części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Polodowcowe dziury uliczne

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
PEPOL D2
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Polodowcowe dziury uliczne

Post autor: PEPOL D2 » 25 lut 2010, 20:43

Witam.Zakładam temat.Dziś wyprzedzając autko jakieś wpadłem w dziurę na ulicy,cholernie dużą dziurę uliczną (po zimową czy jak tam to nazwiemy)

Oczywiście złapałem gumę.Pytanie moje jest takie- co najczęściej mogę uszkodzić wieżdżając na taką dziurę.Jak na razie nic nie stuka i nie puka.Wymieniłem koło na zapasowe i jadę dalej,ale czy mogłem coś uszkodzić? Czy coś w wahaczach i przegubach mogło się przestawić lub poluzować? :-/ Mieliście podobne sytuacje? :-|

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 25 lut 2010, 21:29

Wszystko może wyjść po jakimś czasie. U mnie tak było. W zeszłym roku podczas jazdy na spota w Wawie musiałem ominąć kilku kilometrowy korek i wpadłem w dość duże dziury z większą prędkością, a teraz pokazały się luzy na którymś z wahaczy. I co za tym idzie zawiecha do roboty. Więc jeśli na razie nic nie puka ani cię nie wozi to na razie jeździj za jakiś czas coś się pokarze.
Pozdro.
Dążenie do doskonałości.

Pers
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Pers » 25 lut 2010, 21:29

Kolego. Jezeli jechałes drogą sfaltową i wpadłeś w dziurę i uszkodziłeś sobie coś to powinieneś niezwłocznie zadzwonić po Policje ( dzisiaj był nawet o tym program w wiadmościach) oni przyjadą wezwą ZDM czyli zarząd dróg i mostów dostajesz informacje gdzie droga jest ubezpieczona, jedziesz do serwisu stawiasz samochó na ogledziny, autko naprawiaja i po temacie :-) Jezli tego nie zrobiłeś nic straconego. Jedź jutro w to samo miejsce lub inne ( nie bedzie problemu ze znalezieniem dziury) i załatw to.
Nie wiem jak u ciebie ale w Poznaniu nie ma z tym żadnego problemu...
Pamiętaj prawie wszystkie drogi sa UBEZPIECZONE :d
Mój ojciec miał podobną sytuacjie w zeszłym roku. Czekał na kase 14 dni roboczych i po temacie. teraz po zimie powi sie o tym głośno a więc z prawnym odzyskaniem pieniędzy nie powinienes miec problemów.
Miłość od pierwszego kontaktu :-)

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 25 lut 2010, 23:31

Jeżdżę na 18'' i niestety czasem jest jeden wielki slalom, a raczej slalom gigant.
A co uszkodzisz - najczęściej opona i felga, czasem będzesz zmuszony ustawiac zbieżnośc na nowo, a jak naprawde mocno przywalisz, masz jakies noname'owe wahacze - to go złamiesz.
Zaraz po takiej "akcji" dzwoń po policję - Pers ma rację. W zależności od miasta i kosztów sprawa w wiekszosci przypadków nie trwa dluzej niz miesiac (jeśli chodzi o wypłate).
Black Cars Matters

Lukasz_
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lukasz_ » 26 lut 2010, 00:07

W ub. roku uszkodziłem dwie opony 18" (jedna rozerwana, druga miała guza), jedna felga mega krzywa. Po kilku wymianach pism (3m-ce) dostałem 2600 odszkodowania.

Awatar użytkownika
gierobiala
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gierobiala » 26 lut 2010, 01:20

PEPOL Możesz sobie wyremontować zawiechę za free,wystarczy ruszyć dyńką.....Każdy z nas może na koszt Państwa,w końcu i tak za dużo łożymy na darmozjadów.....

Awatar użytkownika
PEPOL D2
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PEPOL D2 » 26 lut 2010, 10:04

I tak właśnie dziś zrobiłem.Już ja się o to postaram.Jeszcze beszczelnie przyjechały jakieś burki i zaczeli drogę łatać.Co za kraj ,co za życie.Ludzie jak w dżungli w tym kraju tylko aby turystów trzeba nagonić :/

Awatar użytkownika
grim
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: grim » 26 lut 2010, 17:47

Hehe :P Ja kiedyś tak wjeb**** że mi się dolny w przednim kole wahacz wykrzywił :P ale fela cała i opona też :P zaś innym razem rozwaliłem oponę na przejeździe tramwajowym...

Też wszyscy mówią żeby z tym na policje... zrobić foty i ubiegać się o odszkodowanie... ale jak wytłumacz to że mam napęd Quattro i zakup jednej nowej opony nic mi nie da ? ;P
"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg nie lubi Cię, nigdy Cię nie chciał, i prawdopodobnie Cię nienawidzi."

patys
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: patys » 26 lut 2010, 22:19

grim pisze:Hehe :P Ja kiedyś tak wjeb**** że mi się dolny w przednim kole wahacz wykrzywił :P ale fela cała i opona też :P zaś innym razem rozwaliłem oponę na przejeździe tramwajowym...

