[D2 95 4.2PB/LPG ] Jakie głośniki?
[D2 95 4.2PB/LPG ] Jakie głośniki?
Witajcie
Od razu przepraszam jeśli temat jest powielany, ale szukałem szukałem na forum Ale nie mogłem znaleźć dla siebie odpowiedzi
Chciałbym w swojej A8 zmienić głośnik fabryczne na coś lepszego, i nie chce bose. I chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej głośniki zastosować. W półce widziałem są osłony bose, ale czy są takie głośniki to nie wiem. Chciałbym zmienić głośniki i w półce i drzwiach z przodu i z tylu. Myślałem o sub Ale chyba z niego zrezygnuje
Jaki rozmiar głośników dobrać? Czy radio pociągnie czy trzeba będzie dac Wzmacniacz? Jakie marki głośników i moc?
Od razu przepraszam jeśli temat jest powielany, ale szukałem szukałem na forum Ale nie mogłem znaleźć dla siebie odpowiedzi
Chciałbym w swojej A8 zmienić głośnik fabryczne na coś lepszego, i nie chce bose. I chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej głośniki zastosować. W półce widziałem są osłony bose, ale czy są takie głośniki to nie wiem. Chciałbym zmienić głośniki i w półce i drzwiach z przodu i z tylu. Myślałem o sub Ale chyba z niego zrezygnuje
Jaki rozmiar głośników dobrać? Czy radio pociągnie czy trzeba będzie dac Wzmacniacz? Jakie marki głośników i moc?
Audi A8 D2 D3
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
Czytałeś to : https://www.a8team.pl/a8-d2-zmiana-fabr ... -vt647.htm
Co prawda nie chcesz BOSE ale może coś się przyda .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
Tak tak, czytałem, no i tam dla mnie nie ma odpowiedzipioter pisze:Czytałeś to : https://www.a8team.pl/a8-d2-zmiana-fabr ... -vt647.htm
Chciałbym wiedzieć, jakie głośniki żartować w drzwi przód i tył, półkę, (marka, moc, średnica) i czy radio da radę czy trzeba wzmaka
[ Dodano: 2018-06-24, 07:51 ]
Nikt nie pomoże?
Audi A8 D2 D3
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
- dice111
- Moderator
- Rocznik: 1996
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Ale jakiej odpowiedzi oczekujesz zadając tego typu pytania ? Wszystko zależy od $. Możesz zbudować audio za 3k, a możesz i za 20k i więcej PLNów. Nie zasilisz tego dobrze tylko radiem. Chcesz zostawić sobie OE jednostkę, czy wrzucić jakiegoś customa 1, czy 2 DIN ?
Czy chcesz po prostu wymienić same głośniki i wciąż używać oryginalnego wzmacniacza BOSE ? (nie ma to sensu).
Wymiary głośników były podane na forum.
Czy chcesz po prostu wymienić same głośniki i wciąż używać oryginalnego wzmacniacza BOSE ? (nie ma to sensu).
Wymiary głośników były podane na forum.
Black Cars Matters
Nie zauważyłem nigdzie wzmacniacza bose więc go nie mam
Radio chce zostawić te co mam, 1 din z wysuwanym lcd
Chce zmienić same głośniki w drzwiach i półce
Jeśli będzie potrzebny wzmak to kupię,
Głównie interesuje mnie jaki rozmiar głośników, bo szukałem na forum Ale znaleźć nie mogłem. I jakie marki? Czy brać markowe typu jbl czy jakieś inne bo nie wiem. Wolę spytać kogoś kto się na tym zna. A co do kosztów, to jakoś nie ma kryterium, Ale wiadomo jak każdy, chciałbym to jak najtaniej zrobić.
Radio chce zostawić te co mam, 1 din z wysuwanym lcd
Chce zmienić same głośniki w drzwiach i półce
Jeśli będzie potrzebny wzmak to kupię,
Głównie interesuje mnie jaki rozmiar głośników, bo szukałem na forum Ale znaleźć nie mogłem. I jakie marki? Czy brać markowe typu jbl czy jakieś inne bo nie wiem. Wolę spytać kogoś kto się na tym zna. A co do kosztów, to jakoś nie ma kryterium, Ale wiadomo jak każdy, chciałbym to jak najtaniej zrobić.
Audi A8 D2 D3
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
- dice111
- Moderator
Jeśli masz BOSE to masz 8 głośników (w tylnych drzwiach nie ma tweeterów, ale są zaślepki), loga są tylko na blendach wooferów tylnej półki, a wzmacniacz masz ukryty w lewym boczku w bagażniku, na dole, podobnie jak aku (musisz wyjąć całe mocowanie navi, modułu tel i zmieniarki o ile masz).
Fabrycznie w Twoim roczniku BOSE było z radiem Delta i zmieniarką Alpine'a.
Temat głośników był na forum (też teraz znaleźć nie potrafię, możliwe że wraz z awaria bazy został usunięty), z tego co pamiętam drzwi doły mają 13,5. Mogę pomierzyć ew wszystkie jak Ci bardzo zależy bo gdzieś mi się zapasowe walają.
Co do marki - jest tego teraz tyle, że warto zasięgnąć opinii na forach car audio w zależności od budżetu i wymiarów (ciężko może być akurat z pólką, bo BOSE są dość waskie).
Parametrów BOSE się nie dowiesz, bowiem ich polityka jest taka, że po prost nie podają specyfikacji swego sprzętu.
I tak jak już pisałem, jeśli masz BOSE wg mnie nie ma sensu zmieniać samych głośników. Albo dorzucasz osobny wzmacniacz na woofer (np skrzynie) a resztę zasilacz z BOSE jak jest, albo kompletnie z niego rezygnujesz i zakładasz nowe głośniki z nowym wzmacniaczem i ew zasilasz wszystko z niego (i to jest dobra opcja jeśli tam nie masz BOSE a siedzi Nokia by Tonsil (wtedy jest 10 głosników, przód zasil radio a tył po 3 głośniki na stronę (czyli tylne drzwi i półkę) małe wzmacniacze po każdym z wooferów)), albo częśc leci z radia (w zaleznosci od tego co masz) a tył np ze wzmaka. Opcji masz co najmniej kilka, ale wymiana samych głośników jest wg mnie głupia.
Fabrycznie w Twoim roczniku BOSE było z radiem Delta i zmieniarką Alpine'a.
Temat głośników był na forum (też teraz znaleźć nie potrafię, możliwe że wraz z awaria bazy został usunięty), z tego co pamiętam drzwi doły mają 13,5. Mogę pomierzyć ew wszystkie jak Ci bardzo zależy bo gdzieś mi się zapasowe walają.
Co do marki - jest tego teraz tyle, że warto zasięgnąć opinii na forach car audio w zależności od budżetu i wymiarów (ciężko może być akurat z pólką, bo BOSE są dość waskie).
Parametrów BOSE się nie dowiesz, bowiem ich polityka jest taka, że po prost nie podają specyfikacji swego sprzętu.
I tak jak już pisałem, jeśli masz BOSE wg mnie nie ma sensu zmieniać samych głośników. Albo dorzucasz osobny wzmacniacz na woofer (np skrzynie) a resztę zasilacz z BOSE jak jest, albo kompletnie z niego rezygnujesz i zakładasz nowe głośniki z nowym wzmacniaczem i ew zasilasz wszystko z niego (i to jest dobra opcja jeśli tam nie masz BOSE a siedzi Nokia by Tonsil (wtedy jest 10 głosników, przód zasil radio a tył po 3 głośniki na stronę (czyli tylne drzwi i półkę) małe wzmacniacze po każdym z wooferów)), albo częśc leci z radia (w zaleznosci od tego co masz) a tył np ze wzmaka. Opcji masz co najmniej kilka, ale wymiana samych głośników jest wg mnie głupia.
