[D2 00 3.3TDI ] Chłodnica przykryta kartonem
[D2 00 3.3TDI ] Chłodnica przykryta kartonem
Witam klubowicze. Mam pytanie. Otóż czy mogę przykryć w mojej A8 chłodnicę kartonem?? Słyszałem że nie za bardzo ponieważ tam jest jakieś sterowanie komputerowe itp. Chcę przykryć tą chłodnicę bo mam uszkodzony termostat i strasznie długo mi się auto nagrzewa w mrozy.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Weź pod uwagę, że na przedniej chłodnicy jest chłodnica oleju wspomagania, oleju skrzyni biegów. Musiałbyś pilnować cały czas temperatury aby nie zagotować oleju jak i motoru. W sumie jest tam 2 wiatraki hmm. Przed odpaleniem w mrozy auta nie włączasz na jakiś czas webasto aby przygotować motor do uruchomienia? Wtedy byś go szybciej doprowadził do 90st.
A jak długie robisz odcinki?
A jak długie robisz odcinki?
SamackA8, Moim zdaniem możesz włożyć na 1/2 chłodnicy "silnika" kartonik ( pomiędzy 2 chłodnice )
Klima i tak przy takiej temperaturze tobie się nie włączy , a po za tym wentylator od klimy będzie wspomagać w chłodzeniu silnika . Ale to jest moje zdanie .
Wystarczy kontrolować temperaturę , żeby czasem tak jak kolega Krzysiu pisze szlak czegoś nie trafił .
Ale lepiej żeby silnik był dogrzany niż ma na ssaniu jeździć .
Klima i tak przy takiej temperaturze tobie się nie włączy , a po za tym wentylator od klimy będzie wspomagać w chłodzeniu silnika . Ale to jest moje zdanie .
Wystarczy kontrolować temperaturę , żeby czasem tak jak kolega Krzysiu pisze szlak czegoś nie trafił .
Ale lepiej żeby silnik był dogrzany niż ma na ssaniu jeździć .
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
krzychu22.p1i, ja nie mam webasto. A mam jeszcze pytanko, słyszałem że jest jakieś webasto silnikowe czy jakoś tak że one nagrzewa silnik czy coś? Jak to działa? Bo ostatnio mechanik mi mówił że mam takowe webasto
[ Dodano: 2012-12-21, 17:23 ]
I drugie pytanie jak mogę sprawdzić czy mam webasto lub dogrzewacz czy webasto i dogrzewacz silnika? Czytałem na forum że sterowanie webastem z drzwi było przed liftem, a po lifcie było chyba z pilota? Nie dostałem żadnego pilota więc nie jestem pewny czy mam webasto.
[ Dodano: 2012-12-21, 17:23 ]
I drugie pytanie jak mogę sprawdzić czy mam webasto lub dogrzewacz czy webasto i dogrzewacz silnika? Czytałem na forum że sterowanie webastem z drzwi było przed liftem, a po lifcie było chyba z pilota? Nie dostałem żadnego pilota więc nie jestem pewny czy mam webasto.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Masz po lifta, a więc koło ręcznego jest taka klapka naciskasz ją i masz dostęp do podstawek kubków i takiego panela z pokrętłem i przyciskiem MENU. wkładasz kluczyk w stacyjkę, przekręcasz tak aby zapaliły się kontrolki i wtedy naciskasz MENU. Będziesz tam miał właśnie ustawienie tych funkcji. Jeśli masz instrukcję obsługo samochodu to popatrz na stronę 82, a w wersji elektronicznej do pobrania z forum to 41 strona.SamackA8 pisze: I drugie pytanie jak mogę sprawdzić czy mam webasto lub dogrzewacz czy webasto i dogrzewacz silnika? Czytałem na forum że sterowanie webastem z drzwi było przed liftem, a po lifcie było chyba z pilota? Nie dostałem żadnego pilota więc nie jestem pewny czy mam webasto.
Zobacz pod maską w okolicy tej dużej dmuchawy kabinowej, może jest tam naklejka webasto. jeśli jest to podaj jej TYP.