Też wszyscy mówią żeby z tym na policje... zrobić foty i ubiegać się o odszkodowanie... ale jak wytłumacz to że mam napęd Quattro i zakup jednej nowej opony nic mi nie da ? ;P
Trzeba walczyć o swoje i iść na policje! Jest z tym trochę szarpaniny ale sprawa jest raczej do wygrania :wpale:

pozdrawiam i walczmy o swoje bo Nam się należy @!

Awatar użytkownika
gumiss64
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: gumiss64 » 26 lut 2010, 23:23

Co Panowie sądzicie o tym pomyśle?? :mrgreen:
http://demotywatory.pl/1070423/Polska
dla mnie Bomba :D
WŁADCA PIERŚCIENI JEST TYLKO JEDEN CCCO
NIE MAM MOŻLIWOŚCI ROZKODOWANIA VIN-ÓW!!

klon_84

Post autor: klon_84 » 27 lut 2010, 00:03

mi sie wydaje ze w tym okresie to dziury na drodze to normalka i moga byc problemy w odzyskaniu odszkodowania :-/ Ubezpieczyciel drogi moze argumentowac tym ze powinno sie zachowac bardziej uwage i ostroznaosc, co innego dziura w sezonie letnim aczkowliek mysle ze i tak tzreba probowac i sie nie poddawac

Awatar użytkownika
gierobiala
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gierobiala » 27 lut 2010, 00:28

klon_84 pisze:dziury na drodze to normalka
A benzyna po 4,7 to też normalka??? A praca za 300 euro to też normalka?? A 900zł ZUS-u to też normalka?? Doić z dziadów ile się da takie moje zdanie.....

Awatar użytkownika
PEPOL D2
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PEPOL D2 » 27 lut 2010, 09:25

klon_84 pisze:mi sie wydaje ze w tym okresie to dziury na drodze to normalka i moga byc problemy w odzyskaniu odszkodowania :-/ Ubezpieczyciel drogi moze argumentowac tym ze powinno sie zachowac bardziej uwage i ostroznaosc, co innego dziura w sezonie letnim aczkowliek mysle ze i tak tzreba probowac i sie nie poddawac
Byłeś kiedyś w Niemczech? Nie przepadam za nimi ,ale tam nie ma czegoś takiego jak dziury i łatanie na odpierd.....Za plamę oleju jak zobaczą to latają jak mrówki,a jak widzą dziurę to wycinają drogę i robią jak należy. U nas dziury to normalka bo i tak będziemy im płacić a przecież w Polsce naszej kochanej łatwiej jest postawić znak i wtedy znowu jak najedziesz na dziurkę to zapłacisz mandat że nie widziałeś znaku...I tak ta machina działa. U nas ostrożność trzeba zachować wszędzie................

[ Dodano: 2010-02-27, 13:06 ]
gumiss64 pisze:Co Panowie sądzicie o tym pomyśle?? :mrgreen:
http://demotywatory.pl/1070423/Polska
dla mnie Bomba :D
On sadził kwiatki a my na drogach byśmy mogli zbudować szklarnie i np hodować pieczarki :mrgreen:

klon_84

Post autor: klon_84 » 27 lut 2010, 22:22

PEPOL D2 pisze:Byłeś kiedyś w Niemczech? Nie przepadam za nimi ,ale tam nie ma czegoś takiego jak dziury i łatanie na odpierd.....Za plamę oleju jak zobaczą to latają jak mrówki,a jak widzą dziurę to wycinają drogę i robią jak należy.
PEPOL D2 Byłem w niemczech stonowany, nudny, pracowity aczkolwiek interesujacy kraj ja tam do nich nic nie mam czesto jezdze, a polska to jak polska kazdy wie jak jest :mrgreen: i nie ma co porównywać

a tak na marginesie AUDI jest niemieckie i gdyby nie ten stonowany, nudny, pracowity aczkolwiek interesujacy kraj jezdzilibysmy.....polonezami :shock: :lol:

Awatar użytkownika
PEPOL D2
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PEPOL D2 » 27 lut 2010, 22:26

klon_84 pisze:
PEPOL D2 pisze:Byłeś kiedyś w Niemczech? Nie przepadam za nimi ,ale tam nie ma czegoś takiego jak dziury i łatanie na odpierd.....Za plamę oleju jak zobaczą to latają jak mrówki,a jak widzą dziurę to wycinają drogę i robią jak należy.
PEPOL D2 Byłem w niemczech stonowany, nudny, pracowity aczkolwiek interesujacy kraj ja tam do nich nic nie mam czesto jezdze, a polska to jak polska kazdy wie jak jest :mrgreen: i nie ma co porównywać

a tak na marginesie AUDI jest niemieckie i gdyby nie ten stonowany, nudny, pracowity aczkolwiek interesujacy kraj jezdzilibysmy.....polonezami :shock:

Masz coś do Borewicza :evil: ;-) :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl