części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 FL ALL ] sprawdzenie napędu

Darecki121
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 FL ALL ] sprawdzenie napędu

Post autor: Darecki121 » 08 lut 2015, 01:16

jak w naszych audi sprawdzić czy poprawnie działają napędy Quatro ? jest na to jakaś metoda?
AUDI D2 4.2 Q

Awatar użytkownika
Nyku
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Radek

Post autor: Nyku » 08 lut 2015, 01:22

Grząskie, piaszczyste czy ośnieżone tereny. Ja podczas zakupy gdy chciałem sprawdzić czy napęd w ogóle działa to znalazłem miejsce gdzie mogłem postawić przód auta na asfalcie a tył na jakimś piasku. Gaz w opór i czy koła tylne zamieszają. Tak ja to sprawdzałem. Potem gdy spadło śniegu to bawiłem się po parkingach. To poprostu czuc ze jest napęd na 4 koła i zad tez pcha ;)
Jeżeli pytasz o jakaś dokładniejsze diagnozę to ciężko mi powiedzieć jak sprawdzić bo sam jestem laik.

Awatar użytkownika
Tomas5
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Tomas5 » 08 lut 2015, 08:21

Tak bardziej profesjonalnie to można na takie małe rolki wjechać. Widziałem kiedyś taki test na YouTube ale nie mogę znaleźć :/ małe rolki, 2 sztuki podkładasz pod boczne albo tylnie koła i tylko te na rolkach się kręcą. Ale taki test to chyba tylko w D2, nie wiem jak w D3 ale w nowszych modelach komputer przyhamowuje ślizgające się koło i auto zjechało by z tych rolek :p

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: sprawdzenie napędu

Post autor: CINEK » 08 lut 2015, 08:28

Darecki121 pisze:jak w naszych audi sprawdzić czy poprawnie działają napędy Quatro ? jest na to jakaś metoda?
Jak wyżej na jakieś śliskiej nawierzchni, tylko niezupełnie rozumiem co chcesz sprawdzić czy prawidłowo działa? Napęd QUATTRO w naszych A8 D2 jest napędem stałym 50/50. Wszystkie koła zawsze będą ciągnąć jednakowo na suchej nawierzchni, no chyba że jest ślisko i np. ESP załapie, ale po to są mechanizmy różnicowe.
I teraz jeśli coś jest nie tak z różnicowym, tzn. nie przeniesie mocy na przynajmniej jedno koło .... to auto po prostu nie ruszy ;)

Inna sprawa to sprawdzenie stanu technicznego podzespołów napędu quattro...
to nie jest zwykły napęd...to

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl