[D2 4.2PB ] Jaki olej silnikowy polecacie?
Ja u siebie usłyszałem popychacze dopiero przy -30 ale leję Mobila 0W40. Ubytki mam raczej w normie około 0,5 l na 100 km więc tragedii niema ale myślę, że przy najbliższej wymianie przejdę na półsyntetyk. Jeśli chodzi o ceramizer to potwierdzam dobra rzecz. Stosuję to w moich codziennych autach którymi robię około 5000 km miesięcznie. Mogę tylko powiedzieć, że silnik pracuje ciszej i zimą ma łatwiejszy rozruch. W Audi jeszcze nie stosowałem ale myślę że przy najbliższej wymianie to zastosuję.Gusiew pisze: Popychacze usłyszałem dopiero powyżej -20 jak stał cała noc pod blokiem, stukały jakieś 5 sek.
Muszę tylko dodać, że na ilość oleju jaka znajduję się w naszych autach zaleca się 2 dawki. Jedną wcześniej drugą po przejechaniu około 500 km.
Dążenie do doskonałości.
Mam przed sobą instrukcje ceramizera i wyraźnie jest napisane że na 8l oleju wystarczy jedna dawka a dla polepszenia efektu mozna zastosowac dwie. Wiadomo że silnik większy od jakiegoś 1,5 R4 ale ceramizer i tak swoje w nim zrobi. Druga dawke wg mnie lepiej dodacprzy kolejnej wymianie oleju bo bedzie wtedy auto o wiele dłużej jeżdziło na oleju wzbogaconym ceramiką. Pozdro.daro72 pisze:Muszę tylko dodać, że na ilość oleju jaka znajduję się w naszych autach zaleca się 2 dawki. Jedną wcześniej drugą po przejechaniu około 500 km.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Przeczytałem cały temat i się zastanawiam czy pozostać przy oleju Mobil 1 0w40 czy zaserwować mu MOTUL 8100 X-cess. Mobil lany był od początku, żadne podróbki. Na szczęście poprzedni właściciel dbał o autko ;-) Czeka mnie wymiana za 5 500 km i się cały czas zastanawiam. Popychaczy czy innych dziwnych dźwięków po odpaleniu czy przegonieniu auta nie słychać od strony silnika.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2012, 23:09 przez krzychu22.p1i, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Jeśli chcesz zostać przy mobilu to do tego silnika możesz zalać mobil 1 5w50 - sprawdza się przy ostrzejszej jeździe.Bardzo dobry jest też shell ultra 5w40 - ja teraz mam nim zalaną moją D3kę .Castrol też jest bardzo dobrym olejem,ale pod warunkiem,że kupisz "ori" - podobnie jak mobil,którego podróbek krąży po rynku sporo.Do 4.2 aqf warto lać dobre oleje ze względu na napinacze hydrauliczne,które są wadą tych silników.Motula możesz śmiało zalewać - bardzo dobre oleje (swego czasu jeżdziłem na motulu w a8 2.8 aqd)- też mam w planach na następną wymianę sprawdzić go w moim aucie.krzychu22.p1i pisze:Panowie doradźcie, jak wcześniej pisałem czy warto pozostać przy Mobil 1 0w40, czy zaserwować mu MOTUL 8100 X-cess? :-P
krzychu22.p1i, Motul jest też często podrabiany tak więc uważaj na tanie okazje z allegro. Ja kupuję cały czas X-Cess 8100 u jednego źródła i jestem zadowolony. Zużycie w normie, przebieg zaraz 300 tys km. Bajek nie będę pisał że słyszę inną pracę silnika czy jakieś inne magiczne zachowania :-P Po prostu dobry olej i tyle ;-)
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Dzięki Panowie za odpowiedź. Jeżdżę spokojnie jak na mój wiek, choć nie wykluczam raz na jakiś czas trzeba autko odmulić. Gdybym w przyszłości chciał zalać Motula to skontaktuje się sebos17 z Tobą. Z allegro nie chciałbym kupować ze względu na podróbki, trochę się o tym naczytałem. Dlatego jeśli miałbyś pewne źródło to byśmy się dogadali.
krzychu22.p1i, ok, śmiało źródło nie jest tajemnicą, wręcz przeciwnie reklamują się na wielu forach internetowych http://pro-choice.pl/ mów że jesteś z forum audi a8 to powinieneś dostać jakiś rabacik :-P Biorę od nich zawsze na dwa auta, moje S8 i A6 ojca, mają również w dobrej cenie filtry
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz