[D2 FL ALL ] sprawdzenie napędu
-
- Forum Audi A8
[D2 FL ALL ] sprawdzenie napędu
jak w naszych audi sprawdzić czy poprawnie działają napędy Quatro ? jest na to jakaś metoda?
AUDI D2 4.2 Q
- Nyku
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Radek
Grząskie, piaszczyste czy ośnieżone tereny. Ja podczas zakupy gdy chciałem sprawdzić czy napęd w ogóle działa to znalazłem miejsce gdzie mogłem postawić przód auta na asfalcie a tył na jakimś piasku. Gaz w opór i czy koła tylne zamieszają. Tak ja to sprawdzałem. Potem gdy spadło śniegu to bawiłem się po parkingach. To poprostu czuc ze jest napęd na 4 koła i zad tez pcha
Jeżeli pytasz o jakaś dokładniejsze diagnozę to ciężko mi powiedzieć jak sprawdzić bo sam jestem laik.
Jeżeli pytasz o jakaś dokładniejsze diagnozę to ciężko mi powiedzieć jak sprawdzić bo sam jestem laik.
Tak bardziej profesjonalnie to można na takie małe rolki wjechać. Widziałem kiedyś taki test na YouTube ale nie mogę znaleźć małe rolki, 2 sztuki podkładasz pod boczne albo tylnie koła i tylko te na rolkach się kręcą. Ale taki test to chyba tylko w D2, nie wiem jak w D3 ale w nowszych modelach komputer przyhamowuje ślizgające się koło i auto zjechało by z tych rolek :p
Re: sprawdzenie napędu
Jak wyżej na jakieś śliskiej nawierzchni, tylko niezupełnie rozumiem co chcesz sprawdzić czy prawidłowo działa? Napęd QUATTRO w naszych A8 D2 jest napędem stałym 50/50. Wszystkie koła zawsze będą ciągnąć jednakowo na suchej nawierzchni, no chyba że jest ślisko i np. ESP załapie, ale po to są mechanizmy różnicowe.Darecki121 pisze:jak w naszych audi sprawdzić czy poprawnie działają napędy Quatro ? jest na to jakaś metoda?
I teraz jeśli coś jest nie tak z różnicowym, tzn. nie przeniesie mocy na przynajmniej jedno koło .... to auto po prostu nie ruszy
Inna sprawa to sprawdzenie stanu technicznego podzespołów napędu quattro...
to nie jest zwykły napęd...to