![]() |
![]() |
![]() |
[D2 99 3.7PB ] Czujnik kąta skrętu
- nynek16
- Forum Audi A8
[D2 99 3.7PB ] Czujnik kąta skrętu
no hej otóż coś sie ostatnio podziało z moją furką mianowicie przy jeździe zapalają sie kontrolki od abs i esp vag wykazał ze Czujnik kąta skrętu z tego co wyczytałem znajduje sie on przy kierownicy a reczej o ile sie nie myle pod nią .
moje pytanie:
czy to jest to samo co taśma od poduchy?
do czego ten czujnik służy?
i co może powodować ten błąd?
wspomnę ze po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu kontrolki gasną dopiero przy w trakcie jazdy to sie dzieje..
pozdrawiam
moje pytanie:
czy to jest to samo co taśma od poduchy?
do czego ten czujnik służy?
i co może powodować ten błąd?
wspomnę ze po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu kontrolki gasną dopiero przy w trakcie jazdy to sie dzieje..
pozdrawiam
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia To świat którego muzyką jest ryk silników.
- robertas
- Super Klubowicz
- nynek16
- Forum Audi A8
hmm trudno powiedzieć jak krece na postoju to niby nic sie nie dzieje bede jechał ileś tam km i tez nic potem ni stąd ni owąd zapalają sie kontrolki:/ logicznie rzecz ujmując ciągle kierką sie kręci, mam tez tak ze czesto przy przyspieszaniu włącza sie esp
dodam że przepływka nowa z ASO

Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia To świat którego muzyką jest ryk silników.
-
- Super Klubowicz
- nynek16
- Forum Audi A8
raczej dużo sie nie da odczytać mam jakąś wersje demo vaga nie wszystko da sie sprawdzićshaqal pisze:Patrzyłes w bloki pomiarowe? Zmiana kąta jest liniowa?
moge patrzeć błędy czy kosować inspekcjie olej itp. reszta to o kant d.... robić tam.
może wiesz jaki to nr bloku? sprawdze może jakimś cudem coś tam bedzie..
aha no i jescze jest tak że jade na wprost to kierownica jest w położeniu jakbym skręcał w lewą strone tak z 30 35 stopni może od tego?
rad bym był jak by mi ktoś podał nr tego czujnika

- robertas
- Super Klubowicz
nynek16, a to dlaczego kiera Ci tak patrzy??? Uderzyles gdzies czy co??? Nie pamietam jaki to numer blokow w Vagu...ja temat przerabialem w A2...wymienialem magiel...i pewna osoba mi przekrecila kiera...czujnik na normalnym polozeniu kiery odbieral ze juz ma 360st na plusie a przy skrecaniu w prawy wychodzil poza zakres i wywalalo blad...najlepiej sprawdzic Vagiem jaki kat pokazuje na prostych kolach...jesli inny niz 0 lub plus minus 10 st to znaczy ze czujnik jest zle wykalibrowany
[ Dodano: 2012-04-20, 22:21 ]
Najprawdopodobniej wejdz Vagiem:
[03 - ABS Brakes]
[Fault Codes - 02]
[Done, Go Back]
Skręć kierownice o co najmniej 30° w lewo a następnie spowrotem
[Meas. Blocks - 08]
Kanał 005 pole 1 zobaczysz tam wartości kąta skrętu w stopniach, należy ustawić na wartość 0,0°
tolerancja ±5.0 °

[ Dodano: 2012-04-20, 22:21 ]
Najprawdopodobniej wejdz Vagiem:
[03 - ABS Brakes]
[Fault Codes - 02]
[Done, Go Back]
Skręć kierownice o co najmniej 30° w lewo a następnie spowrotem
[Meas. Blocks - 08]
Kanał 005 pole 1 zobaczysz tam wartości kąta skrętu w stopniach, należy ustawić na wartość 0,0°
tolerancja ±5.0 °
- robertas
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
- nynek16
- Forum Audi A8
ano wzieło sie stąd że miałem delikatny lot przez pogórek i noskiem w glebe poszła chłodnica wentylator dolna część zderzaka i właśnie od tamtej pory tak mam . może zaczne od tego ze pojade na zbieżność
wogole:P
[ Dodano: 2012-08-01, 11:33 ]
Może ktoś mi pomóc z tą kalibracją czujnika bo zaczynam mieć powoli dosc marki audi :-x
mam polski vag 4.9 ale nie wiem czy do tego sie nada....
wogole:P
[ Dodano: 2012-08-01, 11:33 ]
Może ktoś mi pomóc z tą kalibracją czujnika bo zaczynam mieć powoli dosc marki audi :-x

mam polski vag 4.9 ale nie wiem czy do tego sie nada....
-
- Super Klubowicz