![]() |
![]() |
![]() |
[D2 99 ] Żarnik xenon D2S - jakie, ile K ?
- pudloc86
- Forum Audi A8
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1999
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Mateusz
[D2 99 ] Żarnik xenon D2S - jakie, ile K ?
Witam spaliła mi sie jedna Żarnik Xenon i nic na nim nie pisze ile ma K i jakiej firmy jest.
Nie wiem co kupic jaka firma będzie lepsza OSRAM czy PHILIPS i ile powina mieć K.
Na lampie tylko pisze z przodu D2S i D2R lampa posiada z przodu soczewkę może ktos podpowie co założyc żeby dobrze świeciło.
Jakię polecacie...
Ktoś już testował co dlugo wytrzyma i dobrze w nocy świeci i cena żeby nie była kosmiczna
Nie wiem co kupic jaka firma będzie lepsza OSRAM czy PHILIPS i ile powina mieć K.
Na lampie tylko pisze z przodu D2S i D2R lampa posiada z przodu soczewkę może ktos podpowie co założyc żeby dobrze świeciło.
Jakię polecacie...
Ktoś już testował co dlugo wytrzyma i dobrze w nocy świeci i cena żeby nie była kosmiczna
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, 17:40 przez pudloc86, łącznie zmieniany 2 razy.
pudloc86
Audi A8 4.2 V8
Audi A8 4.2 V8
-
- Super Klubowicz
przy soczewce tylko D2S, co do barwy to najbardziej zbliżone do światła dziennego to 4300K - 5000K. Co do cen to swego czasu chyba FOSS kiedyś napisał że miał te z allegro za ok 50PLN i znaczącej różnicy nie widział, ale to musiałbyś zapytać jego albo poszukać na forum. Bo jeżeli tak to nie widze sensu wywalać 190PLN/szt za Philips czy Osram.pudloc86 pisze:lampa posiada z przodu soczewkę
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Teraz używam xenon 6000k za 30 zł i jest ok, fajnie świeci. Mam też na zapasie ori xenon 4300k philipsa ale świeci on barwą bardziej ciepłą (żółtawą) co mi się osobiście nie podoba. Chciałbym w przyszłości przetestować palniki Osram Cool blue 5000k ale cena dość wygórowana 250zł/szt.
Mowa oczywiście o palniku D2R do xenon plus chociaż to to samo co D2S ale różni się tylko zamalowaniem na bańce.
Mowa oczywiście o palniku D2R do xenon plus chociaż to to samo co D2S ale różni się tylko zamalowaniem na bańce.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, 20:40 przez krzychu22.p1i, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasada jest jedna:
Im mniej Kelvinów tym więcej światła na drodze!
(Nie mylić Kelvinów z mocą) moc palników D2S czy D2R jest zawsze 35W z tym, że D2S dają o około 5% więcej światła ze względu na brak przesłony na palniku
Fabrycznie auta dostają 4100K (ok 3200Lumenów w przypadku D2S) a producent palników w danych opisuje je że będą spełniać normę przy +- 10% tego
(Jak w D2 jest soczewka to palnik D2S jak refleksyjny to D2R)
Im mniej Kelvinów tym więcej światła na drodze!
(Nie mylić Kelvinów z mocą) moc palników D2S czy D2R jest zawsze 35W z tym, że D2S dają o około 5% więcej światła ze względu na brak przesłony na palniku
Fabrycznie auta dostają 4100K (ok 3200Lumenów w przypadku D2S) a producent palników w danych opisuje je że będą spełniać normę przy +- 10% tego
(Jak w D2 jest soczewka to palnik D2S jak refleksyjny to D2R)
Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2
Ja tam mam wstawionego jakiegoś HIda(made in China)kupionego w sklepie moto za jedyne 45zł za szt i rok gwarancji na to.Póki co hula już jakieś pół roku i jest ok.Poświata ładna jasno niebieska.Mam dość już wyrzucania kasy na żarniki które bądz co bądz mogą odmówić posłuszeństwa a świecą porównywalnie do Chinoli.
Co do wyglądu bańki to owszem zgadze się, ale spróbuj zamontować D2R-a do soczewki. Ma inne nacięcia na kołnierzu i jeśli już byś się uparł na taki zabieg, to obawiam się, że bez użycia ciężkiego sprzętu się nie obejdzie.krzychu22.p1i pisze:Mowa oczywiście o palniku D2R do xenon plus chociaż to to samo co D2S ale różni się tylko zamalowaniem na bańce.

z tego właśnie względu nie widze sensu pakować się w koszty kilkukrotnie większe za jeden żarnik oryginalnyApophis pisze:Marecki, Tez siedze na HIDach i jak dobrze ustawione to świecą rewelacyjnie. Ostatni zestaw wymieniłem i mam 2 lata gwarancji na przetwornice i pół roku na palniki. Jeden padł to wymienilem w ramach gwarancji-koszt ok 35zł za palnik. Mają 5000k i są w sam raz