części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 03 3.7MPI/LPG ] Wentylator silnika nie działa.

fitman
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 03 3.7MPI/LPG ] Wentylator silnika nie działa.

Post autor: fitman » 28 cze 2016, 13:41

Witajcie, w ostatnie upały zauważyłem że nie działa mi wentylator silnika, i teraz pytanie co może być przyczyną poza samym silnikiem z sterownikiem wentylatora, jest też dziwna sprawa, gdy audi się zagrzeje temperatura max zatrzymuje się na ok. 92st. czyli delikatnie za 90st. i tak zostaje nie idzie dalej nawet jak jest wyższa temperatura wczoraj wypiełem wtyczkę i podłożyłem na chwilę nowy czujnik i podgrzałem go opalarką temperatura znowu staneła na tych ok 92st.
Co może byc przyczyną gdzie szukać problemu, vagiem łączy się tylko z silnikiem i skrzynią taki kabel <bezradny> ale mam już nowy z tym że mam z nim problem raczej ze sterownikami będe musiał go rozwiązać żebym mógł ze wszystkim się łączyć.
Szukałem bezpieczników od wentylatorów i jak wszedzie pisze ze 17 to ten bezpiecznik tak u mnie wgl go nie ma, mam układ dwuwentylatorowy.

[ Dodano: 2016-06-28, 13:41 ]
Dodatkowo mam pytanie po odpaleniu i przekroczeniu równiutko 40 km/h słysze cyknięcie przekaźnika aż po zegarach widać jak przyasają, od czego to ?

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Wentylator silnika nie działa.

Post autor: VanDyke » 28 cze 2016, 20:47

fitman pisze: Dodatkowo mam pytanie po odpaleniu i przekroczeniu równiutko 40 km/h słysze cyknięcie przekaźnika aż po zegarach widać jak przyasają, od czego to ?
Obstawiam, że w tym momencie załącza się kompresor zawieszenia.

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 28 cze 2016, 22:12

Przemek, najpierw odczyty z komputera czyli błędy sterownika silnika. Jeśli masz problem elektryczny to na pewno pojawi się błąd. Możesz także zrobić test elementów wykonawczych i sprawdzić zarówno wskaźnik temperatury jak i sam wentylator.
Bądź dobry jak chleb.

fitman
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: fitman » 29 cze 2016, 13:04

Są błędy w tym od wnetylatora, zapisałem je ale będe je miał za kilka minut, co do testu elementów wykonawczych to sprawdzę po pracy czy ruszy sam wentylator o ile dobrze pamiętam to chyba 01-silnik i 03 test ? W zegarch itp już nie zdzialam nic tym kablem który mam, nowy który kupiłem niestety ale po podpięciu do laptopa łączy z portem jednak nie znajduję interfejsu, próbowałem instalować różne sterowniki ale nie daję to nic, na XP jak i na win 10. Chyba że macie jakiś sposób kabel vag k+can 3.6.
Jesli w teście oba wentylatory będą pracować to znaczy że sterownik danego wentylatora jest ok ?
Dodam też że wentylator od klimy załącza się.

[ Dodano: 2016-06-29, 13:04 ]
Błąd wentylatora : 18068-Coolant fan Control 1: short to ground

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 29 cze 2016, 14:16

VanDyke pisze:fitman napisał/a:

Dodatkowo mam pytanie po odpaleniu i przekroczeniu równiutko 40 km/h słysze cyknięcie przekaźnika aż po zegarach widać jak przyasają, od czego to ?

Obstawiam, że w tym momencie załącza się kompresor zawieszenia.
A dokładnie przy 45km/h :)
fitman pisze:Witajcie, w ostatnie upały zauważyłem że nie działa mi wentylator silnika, i teraz pytanie co może być przyczyną poza samym silnikiem z sterownikiem wentylatora, jest też dziwna sprawa, gdy audi się zagrzeje temperatura max zatrzymuje się na ok. 92st. czyli delikatnie za 90st. i tak zostaje nie idzie dalej nawet jak jest wyższa temperatura wczoraj wypiełem wtyczkę i podłożyłem na chwilę nowy czujnik i podgrzałem go opalarką temperatura znowu staneła na tych ok 92st.
Co może byc przyczyną gdzie szukać problemu, vagiem łączy się tylko z silnikiem i skrzynią taki kabel ale mam już nowy z tym że mam z nim problem raczej ze sterownikami będe musiał go rozwiązać żebym mógł ze wszystkim się łączyć.
Szukałem bezpieczników od wentylatorów i jak wszedzie pisze ze 17 to ten bezpiecznik tak u mnie wgl go nie ma, mam układ dwuwentylatorowy.
Kolego masz dwa czujniki temperatury. Osobny jest nazegary i osobny do ecu. Więc jak Ten od ecu działał dobrze i wymieniłes go do podgrzania i znowu było to samo bo znowu był dobry :) Stawiam, że to ten drugi czujnik od zegarów źle pokazuje :P
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

fitman
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: fitman » 29 cze 2016, 19:34

