Witam.
Mam u siebie czujniki z przodu i z tyłu widziałem, że centralka jest też a nic nie działa.
Macie może jakiś schemat podłączeń centralki i ewentualnie jak zdiagnozować usterkę?
Czytałem, że czujnik może być uszkodzony. Jaka powinna być rezystancja takiego czujnika?
Generalnie na jakiej zasadzie działa ten parktronic? Jest tylko głośniczek czy pokazuje również coś na wyświetlaczu.
Dodam, że przy podłączeniu kompa nie chce się połączyć z modułem.
![]() |
![]() |
![]() |
[S8 D2 98 ] Parktronik nie działa
[S8 D2 98 ] Parktronik nie działa
Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 14:00 przez gingol, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł
-
- Forum Audi A8
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
W fabrycznym parkotronicu jeśli padnie jeden z czujników to cały system leży :-/ Na pewno łączysz się z modułem asystent parkowania - park assist?. Możesz też sprawdzić te czujniki na słuch. Musisz w tym celu włączyć parkotronic przyciskiem i koło wszystkich czujników wysłuchiwać cykania, jeśli któryś nie cyka to do wymiany albo nie łączy.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Tak, jeden sensor padnie i calutki system leży. Na wstępie podmień ten czujnik z innym może się poprawi. Druga opcja to leciutko przeczyść tą szparkę gdzie jest cewka, może pomóc. Jeśli nie to spisujesz nr z czujnika i szukasz w ASO albo allegro, cena na allegro około 180zł za pewniaka (kupiłem taki i nowy i śmiga jak miło). Powinieneś mieć 4B0 919 275 A ale sprawdź aby mieć 1000% pewności
Faktycznie, jeden czujnik sobie nie "cykał". Podmieniłem go z sąsiadującym i nadal cisza.
Zamówiłem na allegro taki:
powinnien być ok
dzieki za wskazówki.
Zamówiłem na allegro taki:
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/show_item.php?item=2776581042

dzieki za wskazówki.