Witam od jakiegoś czasu jestem posiadaczem A8D2, jakiś czas po zakupie, aby być pewnym stanu oleju i oceny pracy skrzyni (po remoncie ok. 17000km temu przez poprzedniego właściciela), wybrałem się do serwisu ASB Kisielnicki Szczecin. Jedyne co mi w skrzyni nie pasowało to delikatne i tylko przy ślimaczej jeździe (np. korek i dojeżdżanie do świateł) szarpnięcie tzw. twarda zmiana biegów. Kontrola elektroniczna nic nie wykazała, poziom oleju był natomiast problem powstał co do koloru tego specyfiku, mianowicie czerwony

czyt. Dexron (jak się później okazało). Serwisant oczywiście polecił mi wymianę ma Mobila - esso (słomkowy) gdyż tu może leżeć przyczyna takiego "subtelnego" jak to określił problemu i mam zamiar tego dokonać, ale...
Jak przestudiowałem forum znalazłem 2 rzeczy- olej jeśli jest zły to wymieniamy go dynamicznie (to w głównym wątku o ASB), jednak bardziej przekonują mnie szczególnie w tym przypadku słowa Apophisa o dwóch zmianach statycznych. Jednak czy w tym przypadku mogę po spuszczeniu DEXa dolać te 6-7 litrów ESSO, następnie znów (po 1000km) 6-7 l ESSO i filty?
Jeśli kiedyś o tym było to przepraszam za dubla.