Hej, no dam sobie ręke uciąć że przy 40km\h hehe ale to mniej ważne :)
Okej więc tak, zrobiłem test wyjść wentylator od klimy czyli 2 załącza się, jednak od silnika czyli 1 stoi w miejscu. Chyba pozostało mi szukać innego.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 30 cze 2016, 05:56

fitman pisze:Hej, no dam sobie ręke uciąć że przy 40km\h hehe ale to mniej ważne
W jednym z wątków forum gdzieś to było napisane. :) Zresztą pewnie jest w zeszycie pneumatyki :P
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

fitman
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: fitman » 27 gru 2016, 12:23

Możliwe, tak czy inaczej dzięki za pomoc, zamawiam dzisiaj wentylator.
I tak wiem musi się zgadzać numer :) mam tylko nadzieje że nie wymieniał go ktoś przedemną na zły :>

[ Dodano: 2016-07-04, 08:37 ]
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc dopisze tutaj chodzi właśnie o ten przekaźnik od pneumatyki, kiedy się załącza nie jest to tylko zwykłe pyknięcie, tylko czasem idzie dźwięk jakby szło zwarcię, takie iskrzenie krótkie. Powinno tak być ? Zauważyłem też że skrzynia inaczej chodzi kiedy ten przekaźnik się załącza.

[ Dodano: 2016-12-27, 12:23 ]
Panowie, myślałem że dałem znać że rozwiązałem problem, a tu patrze że nie, Gapa :P

Więc niepotrzebnie zamówiłem drugi wentylator, który teraz muszę sprzedać, przekopałem chyba całe auto i co się okazało, z prawej strony samochodu obok nóg pasażera trzeba wyciągnąć i odchylić wykładzinę, jest tam czarna puszka, w niej 2 bezpieczniki blaszkowe, jeden był cały a drugi przepalony, po wymianie wentylator chodzi elegancko.

Pozdro :]

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 27 gru 2016, 19:08

fitman pisze: (...), z prawej strony samochodu obok nóg pasażera trzeba wyciągnąć i odchylić wykładzinę, jest tam czarna puszka, w niej 2 bezpieczniki blaszkowe, jeden był cały a drugi przepalony, po wymianie wentylator chodzi elegancko.Pozdro :]
Przemek, a możesz zrobić fotkę tej puszki? Ja szukam zasilania do wentylatora dodatkowego (numer 2), ale przewody idą chyba aż do akumulatora. Po odchyleniu wykładziny widziałem tylko prowadnice na kable.
Bądź dobry jak chleb.

fitman
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: fitman » 30 gru 2016, 13:44

Krzysiek, jak odchylisz wykładzinę od strony drzwi to tak jest prowadnica na kable i trochę bliżej fotela jeśli dobrze pamiętam właśnie ta puszka(pokrywa) najprawdopodobniej jest owinięta taśmą.
Jeśli dam rade dzisiaj to postaram się rozebrać boczek i pstryknąć ci fotkę.
Wizualnie to jest tak :
2 grubsze plusowe kable idące od silnika 2 bezpieczniki blaszkowe i dalej idą znowu kable do tyłu.

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 02 sty 2017, 20:53

fitman pisze:Krzysiek, jak odchylisz wykładzinę od strony drzwi to tak jest prowadnica na kable i trochę bliżej fotela jeśli dobrze pamiętam właśnie ta puszka(pokrywa) najprawdopodobniej jest owinięta taśmą.
Jeśli dam rade dzisiaj to postaram się rozebrać boczek i pstryknąć ci fotkę.
Wizualnie to jest tak :
2 grubsze plusowe kable idące od silnika 2 bezpieczniki blaszkowe i dalej idą znowu kable do tyłu.
Dzięki, ale jakbyś mógł zapodać fotkę byłoby super. Dłubać będę przy autku dopiero na wiosnę, bo teraz zimno, ale drażni mnie ten wentylator i chcę definitywnie zakończyć tę sprawę.
Bądź dobry jak chleb.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl