![]() |
![]() |
![]() |
[D3 '03] Zestaw głośnomówiący
[D3 '03] Zestaw głośnomówiący
Witam !!
Mam pytanie co do telefonu w Audi. Chciałbym w sumie korzystać z tego telefonu na codzien, tylko nie chce mi się co wejście/wyjście z auta wkładać i wyciągać karty SIM. Chciałbym się dowiedzieć czy da rade jakoś to zrobić aby łączyć tel komórkowy z tym w samochodzie ?? Próbowałem w sumie przez Bluetootha, normalnie sie wyszukuje urządzenie ale nie łącza się.
Mam pytanie co do telefonu w Audi. Chciałbym w sumie korzystać z tego telefonu na codzien, tylko nie chce mi się co wejście/wyjście z auta wkładać i wyciągać karty SIM. Chciałbym się dowiedzieć czy da rade jakoś to zrobić aby łączyć tel komórkowy z tym w samochodzie ?? Próbowałem w sumie przez Bluetootha, normalnie sie wyszukuje urządzenie ale nie łącza się.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 15:34 przez Blokersik, łącznie zmieniany 1 raz.
- club-iguana
- Forum Audi A8
Era Tandem nie działa tak jak powinna, nie ma tzw. priorytetu karty SIM czyli jak włączasz tela z kartą o wyższym priorytecie (którą masz w aucie) to automatycznie powinna się deaktywować karta w zwykłym telefonie. Aktywacja kart w ERA Tandem polega na wykonaniu jednego połączenia. A jak np. wyjdziesz z auta i nie wykonasz połączenia w ręcznym telefonie to dalej wszystkie rozmowy będą szły do auta. I taka to dupa.
To są wiadomości sprzed 1 roku, osobiście sprawdzone. Nie wiem, może na dzień dzisiejszy któryś operator posiada taką usługę działającą normalnie.
Helmuty mają coś takiego co działa właśnie automatycznie, na zasadzie wyższego priorytetu karty SIM.
To są wiadomości sprzed 1 roku, osobiście sprawdzone. Nie wiem, może na dzień dzisiejszy któryś operator posiada taką usługę działającą normalnie.
Helmuty mają coś takiego co działa właśnie automatycznie, na zasadzie wyższego priorytetu karty SIM.
CCCO A8 D2 4.2 '96 -> Allroad 2,7T '02 -> A8L D3 4.2 '04 - to wszystko już było.
- club-iguana
- Forum Audi A8
Blokersik,
chetnie jako koledzy ci pomozemy, ale mysle, ze najpierw napisz dokladnie jakie masz bledy podczas parowania BT.
wyobraz sobie, ze prosze cie o pomoc piszac:
"wiesz co, jak wsiadam do samochodu i przekrecam kluczyk w stacyjce, to samochod nie chce zapalic. nie wiesz co to moze byc ?"
jesli chodzi o era tandem - to ten sam numer telefonu.
chetnie jako koledzy ci pomozemy, ale mysle, ze najpierw napisz dokladnie jakie masz bledy podczas parowania BT.
wyobraz sobie, ze prosze cie o pomoc piszac:
"wiesz co, jak wsiadam do samochodu i przekrecam kluczyk w stacyjce, to samochod nie chce zapalic. nie wiesz co to moze byc ?"
jesli chodzi o era tandem - to ten sam numer telefonu.
Era Tandem na pierwszy rzut oka fajna bo owszem masz ten sam numer telefonu przypisany do dwóch kart SIM które możesz używać w dwóch telefonach...and808 pisze:(...) jesli chodzi o era tandem - to ten sam numer telefonu.
wszystko pięknie ale...
o ile dobrze się orientuję (jakiś rok temu chciałem używać telefonu samochodowego więc o tą usługę dokładnie wypytałem) to nie ma możliwości używania dwóch telefonów równocześnie...
dokładniej rzecz ujmując nie ma fizycznej możliwości aby obydwie karty SIM w tym samym momencie były aktywne w sieci więc aktywny jest ten telefon który pierwszy zaloguje się do sieci.
