części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 4.0TDI ] Akumulator zastępczy a adaptacja

lukaszole
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 04 4.0TDI ] Akumulator zastępczy a adaptacja

Post autor: lukaszole » 10 lip 2014, 16:55

Witam

Muszę jutro oddać akumulator na gwarancję ponieważ już nie mam do niego siły (Centra Futura) i teraz mam pytanie. Podobno naprawa trwa tydzień i mam dostać akumulator zastępczy. Czy moge jechać autem i tam wykręcić zepsuty, oddać im i włożyć zastepczy i wrócić do domu czy już nie odjade bo jest potrzebna jakaś adaptacja? Dzisiaj mój akumulator odłączyłem i zaniosłem do takiego sklepu w celu sprawdzenia, za chwile włożyłem i nic nie musiałem robić, wszystko chodziło jak należy ale czy tak też bedzie w przypadku innego akumulatora?

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 10 lip 2014, 17:14

Jeśli wyjmujesz i zakładasz ten sam akumulator to niczego nie adaptujesz. Jeżeli w miejsce starego włożysz akumulator o identycznych parametrach to auto będzie ten drugi traktować jakby pozostał nie zmieniony - można robić adaptację . Jeśli naprawa trwa tydzień to można przekulać się bez adaptacji, ale gdy wstawisz nowy/zreperowany, to lepiej adaptację przeprowadzić jeszcze raz.
Bądź dobry jak chleb.

lukaszole
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukaszole » 10 lip 2014, 17:19

oki, czyli moge swoim autem jechać włożyć tam zastepczy i jezdzic. A powiesz mi jeszcze w jaki dokładnie sposób zrobić taką adaptacje i co ona daje? Ja osobiście nie posiadam VCDS ani nic takiego ale kumpel ma dosyć dobry komputer i może on by dał rade :)

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 10 lip 2014, 17:25

Bez interfejsu diagnostycznego adaptacji nie zrobisz, jest do tego odpowiednia procedura. Wkodowanie akumulatora daje systemowi EPC informacje o rodzaju akumulatora, jego parametrach itp. Dzięki temu jest odpowiednio dobierany prąd ładowania, poszczególne stopnie rozładowania akumulatora i całe zarządzanie energią elektryczną w aucie.
Bądź dobry jak chleb.

tomi5
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi5 » 11 lip 2014, 07:18

Ja od kąd zakodowałem poprawnie akumulator, nie mam problemow z proądem pomimo odpinania i podpinania akumulatora, nic sie nierozkodowuje ani sterownik aku nie traci kodowania.
Jedynie jaka czynnośc wykonuje po podłączeniu, wsadzam kluczyk do stacyjki przekręcam na zapłon i zostawiam na minutę.

wydaje mi sie że to całe kodowanie aku jest potrzebne tylko w momencie zmiany akumulatora na inny z innymi parametrami

lukaszole
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukaszole » 11 lip 2014, 15:25

czyli gdzie takie kodowanie mogę zrobić? Tylko w ASO czy ktoś jeszcze to potrafi? Ile taka usługa kosztuje? A jest możliwe, że powodem rozładowania się aku po 10min grania muzyki lub zapalonego światła jest źle zakodowany akumulator czy jest to ewidentnie wina złego aku?

tomi5
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi5 » 11 lip 2014, 19:15

jak masz kabel i program możesz zrobic to sam.
Powodem jest źle zakodowany sterownik pod obecny akumulator w związku z czym akumulator nie jest ładowany jak byc powinien.

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 11 lip 2014, 19:24

tomi5 pisze:Ja od kąd zakodowałem poprawnie akumulator, nie mam problemow z proądem pomimo odpinania i podpinania akumulatora, nic sie nierozkodowuje ani sterownik aku nie traci kodowania. Jedynie jaka czynnośc wykonuje po podłączeniu, wsadzam kluczyk do stacyjki przekręcam na zapłon i zostawiam na minutę. wydaje mi sie że to całe kodowanie aku jest potrzebne tylko w momencie zmiany akumulatora na inny z innymi parametrami
Dokładnie o tym pisałem. Jeżeli akumulator nie jest wymieniany, kodowanie nie jest potrzebne (chyba że był źle zakodowany), ponieważ jego parametry przed wyjęciem i po założeniu istotnie nie zmieniają się (nawet jeśli zostanie doładowany, to jego pojemność nie ulega istotnym zmianom). Skoro po 10 min. grania akumulator rozładowuje się, to system ma nieprawidłowe ustawienia. W A8 za pomocą komputera sterującego układem zarządzania energią (-J644-) odbywa się ciągła kontrola akumulatora. Sprawdza on stan naładowania akumulatora (SOC, State of Charge) i jego zdolność rozruchową, ponadto reguluje optymalne napięcie ładowania alternatora przy uruchomionym silniku. Można to sprawdzić np. w blokach pomiarowych obserwując m.in. moment obrotowy na alternatorze. Komputer może też przeprowadzić odciążenie (zmniejszenie ilości odbiorników - np. odłącza domykanie klapy bagażnika czy szyb) ewentualnie zwiększenie liczby obrotów biegu jałowego. W celu zmniejszenia prądu spoczynkowego przy wyłączonym silniku komputer sterujący układem zarządzania energią, w przypadku ekstremalnym, może odłączyć odbiorniki poprzez magistralę CAN. W ten sposób unika się zbyt głębokiego wyładowania akumulatora.
Bądź dobry jak chleb.

pogi1986
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pogi1986 » 13 paź 2016, 17:07

Witam koledzy wczoraj wymieniłem akumlator próbowałem zrobic adaptacje według waszych instrukcji niestety nie mogę tego ogarnąć <onie> Na tym nowym akumulatorze nie mam żadnych numerów które są wymagane w vcds a na kanał 4 nie mogę wyjsć bo jest error !!czy musze go kodować mimo ze niby wszystko narazie jest ok ?? Dodam ze ma trochę inne parametry stary był 95ah800A a ten nowy ma 95ah 900A powiedzieli ze niby to do mojego auta firma "akumlator" a dokładnie "Yuasa"

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl