Miałem w hyundaiu sonacie walec i przełożyłem później na butle w koło i czułem przy załadowanym kuferku że bardziej auto na nierównościach bujało. w sumie ok 50cm przesunięty jest środek ciężkości to tak jak by na hak holowniczy zrobić nacisk 50kg.Apophis pisze: A tu sie nie ztgodzę. Wneka jest w bagazniku a ten jako kufer może być przecie załadowany bagazami i co wtedy będzie bujało? teoretycznie duzy walec ma w sobie więcej bezwładności przemieszczającego sie na zakrętach gazu ale jakos nie słyszałem by ktoś szczególnie narzekał. Ja zanim miałem gaz to we wnece było koło(dośc cięzki model)a w nim sterta gratów.
Może mocno obciążony tył z pełnymi zbiornikami będzie miał wieksza chec do nadsterowności ale jakos tego tez nie zauwazyłem jeszcze.
![]() |
![]() |
[D2 00 4.2PB ] LPG po raz setny. Porada
- karol208
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1994
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Karol
Słabe te pomiary wykonałeś - trzeba było użyć kalkulatora rozmiarów opon i wiedziałbyś dokładnie ;-)Pepeka pisze:Ara$, Mam akurat taką dojazdówkę T125/70/18 i poszedłem zmierzyć , rożnica w obwodzie to niespełna 5mm lub jak kto woli ponad 4mm czyli około 0,70%
225/60R16 - wysokość koła (średnica) 676,4mm
225/55R17 - wysokość koła (średnica) 679,3mm
245/45R18 - wysokość koła (średnica) 677,7mm
255/45R18 - wysokość koła (średnica) 686,7mm
255/40R19 - wysokość koła (średnica) 686,6mm
255/35R20 - wysokość koła (średnica) 686,5mm
135/90R17 - wysokość koła (średnica) 674,8mm
twoje 125/70R18 - wysokość koła (średnica) 632,2mm
Różnica twojego do oryginału 245/45R18 to 45,5mm i wg. mnie jest za małe.
Powinieneś mieć 135/90R17 tak jak podaje na wlepce producent - tu różnica od oryginału wynosi tylko 2,9mm a to już na pewno jest dopuszczalne i nie będzie miało negatywnego wpływu na napęd.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Masz rację FOSS ,że słabe w odniesieniu do koła A8 w rozmiarze 245/45/18 , przy czym w obu audi mam normalne koła ,więc dojazdówkę zmierzyłem z auta małżowinki bo tylko tak mogłem porównac czy rzeczywiście dojazdówki na wyposażeniu jak wspomniał Ara$ są mniejsze od normalnego koła i jak widac są ,pomijalnie mniejsze.FOSS pisze:Słabe te pomiary wykonałeś ...
Golf 205/50/17
Złego diabli nie biorą ...
aaaaaaa... to wiele tłumaczy ;-)Pepeka pisze:Masz rację FOSS ,że słabe w odniesieniu do koła A8 w rozmiarze 245/45/18 , przy czym w obu audi mam normalne koła ,więc dojazdówkę zmierzyłem z auta małżowinki....
Golf 205/50/17
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Chciałbym zwrócić uwagę kolegów Pepeki i FOSSa że operują różnymi parametrami kół.
Pepeka pisze o obwodzie koła, natomiast FOSS przytacza z kalkulatora rozmiarów opon
ich średnice.Aby było to porównywalne trzeba średnicę przemnożyć przez magiczną liczbę
pi czyli ok. 3,14.Poza tym z kalkulatora mamy rozmiary opon nowych które wskutek zużycia się zmniejszają.Ale istnieje stary indiański sposób (stosowany jeszcze za PRL gdzie
trudno było skompletować cztery równe opony do auta czteronapędowego)- wystarczy przy
pomocy sznurka porównać obwód koła na samochodzie z dojazdówką.Jeżeli różnica przekracza 1cm dyskwalifikuje to dojazdówkę.
Pepeka pisze o obwodzie koła, natomiast FOSS przytacza z kalkulatora rozmiarów opon
ich średnice.Aby było to porównywalne trzeba średnicę przemnożyć przez magiczną liczbę
pi czyli ok. 3,14.Poza tym z kalkulatora mamy rozmiary opon nowych które wskutek zużycia się zmniejszają.Ale istnieje stary indiański sposób (stosowany jeszcze za PRL gdzie
trudno było skompletować cztery równe opony do auta czteronapędowego)- wystarczy przy
pomocy sznurka porównać obwód koła na samochodzie z dojazdówką.Jeżeli różnica przekracza 1cm dyskwalifikuje to dojazdówkę.
Straszne zamieszanie z tym zapasem się zrobiło i szczerze nie bardzo wiem co zrobię w tym temacie. A w temacie to ja osobiście idę w STAG 300 Premium, zbiornik w miejsce zapasu, wlewka pod klapką, listwy i całą resztę jeszcze mam ustalić, jak ustalę to się pochwalę. Instalacja w najbliższy poniedziałek - czas 2 dni. Już nie mogę się doczekać 

Ja mam u siebie instalacje STAG 300 wtryski Hana 2000 i 2 parowniki Zavoli. Samochód jeździ bez zastrzeżeń. W moim przypadku to koszt: 2550zł częsci i 550zł montaż -butle miałem swoją. Koszt takiej instalacji normalnie to ok 4500-5000zł, u mnie z butlą wyszło by 3500zł.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2013, 23:04 przez rc_c, łącznie zmieniany 1 raz.
- karol208
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1994
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Karol
rc_c, tanio tanio.
Stag300-8 z wiązką ok 1000zł
Hanki z rozdzielaczami i wężami wszystkimi + mieź bądź faro ok 1200zł
2 reduktory z filtrami ok 500zł
Butla wlew i wielozawór ok 500zł
robota różnie od 500zł w górę, ale robota najważniejsza lepiej jest dać 1000zł i nie mieć zniszczonego motoru jak i całego auta (np tzw Korkiem wstydu)
Urwał bym mosznę
![Obrazek]()
Stag300-8 z wiązką ok 1000zł
Hanki z rozdzielaczami i wężami wszystkimi + mieź bądź faro ok 1200zł
2 reduktory z filtrami ok 500zł
Butla wlew i wielozawór ok 500zł
robota różnie od 500zł w górę, ale robota najważniejsza lepiej jest dać 1000zł i nie mieć zniszczonego motoru jak i całego auta (np tzw Korkiem wstydu)
Urwał bym mosznę
No zgadza się na boku, ale przez osoby zajmujące się zawodowo montażem. Jedyna różnica to znaczna różnica w cenie, nie mam problemu z tym, że instalacja zamontowana została w garażu a nie w firmie w której pracuje mój znajomy. Jak otworzę maskę to cykne fotki jak wyszło.
A zdjęcie powyżej przedstawia chyba holendra.
A zdjęcie powyżej przedstawia chyba holendra.