części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D4 ALL ] Błąd czujnika ciśnienia w kołach.

lamaczhasel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D4 ALL ] Błąd czujnika ciśnienia w kołach.

Post autor: lamaczhasel » 07 sty 2021, 09:50

Witam,

Szukałem ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. W mojej A8 nie mam czujników TPMS w wentylach. Natomiast z tego co się dowiadywałem to auto odczytuje ciśnienie z obrotu koła. Mój problem polega na tym że czasami jest tak że po nocy odpalam auto, zapala na chwilę po czym gaśnie. Wyskakuje błąd związany z czujnikami TPMS. W MMI wchodzę ustawiam że wartości się zgadzają. Później muszę całkowicie wyłączyć zapłon, włączyć zapłon ponownie ustawić ręcznie że wartości w kołach się zgadzają i dopiero problem znika. Mam opony 235/55/ R18. Ustawiałem ciśnienie tak jak jest na naklejce dla tego rozmiaru. 2,4 z przodu i 2,1 z tyłu.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 09 sty 2021, 20:12

Mało prawdopodobne że auto gaśnie z powodu czujników. Prawdopodobnie masz gdzieś problem z elektryką.
Błędy już sprawdzane? Najlepiej wrzuć pełny skan z VCDSa. Pzdr.

lamaczhasel
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lamaczhasel » 11 sty 2021, 16:47

Podczas tej anomalii wyskakuje też komunikat przed tym o złym ciśnieniu w kołach który brzmi mniej więcej tak "system wspomagania ruszania na wzniesieniu jest nie aktywny", po czym jest komunikat złego ciśnienia i auto gaśnie. Niedługo będę wymieniał olej w skrzyni to poproszę mechanika żeby zrobił mi pełne skanowanie błędów i wrzucę skan z VCDSa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D4 (2009 - 2017)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl