![]() |
![]() |
![]() |
[S8 D2 99 ] CAT spadek mocy
- lunizS8
- Forum Audi A8
[S8 D2 99 ] CAT spadek mocy
Pisze z tel kom wiec wybaczcie haotycznosc. Dzis stojac na parkingu z zapalonum silnikiem auto nagle zaczelo sie trzasc stracilo moc i zapalily zie kontrolki CAT i pomaranczowa jak wylaczlne esp. Gazilem i zapalalem ponpwnie bo myslalem ze jakis tam blad albo trun awaryjni ktory zniknie ale nic z tego. Co to moze byc?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez lunizS8, łącznie zmieniany 1 raz.
- daro72
- Super Klubowicz
Prawdopodobnie cewki lub moduły zapłonowe. Przy okazji sprawdź świece zapłonowe bo też mogą dawać takie objawy.Spadek mocy był spowodowany wypadaniem cylindrów i nie paleniem na wszystkie gary. Nie pamiętam dokładnie jak jest w po FL ale może u ciebie nie być modułów sterowaniem może zarządzać komp auta. Myślę, że przyczyna leży po stronie cewek lub świec.
Dążenie do doskonałości.
- daro72
- Super Klubowicz
To moduły masz pod plastikową osłoną koło zbiorniczka spryskiwaczy. Najlepiej jak byś podpiął VAGA na pewno pokarze błędy związane z brakami spalania na cylindrach.lunizS8 pisze:mam 99r ale pre fl
Padnięte świece lub cewki to braki spalania na cylindrach. Braki spalania na cylindrach to właśnie controlka CAT i spadek mocy.lunizS8 pisze:swiece to kontrolka cat wlasnie moze sie zapalac?
Dążenie do doskonałości.
-
- Forum Audi A8
- lunizS8
- Forum Audi A8
Skontaktowałem się z byłym właścicielem i powiedział mi, że wymieniał kiedyś już cewkę i świece, krótko przed sprzedażą mi auta. Może wsadził jakąś przechodzoną i problem się powtórzył? S8 jeździ pół roku na gazie, więc świece padają dużo wcześniej. Skoro moc wróciła to czy wystarczy skasowanie ewentualnych błędów ?
-
- Forum Audi A8
Przy okazji dowiesz się ,co było powodem takiego zachowania.W ABS/ESP będziesz miał usterkę z silnika o spadku mocy.lunizS8 pisze:Skontaktowałem się z byłym właścicielem i powiedział mi, że wymieniał kiedyś już cewkę i świece, krótko przed sprzedażą mi auta. Może wsadził jakąś przechodzoną i problem się powtórzył? S8 jeździ pół roku na gazie, więc świece padają dużo wcześniej. Skoro moc wróciła to czy wystarczy skasowanie ewentualnych błędów ?
- lunizS8
- Forum Audi A8
Dzięki Vito dam znać po wizycie w warsztacie
[ Dodano: 2011-03-29, 17:04 ]
witam,
wznawiam wątek jeszcze przed wizytą u mechanika. Pisałem wcześniej, ze problem znikl, ale kontrolki nadal sie paliły. Otóż kontrolka CAT rowniez po paru godzinach zgasla i 2 dni auto jezdzilo normalnie jak dotąd. Czy te symptomy bardziej wskazuja na moduł, świece czy cewke?
[ Dodano: 2011-03-29, 17:04 ]
witam,
wznawiam wątek jeszcze przed wizytą u mechanika. Pisałem wcześniej, ze problem znikl, ale kontrolki nadal sie paliły. Otóż kontrolka CAT rowniez po paru godzinach zgasla i 2 dni auto jezdzilo normalnie jak dotąd. Czy te symptomy bardziej wskazuja na moduł, świece czy cewke?