Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

D3 06r.3.0 TDi... jaki olej 0W30 czy 5W30?

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: D3 06r.3.0 TDi... jaki olej 0W30 czy 5W30?

Post autor: sssebek » 17 paź 2025, 18:21

generalnie w nowszych autach albo tych o większych pojemnościach zrobienie czegokolwiek to albo zdejmowanie pasa przedniego albo targanie całego motoru z auta niestety. Mnie to się zawsze śmiać chce jak wujek otworzy maskę w jednej ze swoich Beczek. Tam to można się gonić naokoło silnika w komorze.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

TeDeIA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V6 3.0 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: Piotr

Re: D3 06r.3.0 TDi... jaki olej 0W30 czy 5W30?

Post autor: TeDeIA8 » 18 paź 2025, 23:34

To prawda... nowe nawet r4 pod osłoną silnika ma makaron :/ i weź człowieku porozpinaj to i dostań się nawet do odmy i ją wyczyść... <bezradny> w A8 to ja znaleźć jej nie mogę to samo z EGR, przeczyścić trzeba (w AFN-ie czyściłem kilka razy odmę i EGR).
Od spodu to samo! nawet kolektorów wydechowych nie udaje się całych zobaczyć... a wsadzić ręce <boisie> : nie ma opcji z kanału. niby silnik zajmuje tylko pół komory silnika, bo reszta to skrzynia biegów.
Dawniej dostać się do większości elementów było mało problematyczne, fakt że trzeba było po-demontować część podzespołów ale przynajmniej nie targało się całego motoru.
a tak jak mówisz stare MB to bajka do wszystkiego dostęp <hihi> nawet golfy II miały dużo miejsca pod maską, a jak był diesel... O Panie :D człowiek się zastanawiał czy czegoś nie brakuje przypadkiem :> . Auta długowieczne, solidne, ekonomiczne i nawet nie takie toksyczne. Czasem ludzie nie wymieniali na czas oleju i nic strasznego się nie działo, auto dalej jeździło.
Dlatego słabo się robi jak widzi się odstawiane auta na złom które po zaopiekowaniu się nimi pojeździły by jeszcze długo... za takie praktyki powinni pakować do pudła.
Obecnie jest tendencja do drożenia starych aut, im starsze tym ceny windują w astronomiczne wartości: od 2000r. w dół. za 15000zł nie kupi dobrej audi a6 C4, a C6 już szybciej. Nawet Avensis I sporo kosztuje wobec II

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl