D2 FL '00 stłuczka , wycena.
D2 FL '00 stłuczka , wycena.
Witam
Wczoraj padłem ofiarą stłuczki , jestem poszkodowany , gość miał ubezpieczenie w pzu i we środę przyjeżdza rzeczoznawca aby spisać straty moje .
W aucie moim zostało uszkodzone :
-lewy tylny błotnik ( niewielka wgniotka i przerysowanie)
-lewa tylna felga org 17" ( pęknięcie na rancie i porysowana cała)
-zderzak tylny (wyłamany kawałek , urwana wiązka od PDC )
-koło zostało przestawione (geometria na pewno się nie zgadza bo kierownicę mam przestawioną o jakieś 20 stopni)
Pytanie : na co zwrócić uwagę przy rzeczoznawcy i o jakie ceny lub cokolwiek się starać , aby było dobrze .
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wczoraj padłem ofiarą stłuczki , jestem poszkodowany , gość miał ubezpieczenie w pzu i we środę przyjeżdza rzeczoznawca aby spisać straty moje .
W aucie moim zostało uszkodzone :
-lewy tylny błotnik ( niewielka wgniotka i przerysowanie)
-lewa tylna felga org 17" ( pęknięcie na rancie i porysowana cała)
-zderzak tylny (wyłamany kawałek , urwana wiązka od PDC )
-koło zostało przestawione (geometria na pewno się nie zgadza bo kierownicę mam przestawioną o jakieś 20 stopni)
Pytanie : na co zwrócić uwagę przy rzeczoznawcy i o jakie ceny lub cokolwiek się starać , aby było dobrze .
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2016, 12:52 przez hypiak, łącznie zmieniany 1 raz.
mialem podobnie tylko ze mialem urwany blotnik w sadzie wygralem ok 18 tys ,
co do wymiany u ciebie moze byc nawet calka
zderzak tył , dokładka zderzaka , wiązka pdc z 4 czujnikami i mocowniami wszystkie chromy i klamry
felga
pytanie jak slizgi na kascie do mocowania zderzaka
lakierowanie , naprawa blotnika hmmm z jakiej racji trzeba wymienic wzialbym 12 tys za to na łape a jak nie to do sądu
btw jaka firma ubezpieczeniowa bedzie likwidowac szkode ?
[ Dodano: 2016-09-17, 13:57 ]
ogolnie jak chcesz miec zrobione ok to do aso , jak chcesz sam robic pozostanie sad , mysle ze powinni ci od reki wyplacic ok 5-6 tys zl moze wiecej jak porzadna firma , a wiem ze nalezy ci sie kolo nawet 15-17 tys za te szkode
co do wymiany u ciebie moze byc nawet calka
zderzak tył , dokładka zderzaka , wiązka pdc z 4 czujnikami i mocowniami wszystkie chromy i klamry
felga
pytanie jak slizgi na kascie do mocowania zderzaka
lakierowanie , naprawa blotnika hmmm z jakiej racji trzeba wymienic wzialbym 12 tys za to na łape a jak nie to do sądu
btw jaka firma ubezpieczeniowa bedzie likwidowac szkode ?
[ Dodano: 2016-09-17, 13:57 ]
ogolnie jak chcesz miec zrobione ok to do aso , jak chcesz sam robic pozostanie sad , mysle ze powinni ci od reki wyplacic ok 5-6 tys zl moze wiecej jak porzadna firma , a wiem ze nalezy ci sie kolo nawet 15-17 tys za te szkode
bądź sobą, wariatów też lubią
Dzięki za odpowiedzi. Firma to PZU więc raczej solidna , auto już mam wynajęte za 300zł dziennie . Chcę sam auto naprawić , ale jak będzie zła wycena to podjadę autem do aso . Najgorsze , że coś nie tak jest z tym kołem. Ciekawi mnie co najczęściej się tam uszkadza , przy takich rzeczach . Tylko ile wg pzu to auto jest warte na rynku bo co jeśli policzą mi szkodę całkowitą ?
rzadko leca po cenach z aso chyba że tak lepiej wychodzi kalkulacja Tj przy małym uszczerbku na aucie najlepiej dla firmy zrobic całke bo nie płaca za czesci tylko za róznice wrak, a to co było przed szkodą czyli liczą wrak wart 15 przed szkodą 19 wypłacaja 4tys , a za czesci musieliby położyc 13tys to wszystko jest tak pomyślane żeby leciec sobie w ... z pacjentamihypiak pisze:Co było uszkodzone i ile wyciągnąłeś ? Ceny leciały wg cennika aso ?
No i dostałem wycenę i kasę , niestety jest to tylko 5,3 tys zł. Wiec będę pisał odwołanie bo ciekawe co oni chcą naprawić za tyle i na jakich częściach ( pismo ze szczegółami jeszcze nie dotarło do mnie , a ciekawe co tam nawypisywali) . Mam pytanie , czy opłaca się wynająć osobnego rzeczoznawce zeby policzył koszty naprawy , czy samo odwołanie mi wystarczy ?
-
- Forum Audi A8
kolego co ty piszesz ???? jak bys chcial naprawic oddal bys do aso ale widze nie chcesz naprawic tylko dostac kasehypiak pisze:No i dostałem wycenę i kasę , niestety jest to tylko 5,3 tys zł. Wiec będę pisał odwołanie bo ciekawe co oni chcą naprawić za tyle i na jakich częściach ( pismo ze szczegółami jeszcze nie dotarło do mnie , a ciekawe co tam nawypisywali) . Mam pytanie , czy opłaca się wynająć osobnego rzeczoznawce zeby policzył koszty naprawy , czy samo odwołanie mi wystarczy ?
zadnym odwolaniem nic nie zyskasz , moze 100 zł wiecej
rzeczoznawcypismo wrzucą do śmieci i tyle
chcesz wiecej to tylko sąd , chcesz miec zrobione to do aso ale z wymiana blotnika
bądź sobą, wariatów też lubią
Hm z powodu rysy i wgniecenia wymieniać cały błotnik Chyba, że do wyceny pisać o wymianę błotnika, żeby wyciągnąć więcej kasy to wtedy takpreston81 pisze: chcesz miec zrobione to do aso ale z wymiana blotnika
Możesz próbować pisać odwołanie, może akurat doliczą 3tys tak jak pisze kolega wyżej. Nie zawsze odwołanie nic nie daje. Jak nic tym nie wskóra to dopiero wtedy sąd.