casanovak pisze:FOSS pisze:casanovak pisze:Navi RNS-E jest super...Ale gdy mam navi wlaczona to dziala przez jakas godzine i sie przegrzewa....Wg mnie to wina klimy ktora z lewej strony nie reaguje na polecenia panelu np jak zapodam mu 16 stopni to i tak wali goracym powietrzem... podejrzewam ze jakas klapa albo silniczek sie uszkodzil badz zblokowal...
Skoro jest tak jak piszesz to obawiam się że to elektrozawór przy pompie nagrzewnicy
Jesli to jest ten elektrozawor to zapewne trzeba to wymienic bo naprawic jak znam zycie to pewnie sie nie da,wiec musze to odlozyc na pozniej jak bede w Polsku...na razie czekam caly czas na wałki i tylko to mnie hamuje przed wyjazdem do Polski

...Jak zloze wszystko to smigam z powrotem do PL.. :-D
A czy Vag wykryje ewentualne uszkodzenie elektrozaworu :?: :?: :?:
Z mojej wiedzy wynika że VAG nie wykryje uszkodzenia elektrozaworu - nie pojawia się także żadny błąd (tak przynajmniej było u mnie).
Test klimatyzacji jaki można uruchomić VAG'iem także niestety nic nie pokaże.
Swoje perypetie z elektrozaworami rozwiązałem definitywnie sprawdzając je miernikiem oraz podłączając na krótko napięcie pod kostkę elektrozaworów.
Pompa nagrzewnicy znajduje się na podszybiu pomiedzy serwem a środkowym panelem nawiewu - dwa czarne walce to właśnie te elektrozawory a sama pompa jest poniżej.
Pompa nagrzewnicy jak i elektrozawory to teoretycznie jedno nierozbieralne urządzenie - piszę teoretycznie gdyż da się ją rozebrać na części pierwsze ale tylko i wyłącznie po wyjęciu z auta a to już dłuższa robota (opisane powyżej).
Na początek proponowałbym sprawdzenie samych elektrozaworów bo to właśnie one odpowiadają za ilość gorącegoo płynu chłodzącego jaki podawany jest do nagrzewnicy - elektrozawory sa dwa i każdy z nich odpowiada za jedną strefę klimatyzacji (jeden od kierowcy a drugi od pasażera).
Niestety te dwa czarne walce to tylko elektromagnesy sterujące pracą zaworów (same zawory są poniżej zabudowane razem z pompą) ale z drugiej strony możliwe jest uszkodzenie samego elektromagnesu (tak jak u mnie).
W okolicy tych zaworów znajdziesz dwie okrągłe pomarańczowe kostki - dwu-pinowa to zasilanie pompy nagrzewnicy a trzy-pinowa to sterowanie zaworami.
O ile dobrze pamiętam zawory sterowane są masą czyli wspólny
+ i dwa piny
- - piszę o tym gdyż po rozpięciu kostki możesz sprawdzić pracę zaworów podpinając napięcie "na krótko".
Dodatkowym utrudnieniem które możesz napotkać (tak było u mnie) jest fakt że uszkodzony elektromagnes zaworu może wywalać bezpiecznik klimatyzacji (ten w słupku przy nogach pasażera) więc czasami testowanie sprawności zaworów to taka zabawa "w kotka i myszkę"... ale jest to do ogarniecia.
Dobra wiadomość jest taka że wymiana samych cewek elektromagnesów jest możliwa od góry bez wyciągania całej pompy - trzeba tylko zdemontować podszybie (czarny plastik ze spryskiwaczami) i górną kratkę środkowego nawiewu (pod pokrywą silnika przy podszybiu).
Wszystkiego nie da rady tak na raz opisać więc jakbyś się już za to wziął i miał z tym problemy to pisz.