![]() |
![]() |
![]() |
[D2 99 4.2PB/LPG ] Grzechatanie po odpaleniu
[D2 99 4.2PB/LPG ] Grzechatanie po odpaleniu
Witam. Niedawno Zamieniłem Olej w samochodzie Na Lotos 10W40 wczesniej zawsze lałem Mobil 1 10W40. i Od jakiegos czasu przy odalaniu słysze stuki nie zawsze ale dosc czesto trwa to góra 3 sek a nawet krócej. Zastanawiam sie co to moze być i przypuszczam ze popychacze hydrauliczne. Miał ktoś podobny problem? Można z tym życ? ewentualnie jakie koszta takiej imprezy? Przebieg Auta 310 000
Najwidoczniej odezwala sie hydraulika, tylko ciekawe dlaczego jak sa te same wartosci oleju. Czemu zmieniles na Lotos jak miales dobrej marki olej? Ja zmienilem u siebie tez olej - ale ja przeszedlem z 10W40 na 5W30, i balem sie ze moze zaczac glosniej pracowac hydraulika ale jest ok
Natomiast jak tylko 3 sekundy to chyba nie tak długo i mozna z tym zyc, moze sie unormóje i bedzie ok.

Mam podobną sytuację , też pukało u mnie po rozruchu , ale na to uwagi nie zwracałem , teraz dałem głowicę do splanowania i uszczelnienia i przy okazji się okazało że w jednej głowicy mam łańcuszek rozciągnięty .
Koszt łańcuszka + uszczelniacz + planowanie głowicy to 340 zł .
Dokładny kosztorys będę miał później jak mi autko do kupy poskładają , to w odpowiednim dziale wszystko opiszę , co ile i dla czego tak drogo :mrgreen:
Ja z tym śmigałem ponad rok tak że tragedii nie było .
Koszt łańcuszka + uszczelniacz + planowanie głowicy to 340 zł .
Dokładny kosztorys będę miał później jak mi autko do kupy poskładają , to w odpowiednim dziale wszystko opiszę , co ile i dla czego tak drogo :mrgreen:
Ja z tym śmigałem ponad rok tak że tragedii nie było .
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:

Maciek To chyba dobrze co nie :mrgreen: :mrgreen:Apophis pisze:mdamian, Ty masz prostsze głowice bez tego dziadostwa co sie psuje w FL.
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:

Ps:

przez ostatnie parę lat przelałem hekto litry Lotosowych oleji przez różne silniki, głównie z powodu współpracy koncernu Lotos i Kia Motors Polska i złego słowa nie mogę powiedzieć o nim.kmicic-lt pisze:Czemu zmieniles na Lotos jak miales dobrej marki olej?
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
O lotosowych nie słyszałem zbyt wiele opinii, ale te, które słyszałem nie były zbyt optymistyczne.
Ja co prawda robotę napinaczy mam juz za sobą, ale moje poprzednie wyjątkowo nie lubiły się z olejem opla (olej marki GM w niebieskim opakowaniu). wyjątkowe dziadostwo. zostawia takie osady, że można je zeskrobywać. tego oleju napewno nie polecam.
Ja co prawda robotę napinaczy mam juz za sobą, ale moje poprzednie wyjątkowo nie lubiły się z olejem opla (olej marki GM w niebieskim opakowaniu). wyjątkowe dziadostwo. zostawia takie osady, że można je zeskrobywać. tego oleju napewno nie polecam.
Elektronika samochodowa.
grzybek86 jak możesz to wróć do normalnego oleju jak objawy nie ustąpią to wtedy możesz zacząć się martwić , co do lotosu jak to jest ten sam olej co kilka lat temu to jest to totalny szmelc !! sprawdzone nie tylko przez moją osobę , objaw właśnie taki sam jak u ciebie stukające szklanki zaraz po odpaleniu a po 3 tyś w sumie stukały już cały czas , nie polecam .
-
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2006
- Silnik: V8 4.2 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Imię: maciu
jezdziłem na lotosie i nie miałem żadnych problemówkojot1 pisze:grzybek86 jak możesz to wróć do normalnego oleju jak objawy nie ustąpią to wtedy możesz zacząć się martwić , co do lotosu jak to jest ten sam olej co kilka lat temu to jest to totalny szmelc !! sprawdzone nie tylko przez moją osobę , objaw właśnie taki sam jak u ciebie stukające szklanki zaraz po odpaleniu a po 3 tyś w sumie stukały już cały czas , nie polecam .
a zalałem bo znajomy jest chemikiem w lotosie i powiedział że nie warto przepłacać
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020
maciu ten olej nie trzyma wogle parametrów na zimno gesty na gorąco rzadki jak woda takie moje zdanie i nie tylko moje, zimą zaraz po odpaleniu zimnego auta myslałem ze mam diesla pod maska klekotał tak przez kilka minut zanim się nagrzał , swojego czasu mieliśmy tego oleju całkiem sporo dlatego laliśmy go do naszych aut , ja lałem do hondy civic 1.5 , trwało to kilka miesięcy a olej zmienialiśmy co miesiąc heh , co ciekawe w tej całej historii jak już myslałem żę mam do roboty silnik bo grały szklanki jak w zmywarce to wystarczyło zmienić olej na castrola żeby wszystkie objawy ustąpiły , nie słyszałem tego od znajomego itp. sam to przerobiłem dlatego piszę jak było , olej lałem jakies 10 lat temu może od tej pory coś zmienili nie wiem i nie chcem tego sprawdzać :-D . dlatego zaproponowałem zmianę oleju na inny może się okazać że nic nie trzeba przy aucie robić .