Black Cars Matters
Z lewej strony nie znalazłem pod modułu od telefonu i zmieniarki wzmacniacza,albo źle szukam, ale wyjąłem zmieniarke itp i I nic tam nie ma.
Naliczylem osiem głośnikow, 4 w przednich drzwiach, dwa w tylnych drzwiach i dwa w półce, i tylko na półce są na maskownicach bose napisane, ale czy tam jest bose to nie wiem
Czyli w przód i tył w drzwi wejdą 13.5 głośniki, . 16 nie da rady?
A w półkę jakie wejdą? 16? Czy większe?
Naliczylem osiem głośnikow, 4 w przednich drzwiach, dwa w tylnych drzwiach i dwa w półce, i tylko na półce są na maskownicach bose napisane, ale czy tam jest bose to nie wiem
Czyli w przód i tył w drzwi wejdą 13.5 głośniki, . 16 nie da rady?
A w półkę jakie wejdą? 16? Czy większe?
Audi A8 D2 D3
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
- dice111
- Moderator
Jest taka opcja. Ale wtedy powinieneś mieć 10 głośników, te tuby w drzwiach mają napis NOKIA, zamiast BOSE,
a tylne maskownice nie mają napisu BOSE. Poza tym pod każdym z głośników w półce masz mały wzmak, przy BOSE brak. Po nr VIN wyjdzie z czym wyszedł samochód.
Jeśli tam fabrycznie siedział zmieniacz CD to i BOSE być powinno, bowiem przy systemie audio Nokia by Tonsil w Twoim roczniku wsadzano radio Gamma, która to zmieniarki nie obsługiwała, natomiast przy BOSE dawano Delte, potem zastępując ją Concertem i zmieniarką Panasonica.
popatrz dobrze
a tylne maskownice nie mają napisu BOSE. Poza tym pod każdym z głośników w półce masz mały wzmak, przy BOSE brak. Po nr VIN wyjdzie z czym wyszedł samochód.
Jeśli tam fabrycznie siedział zmieniacz CD to i BOSE być powinno, bowiem przy systemie audio Nokia by Tonsil w Twoim roczniku wsadzano radio Gamma, która to zmieniarki nie obsługiwała, natomiast przy BOSE dawano Delte, potem zastępując ją Concertem i zmieniarką Panasonica.
popatrz dobrze
Black Cars Matters
Bardzo dzięki za zdjęcia
Jak się domyślam, ta wtyczka szeroka brązowa jest od Wzmacniacza tak?
To u mnie tylko ta wtyczka pod zmieniarka jest
A pod głośnikami w półce nic nie ma, tylko normalne kable do głośnika.
Bo o co chodzi, u u mnie w graniu to szału nie robi, no poprostu nie ma basu.
Jak się domyślam, ta wtyczka szeroka brązowa jest od Wzmacniacza tak?
To u mnie tylko ta wtyczka pod zmieniarka jest
A pod głośnikami w półce nic nie ma, tylko normalne kable do głośnika.
Bo o co chodzi, u u mnie w graniu to szału nie robi, no poprostu nie ma basu.
Audi A8 D2 D3
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
LANCIA KAPPA
Skoda Fabia 2
Swat Arosa
- dice111
- Moderator
Tak.memeth pisze:Jak się domyślam, ta wtyczka szeroka brązowa jest od Wzmacniacza tak?
A jest wpięta w wzmacniacz ? Czy se wisi luźno, bo może był a ktoś to wypiął.memeth pisze:To u mnie tylko ta wtyczka pod zmieniarka jest
Więc są to głośniki BOSE.memeth pisze:A pod głośnikami w półce nic nie ma, tylko normalne kable do głośnika.
BOSE szału nie robi, ale teraz pytanie, czy Ci przypadkiem wszystkiego Twoje customowe radio nie zasila a wzmacniacz został wypiętymemeth pisze:Bo o co chodzi, u u mnie w graniu to szału nie robi, no poprostu nie ma basu.
Black Cars Matters
-
- Super Klubowicz