Z tego co widzę temperatura na climatroniku wskazuje to samo co na zegarach, a na vagu w tym momencie temp wynosiła 58st. Więc którą temperaturą się sugerować? tą na climatroniku czy na vagu? Jak troche rozgrzalem auto na zegarach miałem wskazówkę w połowie to wtedy na climatroniku było 63 a na vagu 80. Teraz już nie wiem czy czujnik zaniża temperaturę o około 17-20 stopni czy auto faktycznie się nie dogrzewa. Z tego co wiem czujnik temperatury jak i termostat były zmieniane około 30tys wcześniej.
![]() |
![]() |
![]() |
[A8 D2 FL] czujnik temperatury czy termostat
[A8 D2 FL] czujnik temperatury czy termostat
Witam, tej zimy zaobserwowałem w mojej A8 że wskazówka temp płynu nie dochodzi do 90. Podłączyłem vaga i włączyłem menu w climatroniku i w jednym czasie mam takie wskazania jak na zdjęciach
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Z tego co widzę temperatura na climatroniku wskazuje to samo co na zegarach, a na vagu w tym momencie temp wynosiła 58st. Więc którą temperaturą się sugerować? tą na climatroniku czy na vagu? Jak troche rozgrzalem auto na zegarach miałem wskazówkę w połowie to wtedy na climatroniku było 63 a na vagu 80. Teraz już nie wiem czy czujnik zaniża temperaturę o około 17-20 stopni czy auto faktycznie się nie dogrzewa. Z tego co wiem czujnik temperatury jak i termostat były zmieniane około 30tys wcześniej.
No w sterowniku silnika jest jak na zdjęciu...sprawdź jeszcze jaka temperaturę pisze Vag w bloku pomiarowym licznika.
W FL są dwa czujniki temp. Jeden na silniku a drugi na rurze wody zza silnikiem po prawej stronie. To on śląskie odpowiada za temperaturę na zegarach. Nie wiem z czego klimatronik zczytuje ale najwidoczniej z tego też wlasnie czujnika na rurze.
W FL są dwa czujniki temp. Jeden na silniku a drugi na rurze wody zza silnikiem po prawej stronie. To on śląskie odpowiada za temperaturę na zegarach. Nie wiem z czego klimatronik zczytuje ale najwidoczniej z tego też wlasnie czujnika na rurze.
to nie jest zwykły napęd...to
No jak jaśniej, przecież sam dales zdjęcie z bloku pomiarowego sterownika silnika gdzie jest pokazana temperatura....PawełBS pisze:możesz trochę jaśniej?martin_rs4 pisze:No w sterowniku silnika jest jak na zdjęciu...

To samo możesz sprawdzić w blokach pomiarowych licznika. Temperatura powinna wtedy być mniej więcej taka sama. Porównasz te dwa czujniki i będzie wiadomo
to nie jest zwykły napęd...to
-
- Super Klubowicz
martin_rs4 Wg mojej wiedzy jest tylko jeden czujnik temperatury wody
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044