części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 FL] Wibracje przy hamowaniu

GiboN1602
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: GiboN1602 » 27 mar 2012, 16:14

Witam wszystkich, podepne sie pod temat, mam dosc podobny problem tylko co jest dziwne u mnie drgania nasilaja sie od 60km/h tak do 40 km/h i ustaja powyzej 60 sa prawie nie odczuwalne. moze ktos wie co to moze byc, albo juz rozwiazal tego typu problem.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 27 mar 2012, 18:27

podjedź na szarpaki i sprawdź zawieszenie ;-)

scooby
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: scooby » 29 mar 2012, 12:19

zacznij od sprawdzenia klocków, może który wyskoczył ze swojego miejsca, ja tak miałem
scooby

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 14 kwie 2012, 22:06

Koledzy troszke odświerze bo juz nie wytrzymuje te bicie mnie juz delikatnie mowiąc wkur.... sprawdziłem całą zawieche niema luzów koła nowe tarcze i klocki przejechane mają z 10 tyś nawet jak wyjechałem po założeniu nowych tarcz to też biły o co ku... chodzi??? brakuje mi juz cierpliwośći tarcze oddałem na gwarancji proste !!! dzis jak hamowałem z ponad 200 siwy dym z tyłu ,ja opadam z sił przy hamowaniu tak trzepie !!! co kupić co rozkręcić zrobie wszystko zeby tak nie waliło

zaznaczam ze wali tylko prawa strona zamieniałem tarcze i to samo piasty wyczyszczone na lustro nawet wymieniłem na nową podczas jazdy nic nie trzepie

Lewian
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lewian » 15 kwie 2012, 11:08

Rozumiem, że walczysz z tym już od dłuższego czasu ?

Czyli i na zimowych oponach i na letnich to samo ?

Bardzo często w takich przypadkach okazuje się, że to właśnie wina opon, ludzie często kupują używane opony a te znowu często mają uszkodzony jakiś akord i właśnie objawia się to w opisany przez Ciebie sposób.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 15 kwie 2012, 11:12

Lewian pisze:Rozumiem, że walczysz z tym już od dłuższego czasu ?

Czyli i na zimowych oponach i na letnich to samo ?

Bardzo często w takich przypadkach okazuje się, że to właśnie wina opon, ludzie często kupują używane opony a te znowu często mają uszkodzony jakiś akord i właśnie objawia się to w opisany przez Ciebie sposób.

Pozdrawiam
O ile dobrze orientuję się kolega Masa ma założone nowe falkeny 255/35/20

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 15 kwie 2012, 11:12

na zimowkach tez tak było teraz mam nówki letnie i to samo moze to wina zacisku??nie wiem gdzie już szukać a jak tak dalej pojdzie to rozwale sobie zawieszenie przez to bicie ale bije tylko prawa strona nawet po zamianie tarcz

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 15 kwie 2012, 11:23

Masa, u mnie też non stop łomocze, niedługo powinienem ogarnąć zawias bo okazało się że trochę jest wybity, zobaczymy jak po tym zabiegu się zachowa, a jeżeli dalej będzie to samo to jako że kończą mi się już tarcze i klocki to lecą nowe zaciski na przód 6-cio tłoczkowe brembo pod felgi 18'' :-P ale to tak za miesiąc (na dniach żona rodzi pierwszego bobasa i jest ciekawie w domu :D )

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 15 kwie 2012, 12:33

Zaobserwowałem jeszcze takie cos jak delikatnie trzymam noge na hamulcu to słysze takie puk puk puk puk w prawym kole puszcze hamulec i cisza i tak przypuszczam ze moze zacisk sie gdzies poluzował i tak trzepie ale na bank jest dokrecony

ricov6
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ricov6 » 15 kwie 2012, 16:00

może dziwne to co napiszę ale bicie może być przez tylne hamulce, należy sprawdzić klocki,tarcze i czy hamulec ręczny nie blokuję

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 15 kwie 2012, 16:16

faktycznie dziwne ale bicie ewidentnie czuje na prawym kole przednim reczny jest okey z tyłu nowe klocki tarcze jeszcze oryginały jeszcze co w wpadło do głowy to moja maglownica po regeneracji coś stuka jutro jade tam gdzie mi robili niech to sprawdzą ewentualnie wymienią na nową

Lewian
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lewian » 15 kwie 2012, 17:06

Ja zainteresowałbym w pierwszej kolejności stanem piast.
Po zdjęciu tarcz zmierzyć bicie piasty, nie może przekraczać 0,02mm, ponadto piasta musi być idealnie czysta przed założeniem tarcz.
Jeśli tarcze nie są pokryte warstwą antykorozyjną, na piastę nałożyć bardzo cienką (mgiełka) warstwę pasty np. miedziowej, nadmiar jest gorszy niż jej brak.
W przypadku tarcz pokrytych warstwą antykorozyjną, nie stosujemy żadnych past.
Ponadto w przypadku felg alu. bardzo ważna jest czysta powierzchnia styku z tarczą, nie wspomnę o odpowiednim momencie dokręcania kół, nie jak u większości wulkanizatorów klucz pneumatyczny do do oporu.

Druga sprawa to stan zacisków oraz prowadnic, szczególne w modelach A8 - 4 klocki na koło, tu muszą wszystkie tłoczki pracować idealnie równo z jednakową siłą, w jednakowym momencie dociskać wszystkie klocki

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 15 kwie 2012, 17:14

Lewian pisze:Ja zainteresowałbym w pierwszej kolejności stanem piast.
Po zdjęciu tarcz zmierzyć bicie piasty, nie może przekraczać 0,02mm, ponadto piasta musi być idealnie czysta przed założeniem tarcz.
Jeśli tarcze nie są pokryte warstwą antykorozyjną, na piastę nałożyć bardzo cienką (mgiełka) warstwę pasty np. miedziowej, nadmiar jest gorszy niż jej brak.
W przypadku tarcz pokrytych warstwą antykorozyjną, nie stosujemy żadnych past.
Ponadto w przypadku felg alu. bardzo ważna jest czysta powierzchnia styku z tarczą, nie wspomnę o odpowiednim momencie dokręcania kół, nie jak u większości wulkanizatorów klucz pneumatyczny do do oporu.

Pozdrawiam
To co napisałes powyżej mam wszystko okey ale niemam pojecia jak z zaciskami tam nie zaglądałem ale zajrze bo mnie coś trafi rozbiore wyszyszcze przesmaruje moze pomoże

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 15 kwie 2012, 18:08

Masa pisze: To co napisałes powyżej mam wszystko okey ale niemam pojecia jak z zaciskami tam nie zaglądałem ale zajrze bo mnie coś trafi rozbiore wyszyszcze przesmaruje moze pomoże
U mnie pomagało tak na 500 km później znowu to samo, moim zdaniem to wina wyrobionych prowadnic klocków hamulcowych.

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 15 kwie 2012, 18:25

sebos17 pisze:
Masa pisze: To co napisałes powyżej mam wszystko okey ale niemam pojecia jak z zaciskami tam nie zaglądałem ale zajrze bo mnie coś trafi rozbiore wyszyszcze przesmaruje moze pomoże
U mnie pomagało tak na 500 km później znowu to samo, moim zdaniem to wina wyrobionych prowadnic klocków hamulcowych.
idzie to jakoś naprawić czy trzeba kupic nowy zacisk a jezeli tak to jakie powinny byc oryginalny wymiar czy cos takiego na co zwrócic uwage

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl