![]() |
![]() |
[D2 97 3.7PB ] problem z odpaleniem silnika CAT
[D2 97 3.7PB ] problem z odpaleniem silnika CAT
Problem pojawił się niespełna półtorej tygodnia temu, podczas postoju na światłach motor zgasł, po napompowaniu paliwa zapłonem samochód odpali ale po kilku kilometrach gaśnie i tak w kółko. stwierdziłem ze to filtr paliwa, po założeniu nowego filtra. uruchomiłem zapłon kilkakrotnie aby napąpować paliwa do filtra i przewodów w tym czasie pąpka chodziła dobrze, było widać ze przewody ruszają się od ciśnienia które podaje i było też ja dobrze słychać, niestety jeden z przewodów był za słabo dokręcony, ciekł i syczał jak by powietrze z niego schodziło,. po dokręceniu było wszystko ok. podczas próby odpalenia auta, znowu napąpowałem trochę paliwa, po krótkim hechłaniu odpalił i kilka sekund chodził dobrze po czym zaczął kuleć jak by nie pracował na wszystkich tłokach i wtedy zapaliła się kontrolka CAT dodałem trochę gazu i silnik zgasł, później już nie zaskoczył. wykręciłem filtr, przy okazji sprawdziłem czy pompka podaje paliwo i niestety nie, z przewodu nawet nie kapnie, słychać tylko jak coś bulgocze w baku. co ciekawe papka nie ma nawet 7 miesięcy i tez nie jest tanim zamiennikiem, to oryginalna pąpka która kosztowała około 600zł. jest możliwość że się jakoś zapowietrzył gdy przewód był nieszczelnie dokręcony? a CAT to kontrolka katalizatora tak bo już nie jestem pewien i dlaczego się wyświetla? serdecznie proszę o pomoc w diagnostyce problemu ;-) z góry dziękuje za poświęcony mi czas i pomoc :-> a i samochód nigdy nie miał i niema instalacji gazowej ;-)
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2011, 21:38 przez koni, łącznie zmieniany 1 raz.
chociaż 3/4 baku powinno wystarczyć
śmiać mi się chce , to jest element wadliwy w a8 temu stosuję zamiennik , kupiłem za 129 zł i śmiagam już ponad rok :mrgreen:

Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.

Wypalanie DPF Audi A6 i A8.

Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

nie chodzi o pompe (bo by wcale nie odpalał) a raczej o uszczelnienie kosza paliwowego - stad te zalecane 3/4 zbiornika a generalnie chodzi o ponad polowe.. teraz po czasie obstawiam dokrecenie kosza, bo wg mnie winna jest dolna uszczelka, ktora powoduje ze paliwo wylewa sie z kosza do baku i go poprostu brakuje na caly uklad krazenia w zbiorniku i doplywie do silnika.. wystarczajaco to przechodzilem ostatnio