części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[inne ] Skoda Octavia RS Stukanie w silniku

Kosmy
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[inne ] Skoda Octavia RS Stukanie w silniku

Post autor: Kosmy » 20 paź 2015, 19:58

Witam,
wczoraj mój kolega przyjechał swoim nowym nabytkiem (jak w temacie rocznik 07 bądz 08). Wychodzę na podwórko i nie wierzę własnym uszom. Klekot jak z diesla. Maska do góry klekot od strony rozrządu (lewa strona silnika 2.0 TFSI) i z prawej. Ogólnie tragedia. Co to może być ? Nastawniki ? Podczas jazdy nie słychać ale na jałowym biegu tragedia to mój A4 B5 przy nim jak nówka sztuka :)

ps. Po przejechaniu się to skodą po pięknym i dziurawym trojmieście. Stwierdzam tragiczna zawiecha i ogólnie samochód do audi to się nie umywa. Ehh Skoda ...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, 21:03 przez Kosmy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 20 paź 2015, 21:23

Od tego zaczeło się kilka tygodni temu u naszego klienta w jego GTI, tydzień temu wskoczył nowy silnik bo pierwszy się rozleciał (zatarty wał i wałek rozrządu). Niech ten Twój kolega nie czeka tylko odstawia auto do mechanika, przyczyną może być nastawnik, popychacze lub napinacz łańcucha <bezradny>

Na początek sprawdźcie ciśnienie oleju w głowicy !

Gość

Post autor: Gość » 20 paź 2015, 21:50

Jak mozna kupic takie auto?? No chyba że w cenie złomu. W tfsi jest kilka punktów do pukania od popychacza pompy paliwa po rozrząd nastawnik i same panewki jesli silnik z serii tych z wadami był i nie porobiony.

Skoda to skoda i nie ma co do audi porownywać. Z tydzień temu sie przejechałem najnowszą octavią 2.0 tdi i momentu to ona ma od cholery(w końcu nowa) :)

Korton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Korton » 20 paź 2015, 22:14

Prowadzilem ostatnio nowa octavie 2.0 TDI 150KM i zle nie bylo, calkiem przyjemne auto, ale 90tys za to dac to bym sie zastanowil.

Gość

Post autor: Gość » 20 paź 2015, 22:37

Nie wiem ile koni miała ta co jechałem-zakładam że była to najmocniejsza wersja tego klekota bo przyspieszała bardzo sprawnie,śmiem twierdzić że podobnie jak A8. No ale niczym innym mnie to nie urzekło :]

ernesto

Post autor: ernesto » 20 paź 2015, 22:41

Ale koledzy tu nie chodzi o rozgraniczenia kto jeździł i jakie są wrażenia.
Koledze bardziej chodzi o jeden szkopuł który stuka pod maską i na tym się trzeba skupić. W tym konkretnym modelu silnikowym.
Nie mieszajmy disla w to.

Gość

Post autor: Gość » 20 paź 2015, 22:59

No to juz zostało napisane wyżej. Z racji iz ostatnio czesto sie stykam z takimi silnikami to jak cos słychac to podłaczamy VCDSa i logi robimy. Wsio ladnie pokaże poza wyjechanym popychaczem pompy paliwa. Tego słychac jak sie tłucze.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 20 paź 2015, 23:07

Jakby co to mam sporo gratów na sprzedaż do 2.0 TFSI :D

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 20 paź 2015, 23:23

Apophis pisze:W tfsi jest kilka punktów do pukania od popychacza pompy paliwa po rozrząd nastawnik i same panewki jesli silnik z serii tych z wadami był i nie porobiony.
ten silnik (2.0TFSI 200KM) ma rozrząd na pasku ;)

pierwsze co bym sprawdził to szklanka popychacza pompy paliwa

ps: 2.0TFSI 200KM (I generacja) to bardzo dobre i mocne konstrukcje

Gość

Post autor: Gość » 20 paź 2015, 23:31

Najlepiej to jak kolega poda kod silnika. Nastawniki i te popychacze pompy maja raczej wszystkie tfsi r4 a do tego niektóre jeszcze łańcuchowe rozrządy.

TMEA
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TMEA » 21 paź 2015, 10:29

a ile ma przejechane?

Kosmy
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kosmy » 26 paź 2015, 10:04

152 tys.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne ogólne”