
tu masz o S8 http://www.a8team.pl/s8-d2-zuzycie-olej ... ?highlight
Książka serwisowa :
Pytanie jest jaki jest Twój styl jazdy, czy jeździsz spokojnie czy ostro.Normą zużycia oleju jest do jednego litra na 1000km
Sprawdź czy nie ma oleju w układzie chłodzenia.
Dokładnie zbadaj silnik ze wszystkich stron. Nawet jak nie ma widocznych wycieków to i tak może gdzieś podciekać w takim miejscu że jest to niewidoczne.
ja po remoncie głowicy a nastepnie po wymianie oleju zrobiłem już chyba ze 3000km i może wg bagnetu 1mm ubył praktycznie nic a jeżdżę różnie, z rególy wolno ale czasami mu depne do odcinki również....narazie nic nie łyka.
Wcześniej, przed wymianą uszczelek pod deklami oraz prau innych rzeczy też lałem ok 1L na 1500-2000km w szczególności jak but był w podłodze.
Wcześniej, przed wymianą uszczelek pod deklami oraz prau innych rzeczy też lałem ok 1L na 1500-2000km w szczególności jak but był w podłodze.
to nie jest zwykły napęd...to
lesdud, Dopiero kupiłeś to auto, a więc ja bym jeszcze trochę to poobserwował. Wiadomo jak to jest gdy człowiek się dopadnie - jedno wielkie testowanko Przy mocnym traktowaniu nie ma cudów, tak duży silnik sporo też łyknie. Ja po zakupie wiadomo, but non stop również zaobserwowałem większe spalanie oleju, trochę czasu minęło i emocje już opadły. Razem z emocjami spalanie oleju 1L między wymianami
Ale pod auto możesz spojrzeć, czy wycieków nie ma.
Ale pod auto możesz spojrzeć, czy wycieków nie ma.
Ja leje olej na max na miarce. Jeszcze potestuję, a jak skończy mi się olej na dolewki - mam jeszcze 3 litry, to zrobię wymianę na inny olej- kupię we francji, bo tam jeżdźę czasem - może będzie lepszej jakości i będzie inaczej.Tomas5 pisze:Nie róbcie off topic :p
lesdud, dolewasz olej do samego max czy po środku między min a max?
Bo powiem że u mnie jeśli wleje powyżej połowy, mimo że przed max to i tak "zeżre" zaraz ten olej, a jeśli jest na połowie to już nie tyle że nie ubywa, ale ubywa w normalnym tempie (bardzo powolnym).
Auto czasami przegonię do odcinki i ogólnie po emerycku nie jeżdźę, ale przeraziło mnie to że wychodzi około 1,5l na 1000km.
Dziękuje za odpowiedzi