Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl części samochodowe mostostacja.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 00 4.2PB/LPG ] Kolektory wydechowe

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 00 4.2PB/LPG ] Kolektory wydechowe

Post autor: uszek » 05 paź 2015, 21:55

Chłopaki jakim momentem dokręca sie kolektory wydechowe? I czy da rade je dokrecic na włożonym silniku

PS. Nie moge wybrac taga do tematu.....

Poprawiłem ;)
pozdrawiam ernesto
Ostatnio zmieniony 05 paź 2015, 23:17 przez uszek, łącznie zmieniany 1 raz.

ernesto

Post autor: ernesto » 05 paź 2015, 23:25

Mateusz nie wiem jak to jest w FL-u ale w moim ABZ w kolektorach są przygotowane otwory pod klucz by go przełożyć i dokręcić.
Ciężko na pewno będzie bo i miejsca mało, ale czy da radę to zrobić na aucie <bezradny>
Możliwe, że dało by radę lecz stopień trudności jest ciężki spowodowany małym miejscem.
Nie raz się przekonałem, że dla chcącego nic trudnego. Lecz bywają przypadki, że trzeba sobie dorobić klucz, coś przyspawać, coś wygiąć lub przeszlifować by można było dostać się do upierdliwego miejsca.
Lepiej na spokojnie podejść do tematu.
Podjadę jutro na warsztat i zobaczy czy piszę coś w lekturach co do momentu dokręcenia.
No chyba, że ktoś już wcześniej coś wygrzebie ;)

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 06 paź 2015, 00:16

Kolektor do głowicy i tak samo kolektor do rury dokręcasz momentem 25Nm. Wg serwisu należy silnik bebeszyć.

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 06 paź 2015, 15:10

Ja w swoim AKG (to samo co ABZ) odkręcałem i dokręcałem kolektory wydechowe na włozonym silniku. O ile ten ze strony kierowcy nie stanowi wielkiego problemu (oprocz jednej nakrętki tak naprawdę, nad którą trzeba się pogimnastykować) o tyle ten od strony pasazera będzie wymagać demontażu chłodniczki oleju (przynajmniej przy okazji mozna będzie zrobic uszczelnienie i oringowanie na gorccu)
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl