Jest mozliwa, tak robilem u siebie.JPTUNER pisze:Odświeżam temat bo wydaje mi sie że wymiana tego przegubu jest możliwa bez odpinania wahacza.
![]() |
![]() |
![]() |
[A8 D2] Wymiana przegubu zewnętrznego (przód)
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
-
- Forum Audi A8
Wczoraj ponownie rozbierałem półoś żey zmienic tym razem osłonę.ricov6 pisze:wydaje mi się że szybciej i wygodniej rozłączysz wahacz niż odkręcać sześć śrub w głębi auta
Demontaż i montaż zajął mi pół godziny....
Tych 6 śrub idzie bardzo ładnie.
Próbowałem robić przez rozpięcie wahacza ale od nowości nikt nie ingerował w zawieszenie wiec śruby nie za bardzo chciały sie poddać. Wolałem nie ryzykować zerwanie.
Poza tym wybijanie wahacza nie zawsze jest łatwe.
Ta druga wersja jest taka "bezmłotkowa" a poza tym mamy całego petenta na stole warsztatowym

Kto jaką metodę wybierze to już jego bajka... :d
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
-
- Super Klubowicz
- Adamo
- Forum Audi A8
Fajny opis bardzo pomocny. Z odkręcaniem półosi poprzez odkręcenie 6 śrub i nie rozpinania zawieszenia sprytne. Dodam jedynie ze jeśli nie chce zejść przegób nie trzeba siłować się młotem. Czasem zabezpieczenie trzyma mocno. Łatwiej jest wkręcić śrubę centralna w sam przegób np.kluczem pneumatycznym , wkręcając śrubę ściągamy za jej pomocą przegób z półosi... faktycznie czas operacji do godziny, ale jeśli ktoś robi to pierwszy raz i na lewarku to zajmie to więcej czasu, jednak zadowolenie będzie na bank.