Po krótkim namyśle zrezygnowałem zupełnie z fabrycznego telefonu w samochodzie na rzecz zestawu głośnomówiącego bluetooth ponieważ Era Tandem wprowadza sporo kompilakcji do użytkowania auta i telefonu jednocześnie...
sytuacja wygląda następująco:
- podchodzisz do auta mając włączony swój telefon w kieszeni (karta SIM 1)
- wsiadasz do auta i wyłączasz swój telefon w kieszeni
- włączasz telefon w samochodzie (karta SIM 2)
- jedziesz, rozmawiasz, cieszysz się z użytkowania telefonu w samochodzie
- wysiadasz z auta... upsss... wyłączasz telefon samochodowy (karta SIM 2) bo przecież w kieszeni masz drugi
- włączasz ponownie telefon w kieszeni (karta SIM 1)
Oprócz idiotycznej zabawy we włączanie i wyłączanie telefonów powstaje jeszcze jeden problem... z informacjami zawartymi w SMS'ach oraz rejestrem połączeń (wykonane, odebrane, nieodebrane)...
wszystko masz na dwóch telefonach więc może zdarzyć się tak że ktoś wyśle Ci SMS z jakąś ważną informacją na Twój numer np. numer telefonu z którą masz się spotkać na lotnisku, wpadasz na lotnisko, chcesz zadzwonić do tej osoby i nagle się okazuje że nie masz numeru bo otrzymałeś go w samochodzie na telefon samochodowy... ZONK
...
albo jedziesz do biura i dzwoni do Ciebie ktoś z nieznanego Ci wcześniej telefonu... okazuje się że to nowy partner handlowy (klient, dostawca... nie ważne), mówisz że oddzwonisz jak dotrzesz do biura bo teraz prowadzisz i nie masz możliwości zerknięcia w komputer... podjeżdżasz pod biuro i co?... musisz najpierw spisać numer telefonu bo jak zapomnisz to czeka Cię ponowna wycieszka do samochodu i zabawa ww włączanie i wyłączanie telefonów... ZONK
Osobiście polecam zestawy głośnomówiące oparte na technologii bluetooth - włącza się automatycznie po przekręceniu stacyjki, automatycznie nawiązuje połącznie z telefonem w kieszeni, współpracuje z oryginalnym nagłośnieniem wymuszając automatyczne przełączanie pomiędzy źródłami dźwięku (radio/CD/TV <-> telefon) a te lepsze zestawy posiadają także swoją wbudowaną pamięć gdzie automatycznie synchronizują z telefonem książkę telefoniczną oraz rejestr połączeń więc można wybierać połączenie bezpośrednio z zestawu głośnomówiącego korzystając z książki telefonicznej bądź z listy ostatnio wybieranych/odebranych/nieodebranych numerów...POLECAM
Przy okazji zestawu bluetooth zyskujemy też ciut więcej miejsca w samochodzie - ja dzięki niemu w prawym podłokietniku na tunelu środkowym nie miałem telefonu tylko identyczny schowek jak w lewym ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
FOSS w duzej mierze ma racje.
chce tylko uzupelnic jego post o automatyczna aktywacje odpowiedniej karty SIM: wybierajac numer 9600 aktywuje sie ta karte sim z ktorej sie dzwoni pod ten numer. co wiecj wysiadajac z samochodu wylacza sie telefon samochodowy, a wiec nie powinno byc problemu (era przekieruje rozmowe na aktywna karte sim).
osobiscie korzystalem z tego roziwazania przez kilka lat, ale bylo to prawie 10 lat temu. nie wiem, czy wtedy czlowiek byl mniej uzalezniony od gsm czy nie, jednak te niedogodnosci o ktorych FOSS pisze powyzej nie przeszkadzaly mi.
ja osobiscie korzystam z funkcji rSAP BT w samochodzie i to dla mnie jest najorzystniejsze.
chce tylko uzupelnic jego post o automatyczna aktywacje odpowiedniej karty SIM: wybierajac numer 9600 aktywuje sie ta karte sim z ktorej sie dzwoni pod ten numer. co wiecj wysiadajac z samochodu wylacza sie telefon samochodowy, a wiec nie powinno byc problemu (era przekieruje rozmowe na aktywna karte sim).
osobiscie korzystalem z tego roziwazania przez kilka lat, ale bylo to prawie 10 lat temu. nie wiem, czy wtedy czlowiek byl mniej uzalezniony od gsm czy nie, jednak te niedogodnosci o ktorych FOSS pisze powyzej nie przeszkadzaly mi.
ja osobiscie korzystam z funkcji rSAP BT w samochodzie i to dla mnie jest najorzystniejsze.
Z Erą tandem nie jest tak źle, choć mogło by być lepiej. W momencie wsiadania do samochodu nie trzeba nic wyłączać. Po odpaleniu samochodu automatycznie włącza się telefon samochodowy i przejmuje sygnał. Po wyjściu z samochodu wyłącza się on po jakimś czasie (chyba 15 min) i drugi telefon w końcu się sam przełączy. Kiedyś próbowałem dowiedzieć się jak ten czas zmniejszyć w D2 np. do 0 min., ale nie udało się. No i oczywiście można po wyjściu z samochodu odpowiednim kodem od razu przełączyć, choć jest to trochę upierdliwe.
koledzy,
kazde z tych rozwiazan wymaga interwencji manualnej.
1. BT
trzeba wlaczyc BT w telefonie przed wejsciem i wylaczyci po wyjsciu z samochodu
2. era tandem
warto/trzeba uaktywnic odpowiednia karte sim (nr tel 9600)
3. jesli BT w telefonie jest wlaczone na stale (w odroznieniu od punktu 1), trzeba telefon podlaczyc do ladowarki - szybkie rozladowanie baterii
1. BT
2. era tandem
3. jesli BT w telefonie jest wlaczone na stale (w odroznieniu od punktu 1), trzeba telefon podlaczyc do ladowarki - szybkie rozladowanie baterii
sinus,
1. BT
2. era tandem
4. wyjac z kieszeni/teczki telefon i wlozyc go do zestawu glosnomowiacego (pod warunkiem, ze audi produkuje odpowiednia kolyske, mam na mysli oryginalny zestaw)
1. BT
2. era tandem
4. wyjac z kieszeni/teczki telefon i wlozyc go do zestawu glosnomowiacego (pod warunkiem, ze audi produkuje odpowiednia kolyske, mam na mysli oryginalny zestaw)
Łooo a tego z tym numerem 9600 nie znałem :shock:and808 pisze:FOSS w duzej mierze ma racje.
Nic mi w salonie ERY o tym nie mówiono i wskazywano wyraźnie na konieczność włączenia/wyłączenia telefonów aby odpowiedni z nich zalogował się do sieci...
wiem że kilka lat wcześniej była możliwość włączenia dwóch telefonów na raz gdzie teoretycznie oba komunikowały się z siecią ale podobnież właśnie to się zmieniło i teraz ten drugi w kolejności który włączysz pokaże brak dostępu do sieci...
no chyba że w tym stanie braku sieci można wybrać połączenie z numerem 9600 i to powoduje odłączenie drugiej karty SIM od sieci a przyłączenie tej z której dzwonimy.
O ile dobrze pamiętam to te kilka lat temu było też tak że obie karty SIM rejestrowały się w sieci i kiedy ktoś do nas dzwonił to dzwoniły równocześnie oba telefony - rozmowę prowadziło się z tego telefonu w którym jako pierwszy odebraliśmy połączenie...
ale właśnie to uległo zmianie i teraz pomimo wykupionego Tandemu w sieci rejestruje się tylko jedna karta SIM - aby zarejestrować drugą tą pierwszą należy wyłączyć.
Co więcej nie było mowy o żadnej automatycznej rejestracji drugiej karty SIM po wyłączeniu pierwszej - tu wyraźnie wskazywano na konieczność włączania/wyłączania telefonów.
W tym co opisuję opieram się na informacjach uzyskanych z salonu formowego ERY a nie na własnych doświadczeniach z użytkowania takiego Tandemu więc mogę się jednak mylić bo czasami oni sami nie wiedzą jak coś dokładnie działa :roll:
Co do technologii bluetooth to jej zalety opisałem powyżej (to oczywiście moja subiektywna ocena) a co do włączania BT w telefonie to akurat u mnie (aktualnie Nokia E66) funkcję BT włącza się i wyłącza naciskając i przytrzymując przez 2 sek. przycisk "*" więc operacja ta jest skrócona do minimum.
Z drugim telefonem (HTC HD2) jest trochę trudniej (trzeba wykonać kilka operacji aby włączyć BT) ale jego akurat nigdy nie miałem sparowanego z zestawem głośnomówiącym.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-