części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 03 4.0TDI ] Ogólne pytania o silnik i skrzynie

tuba001
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 03 4.0TDI ] Ogólne pytania o silnik i skrzynie

Post autor: tuba001 » 04 lis 2010, 20:53

Witam
Poszukuje informacji na temat silników i skrzyn biegow w A8 D3 ,chodzi mi głównie o tiptronica i multitronica, różnice , jak poznać przy zakupie jaka skrzynia jest w danym egzemplarzu auta itp... interesuje mnie tylko silnik 4.0tdi- czy to dobra jednostka? pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 11:03 przez tuba001, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: wolek » 07 lis 2010, 23:17

Kolego o silniku 4.0tdi było pisane na forum naprawdę sporo, a co do skrzyni to z tego co mi wiadomo w 4.0 był montowany wyłącznie tip.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 12 lis 2010, 10:39

tuba001 pisze:Poszukuje informacji na temat silników i skrzyn biegow w A8 D3 ,chodzi mi głównie o tiptronica i multitronica, różnice , jak poznać przy zakupie jaka skrzynia jest w danym egzemplarzu auta itp...
Multitronic montowany był tylko do aut ze słabszym silnikiem - o ile dobrze kojarzę skrzynia ta potrafi obsłużyć maksymalnie do 400Nm momentu więc wszystkie mocniejsze wersje silnikowe miały montowany Tiptronic.

Multitronic poznasz w trakcie jazdy po sposobie w jaki zmienia biegi - wręcz niezauważanie i niezwykle delikatnie, bez charakterystycznego lekkiego "kopnięcia" ale bardziej z uczuciem "ślizgania" się sprzęgła...
noi Multitronic będzie pewnikiem 7-mio biegowy a Tiptronic 6-cio lub 5-cio (w modelach D2).
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl