części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[inne] Lakierowanie A8

bunga bunga
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[inne] Lakierowanie A8

Post autor: bunga bunga » 25 cze 2012, 20:00

Mam pytanie do "wyjadaczy". Czy ktoś z was lakierował całe A8? Czy jest różnica w lakierowaniu aluminium i stali? Jaki jest efekt końcowy i koszty?

Dziś podczas polerowania tak sobie pomyślałem. Może polakierować cały np na czarna perlę? Żaden detaling, najlepsze kosmetyki i chęci nie dadzą tyle co nowy lakier. Po tylu latach każdy ma obcierki, rysy, wżery, ubytki i inne bardziej lub mniej zawinione niechciane detale na lakierze.

Co wy na to?

8-)

Gość

Post autor: Gość » 25 cze 2012, 20:25

Też sie nad tym zastanawiałem po niedzielnej polerce :) Nie ma roznicy raczej miedzy stal czy alu ale jakie koszta takiej usługi bo to musi byc na poziomie :)

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 25 cze 2012, 20:26

Serrgiusz, Rozmawiałem z lakiernikiem na temat lakierowania i mówi że nie ma z tym problemu , jak dobrze przygotuje nadwozie do lakierowania to nie ma problemu , tak samo na "alu" jak i na normalnym nadwoziu (blacha, ocynk) ;-)
Też się zastanawiałem ponieważ mam o lakierowania 5 elementów , czy nie lepiej polakierować całości ;-)

Apophis pisze:Nie ma roznicy raczej miedzy stal czy alu ale jakie koszta takiej usługi bo to musi byc na poziomie
To znaczy co ???? pojedziesz o ASO Audi żeby tobie polakierowali i zapłacisz za to z 10kzł (ASO i tak oda auto do podwykonawcy ) Czy lepiej podjechać bezpośrednio do podwykonawcy i zapłacić za tą samą robotę z 4-5Kzł ???

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 25 cze 2012, 20:43

Chyba szpachla do aluminium jest inna ale to pewnie jak są spore wgniotki trzeba stosować .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Gość

Post autor: Gość » 25 cze 2012, 20:51

pioter pisze:Chyba szpachla do aluminium jest inna ale to pewnie jak są spore wgniotki trzeba stosować .
Nie wiem czy inna ale metoda na pewno sie jakos rozni. U mnie makaron wyszpachlował drzwi ze popekało to już wiec nie postarał sie. Ale lepiej jak sie da wymienić element o ile to nie dach np...

Awatar użytkownika
Masa
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Masa » 25 cze 2012, 20:51

u mnie lakiernik bierze 300zł z lakierem i jest 13 elementów za dach i mache ciut wiecej bo wiecej lakieru wchodzi myśle ze za 4.5 tyś by pomalował teraz maluje auto mojemu bratu Toledo 3 wszystko oprócz jednego zderzaka i dachu to płaci 3.200zł

Antek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Antek » 25 cze 2012, 20:54

Tylko mowimy tutaj o lakierowaniu w ten sam kolor - sam nowy lakier na cale zewnetrzne poszycie. Bo chcac zmienic kolor to trzeba wybebeszyc wszystko. Od wnetrza po silnik. I wtedy faktycznie robi sie 10k bo juz kiedys o podobnych rzeczach rozmawialem z dobrym znajomym lakiernikiem (ma autoryzacje ASO).

Awatar użytkownika
Masa
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Masa » 25 cze 2012, 20:59

Anton pisze:Tylko mowimy tutaj o lakierowaniu w ten sam kolor - sam nowy lakier na cale zewnetrzne poszycie. Bo chcac zmienic kolor to trzeba wybebeszyc wszystko. Od wnetrza po silnik. I wtedy faktycznie robi sie 10k bo juz kiedys o podobnych rzeczach rozmawialem z dobrym znajomym lakiernikiem (ma autoryzacje ASO).
dokładnie mowimy o tym samym kolorze nawet nie wiem ile by było za zmiane koloru

bunga bunga
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: bunga bunga » 25 cze 2012, 21:19

Mam czarny metal, a chciał bym czarną perłę. Nie sądzę, żeby lakierować całość. Wystarczy zewnątrz i wokół wewnętrznej strony drzwi. Jak się nie da, będzie oryginał. Tak 3-3,5 klocki za całość lakierowania to było by OK. W porównaniu np z używanymi tylnymi lampami led do D3 za 3 klocki-chora cena! Co nowy lakier to nowy. Od razu inne wrażenie i podnosi wartość.

A może jak byśmy się umówili w kilku na całe lakierowanie. To dostali byśmy lepszą cenę. Np w pięciu? Nie wziął by jeden lakiernik 3 klocki od auta?

8-)

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 25 cze 2012, 21:54

POmalować to pomalujesz i za 2 tys, ale co z tego malowania. Generalnie dobry lakiernik bierze 400 za element. Wyjdzie kolo 5-6 tys za calość. U mnie jest gosc ktory bierze 500-600 za element ale jak on pomaluje to idealnie jest. Generalnie zatrudnia z 10 osob ale tylko on lakieruje, firma od 20 lat bo pamietam jak byłem gówniarzem to on juz mial lakiernie.

sevi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: sevi » 27 cze 2012, 19:29

Hmm Tak jak piszecie to Ja mam maske do malowania bo latka leca a odpryskow przybywa :evil:
A8 D2 6.0 W 12
BMW 645 CI
Zaczyna brakowac mocy!

Gość

Post autor: Gość » 27 cze 2012, 19:38

Nie mam zamiaru kupować kiedys D3 czy innej noej furki,moje plany to wywalic te 10k.euro i zrobis RS8 a zanim to zrobie to napewno oprócz zawieszenia wpadnie mojej Audi nowiutki błyszczący lakierek i po wszystkim bede sie cieszył super bryka ładnych parę lat. Warto jak ktos chce robic odnowienie lakieru.

[ Dodano: 2012-06-27, 19:45 ]
mdamian pisze: To znaczy co ???? pojedziesz o ASO Audi żeby tobie polakierowali i zapłacisz za to z 10kzł (ASO i tak oda auto do podwykonawcy ) Czy lepiej podjechać bezpośrednio do podwykonawcy i zapłacić za tą samą robotę z 4-5Kzł ???
Usługa na poziomie nie oznacza ASO-ja wogule traktuje ASO z przymrużeniem oka ;)

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 27 cze 2012, 20:16

Apophis pisze: zrobis RS8
A co to takiego? :shock:

Gość

Post autor: Gość » 27 cze 2012, 20:54

labas pisze:A co to takiego? :shock:
:mrgreen: Audi A8 D2 z włozonym napędem(silnik,skrzynia,osprzęt)od audi RS6-4,2 biturbo :mrgreen:

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 27 cze 2012, 21:27

Apophis, Jak już zrobisz swapa :mrgreen: to może udokumentuj to w odpowiednim dziale i opisz dla potomnych co musiałeś zmienić , a co by pasowało , ale przypuszczam że było by lżej gdybyś miał 4.2 zamiast 6.0 ;-)
Ale jeśli całą wiązkę z kompami będziesz miał to raczej nie powinien być problem , trochę zabawy z tym będzie , trzymam kciuki i Powodzenia :mrgreen: 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl