Witam mam dwa problemy z hamulcami u mnie.
Pierwszy to taki że z silniczków hamulca ręcznego z obudowy leci płyn ( obudowa pęknięta ),
ale pytanie brzmi czy tam powinien być w ogóle płyn hamulcowy czy poszło jakieś uczelnienie??
Drugie pytanie jak wiadomo zapowietrzył mi się układ, odpowietrzyłem go metodą tradycyjną ale nic to nie dało, może ktoś z Was ma jakieś wskazówki jak go odpowietrzyć i czy uda się to też za pomocą VCDS odpowietrzyć sam ABS?
![]() |
![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Rozczelniony układ hamulcowy
-
- Forum Audi A8
- pebo
- Super Klubowicz
Re: Rozczelniony układ hamulcowy
Łukasz, o ile dobrze kojarzę to nie ma tam żadnego płynu a pasek zębaty działa na sucho. Skoro obudowa jest pęknięta, to mogło tam nalecieć wody podczas mycia lub opadów deszczu. Najlepiej odkręcić, wysuszyć i uszczelnić.xluqas pisze:Witam mam dwa problemy z hamulcami u mnie.
Pierwszy to taki że z silniczków hamulca ręcznego z obudowy leci płyn ( obudowa pęknięta ),
ale pytanie brzmi czy tam powinien być w ogóle płyn hamulcowy czy poszło jakieś uczelnienie?? (...)
Bądź dobry jak chleb.
-
- Forum Audi A8
To nie była woda bo ze zbiorniczka zniknął płyn hamulcowy a plama pod autem była typowo pod płyn hamulcowy. Hamulce odpowietrzylem tradycyjnie ale nadal jest słaby hamulec. Przypuszczam że ABS zapowietrzony.
Moje Audi A8 D4 i Forum do Audi A6 C6
-
- Forum Audi A8
Wyczytałem że muszę oring jakiś 10mm wymienić i wszystko będzie oki. Obudowę pospawam sam żeby syf nie leciał bo silniczek sprawny
- pebo
- Super Klubowicz
Jasne. To taka mała uszczelka na wałku od tłoczka. Musisz wyjąć zacisk i od strony silniczka elektrycznego jest otwór, w który pasuje trzpień od napędu oraz klucz do otwierania awaryjnego. Jest też tam taka spinka. Po zdjęciu spinki cały napęd (wałek z gwintem i łożysko) wysunie się w kierunku tłoczka, ale oczywiście najpierw musisz wyjąc tłoczek. Są tam też łożyska wałeczkowe - więc uważaj na kolejność.xluqas pisze:To nie była woda bo ze zbiorniczka zniknął płyn hamulcowy a plama pod autem była typowo pod płyn hamulcowy. Hamulce odpowietrzylem tradycyjnie ale nadal jest słaby hamulec. Przypuszczam że ABS zapowietrzony.
Bądź dobry jak chleb.
-
- Forum Audi A8
Będę uważał mam nadzieje że szybko ogarnę temat. Dzięki za wskazówki. Jak coś zrobię jakieś foto relacje
[ Dodano: 2016-07-06, 13:07 ]
Jeszcze pytanko mam zapowietrzoną pompę ABS a vcds nie chce mi włączyć trybu odpowietrzenie wyskakuje mi w bloku 002 error. Da rade to samym podciśnieniem wypchać powietrze? ?
[ Dodano: 2016-07-06, 13:07 ]
Jeszcze pytanko mam zapowietrzoną pompę ABS a vcds nie chce mi włączyć trybu odpowietrzenie wyskakuje mi w bloku 002 error. Da rade to samym podciśnieniem wypchać powietrze? ?