części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 99 2.8PB/LPG ] Problem z wymianą wahacza

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 99 2.8PB/LPG ] Problem z wymianą wahacza

Post autor: sylwekr » 01 kwie 2011, 21:06

Witam
Stukało w zawieszenie. Byłem na przeglądzie – diagnoza wahacz dolny lewy (banan). Kupiłem wahacz i dzisiaj miałem wolne i wziąłem się za wymianę i ZONK. Zamówiony wahacz wg. Nr VIN nie pasuje. Inna średnica stożka po stronie kolumny kierowniczej. Dzwonie do sklepu i co się dowiaduję, że wahacz zamówiony wg VIN-u i to mój problem, że nie pasuje. Podaję im nr wahacza jaki wymontowałem 4D0407695J i co mówią mi że nie ma takiego wahacza – nie występuje w żadnym katalogu (choć na nim są oryginalne oznaczenia AUDI). W końcu zgadzają się przyjąć niepasującą część, ale jednocześnie nie chcą mi znaleźć pasującego. Zacząłem szukać w necie i z tym wahaczem to jakaś parodia albo nie umiem szukać albo nie ma żadnego zamiennika (z tego co znalazłem w Google to faktycznie w ETCE takiego wahacza nie ma :/ ) Chciałem założyć „stary” wahacz i kolejny problem – śruba mocująca go do zwrotnicy obraca się :/ :/ :/ . Zatem samochód „na kołkach” i muszę znaleźć wahacz który będzie pasował. Może ktoś zna jakiś zamiennik tego wahacza lub wie gdzie taki można kupić ??
Za każdą pomoc będę wdzięczny

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 01 kwie 2011, 21:17

Nie bardzo to rozumiem... gdzie kolego byłeś na tym przeglądzie i kto Ci to wytypował po numerze VIN??

Jak dla mnie to typowanie po VIN robi się w ASO i tam powinni zrobić to poprawnie.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 01 kwie 2011, 21:40

ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sylwekr » 01 kwie 2011, 22:05

Na przeglądzie byłem w stacji diagnostycznej. Dobór wahacza w sklepie który specjalizuje się w częściach AUDI/Volkswagen. Czytałem ten wątek : http://www.a8team.pl/topics15/174.htm ale nadal mam wątpliwość, czy na pewno były tylko 2 typy gruby i cienki sworzeń (żadnych odmian) Objeżdżę jutro sklepy zobaczę co powiedzą i czy ktoś mi sprowadzi odpowiedni.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 01 kwie 2011, 22:55

sylwekr pisze:Na przeglądzie byłem w stacji diagnostycznej. Dobór wahacza w sklepie który specjalizuje się w częściach AUDI/Volkswagen. Czytałem ten wątek : http://www.a8team.pl/topics15/174.htm ale nadal mam wątpliwość, czy na pewno były tylko 2 typy gruby i cienki sworzeń (żadnych odmian) Objeżdżę jutro sklepy zobaczę co powiedzą i czy ktoś mi sprowadzi odpowiedni.
Powiem tak... osobiście nie wiem ile rodzajów wahaczy było ale w takich tematach najpierw jadę do ASO wytypować po numerze VIN numer oryginału a potem dopiero szukam zamiennika w hurtowni... i jeszcze nigdy nie kupiłem części która nie pasowała by do mojego auta.

Zamiast jeździć jutro po sklepach to zadzwoń do ASO (kontakt do konkretnych osób podałem Ci na PW) i poproś o pomoc.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

tomi26
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi26 » 02 kwie 2011, 00:01

w zasadzie nie nowy,ale będzie samochód będzie jeździł
http://allegro.pl/audi-a4-1-8-96-wachac ... 62570.html
no i sprzedający zero negatywów :shock: ta używka może dłużej wytrzymać niż jakiś zamiennik ;-)

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 02 kwie 2011, 00:05

M.in MEYLE (HD) i RTS robią zamienniki tego wahacza.
Black Cars Matters

tomi26
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi26 » 02 kwie 2011, 10:00

sylwekr, napisz na PW do tego kolegi http://www.a8team.pl/profiles/1455.htm
on miał identyczny problem z tym właśnie wahaczem i w końcu znalazł ;-)

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sylwekr » 02 kwie 2011, 17:55

Witam
Dzięki klubowiczowi FOSS udało mi się ustalić jaki jest aktualny zamiennik wahacza w ASO (cena ponad 800 zł :-( ) Zadzwoniłem do "znajomego" warsztatu gdzie mają dobre (i szybkie ) dojście do części. Na podstawie aktualnego numeru części znaleźli odpowiednik Lemfordera i tak się złożyło, że mogą mnie wcisnąć na zrobienie zawieszenia (a u nich norma to tydzień, dwa umawiania wcześniej). Udało mi się przykręcić "stary" wahacz i do nich pojechałem. W poniedziałek rano mają mieć wahacz i go wymienią (w sumie jak by nie pasował to ich problem ;-) Jak będę wiedział co włożyli to napiszę czym można wahacz o oryginalnym numerze 4D0407695J zastąpić.
Dzięki wszystkim za pomoc
SylwekR

tomekzabrze
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomekzabrze » 02 kwie 2011, 22:02

tomi26 pisze:w zasadzie nie nowy,ale będzie samochód będzie jeździł
http://allegro.pl/audi-a4-1-8-96-wachac ... 62570.html
no i sprzedający zero negatywów :shock: ta używka może dłużej wytrzymać niż jakiś zamiennik ;-)
a moze byc tez tak ze uzywak pochodiz 2 tyg i ja wyrzucisz:)

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sylwekr » 04 kwie 2011, 15:54

... i wszystko jasne. Najgorzej jak informatyk weźmie się za mechanikę samochodową . Wahacz został dobrze dobrany w sklepie i w ASO. Dlaczego to zamieszanie i moja panika ? W zwrotnicy jest jeszcze tuleja metalowa. U mnie przy wybijaniu wahacz wyszedł razem z tuleją i ona bardzo skutecznie trzymała się sworznia (dla mnie to była całość) dlatego nowy nie pasował. Wystarczyło zbić tuleję ze starego wahacza, wbić ją w zwrotnicę i założyć nowy wahacz :/ :/ :/

SylwekR

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl