[D3 04 4.0TDI ] Kodowanie wtryskiwaczy
[D3 04 4.0TDI ] Kodowanie wtryskiwaczy
Wczesniej juz pisałem o tym aucie ale przypomnę temat. Samochód po zatankowaniu benzyny sypnal opilkami w uklad. Wszystko wyczyszczone i wymienione co trzeba. Wtryskiwacze po naprawach i regulacjach na stole u boscha. Pytanie mam takie:
Jak zakodować te wtryskiwacze z użyciem VAGa? Bo w tej chwili sytuacja jest taka, że sterownik zbudowal sobie korekty wtryskiwaczy za ostatni czas swojej pracy (przed demontażem). Chciałbym te korekty wykasować żeby sterownik mógł ponownie zbudować sobie adaptację od zera. Jak to zrobic VAGiem - wie ktos?
Jak zakodować te wtryskiwacze z użyciem VAGa? Bo w tej chwili sytuacja jest taka, że sterownik zbudowal sobie korekty wtryskiwaczy za ostatni czas swojej pracy (przed demontażem). Chciałbym te korekty wykasować żeby sterownik mógł ponownie zbudować sobie adaptację od zera. Jak to zrobic VAGiem - wie ktos?
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
Akurat w tym nie bylo problemow z odlaczaniem. Tylko ręczny trzeba bylo potem zaadoptowac a tak poza tym zaden problem. Z tym kasowaniem adaptacji to chyba nie tak do konca jak napisales, ale gdybym wiedzial to na 100% to bym nie pytal
Pozdrawiam Bugi
No w VCDS nie mam takiej funkcji albo się nie znam W tym śmiesznym viakenie jest ta funkcja ale nie wiem jak działa ale u gazownika w jakims tam vagu miał to samo-kasowanie adaptacji i mowił że to zeruje własnie to. A odłaczenie aku przynajmniej w D2 zeruje korekty i wsio trza poukładac jakies km na PB tu klekot to raczej nie ma problemuz LPG
Nie, nie dostały. Ogolnie to ich sprawa wygladala tak, że zostały rozebrane, wyczyszczone i złożone. Zmiany kodu nie było bo po złożeniu potwierdziły kody. Pytanie nie jest jednak czy kodować tylko jak kodowacpanton pisze:zdecydowanie nie znasz sięApophis pisze:No w VCDS nie mam takiej funkcji albo się nie znam
ps: czy po regeneracji wtryski dostały nowy kod?
Wiadomo, że kody informują ster o tolerancjach parametrów wtrysków i ich przynależnościach do pewnych klas. Sterownik silnika wiedzac jakie jest kodowanie zmienia "przedwtrysk" i "powtrysk" - nie wiem jak to lepiej nazwać - dla każdego wtryskiwacza z osobna.
Problem polega na tym, że wraz z przebiegiem ecu uczy się korekt wraz z zabrudzeniem/zużyciem tych wtryskiwaczy. W tej chwili korekty ma zapisane na czas tuż przed całkowitym zatrzymaniem samochodu. Chodzi o to, żeby mu te korekty teraz skasować i kazać nauczyć się ich od nowa na wyczyszczonych i przekonserwowanych wtryskiwaczach.
Pozdrawiam Bugi
Pablo, weź proszę przeczytaj dokładnie co napisałem.
Pytanie w tym wątku jest proste. JAK TO ZAKODOWAC PRZY UZYCIU VAGA?
W 3.0 TDI nie ma problemu, bo w adaptacjach wpisuje się kody i wszystko hula, ale w 4.0 nie wiem jak to zrobic dlatego pytam.
W 3.0 TDI nie ma problemu, bo w adaptacjach wpisuje się kody i wszystko hula, ale w 4.0 nie wiem jak to zrobic dlatego pytam.
Pozdrawiam Bugi
Witam,Bugalon pisze:Pablo, weź proszę przeczytaj dokładnie co napisałem.
czy ktoś zna rozwiązanie tego tematu tzn. jak zakodować wtryskiwacze w 4.0? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
mg
Odkopuje rowniez temat. Nie wiem jak zakodowac wtryski do 4.0 TDI
Mozna wejsc w adaptation w i kanalach 71-78 mozna odczytac kody wtryskow ale nie za bardzo jest jak ustawic nowe. Mozna wprowadzic tylko 5 cyfr w New Value.
Ogolnie do kodowania potrzebna jest potrzebna opcja LongAdaptation ale jej nie ma dla tego silnika
Ktos cos wie ?
Mozna wejsc w adaptation w i kanalach 71-78 mozna odczytac kody wtryskow ale nie za bardzo jest jak ustawic nowe. Mozna wprowadzic tylko 5 cyfr w New Value.
Ogolnie do kodowania potrzebna jest potrzebna opcja LongAdaptation ale jej nie ma dla tego silnika
Ktos cos wie ?
-
- Super Klubowicz