[D2 99 3.7PB ] Ucieka płyn chłodzący.
-
- Forum Audi A8
[D2 99 3.7PB ] Ucieka płyn chłodzący.
Witam wszystkich, problem tego typu podczas jazdy wszystko jest dobrze ogrzewanie grzeje .czasami mam wrazenie jakby slabiej ale jak zwiekszam temp jest ok.na postoju ucieka mi plyn chlodniczy z lewej strony w okolicach filtru powietrza.Dokladnie nie wiem skad. dzieje sie to tylko na postoju jak zostawie auto na dluzej. Macie jakis pomysl ?
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 23:20 przez granatone1, łącznie zmieniany 2 razy.
Żeby Ci odpowiedzieć muszę zmienić szyk Twojej wypowiedzi.
1. Nie pisz dużymi literami całego tematu...
2. Nie używaj słów w stylu "pomocy", "hepl", "uwaga" i innych nic nie mających wspólnego z opisywaną w temacie usterką
3. Zastosuj odpowiednie [tagi] informujące innych jakiego auta temat ten dotyczy...
4. Popraw swój profil - uzupełnij rocznik pojazdu (prośbę tą otrzymałeś już drogą mailową)
Wszystko to znajdziesz w regulaminie.
Pozdrawiam, FOSS
płyn może wyciekać w dół na alternator i potem (jeżeli masz osłone silnika) na osłonę i potem spływa dopiero najbliższym wylotem w osłonie.
Wyciek z tamtych oringow jest na tyle znany że w ASO dostępny jest "zestaw naprawczy" zawierający komplet uszczelek do chłodniczki oleju.
Na początek mam cztery:granatone1 pisze:Macie jakis pomysl ?
1. Nie pisz dużymi literami całego tematu...
2. Nie używaj słów w stylu "pomocy", "hepl", "uwaga" i innych nic nie mających wspólnego z opisywaną w temacie usterką
3. Zastosuj odpowiednie [tagi] informujące innych jakiego auta temat ten dotyczy...
4. Popraw swój profil - uzupełnij rocznik pojazdu (prośbę tą otrzymałeś już drogą mailową)
Wszystko to znajdziesz w regulaminie.
Pozdrawiam, FOSS
Sprawdź dokładnie skąd... w okolicach filtra powietrza jest jeden newralgiczny punkt silników V8... jest to chłodniczka oleju która z silnikiem łączy się krótkimi rurkami praktycznie "na wcisk" - właśnie tak z oringów uszczelniających potrafi uciekać płyn i jest to o tyle wredny wyciek że ciężko go zlokalizować bo wszystko jest zasłonięte...granatone1 pisze:na postoju ucieka mi plyn chlodniczy z lewej strony w okolicach filtru powietrza.Dokladnie nie wiem skad. dzieje sie to tylko na postoju jak zostawie auto na dluzej.
płyn może wyciekać w dół na alternator i potem (jeżeli masz osłone silnika) na osłonę i potem spływa dopiero najbliższym wylotem w osłonie.
Wyciek z tamtych oringow jest na tyle znany że w ASO dostępny jest "zestaw naprawczy" zawierający komplet uszczelek do chłodniczki oleju.
Jeżeli ucieka płyn chłodniczy to to co napisałeś powyżej może być całkiem normalne... przy obniżonym stanie płynu chłodniczego mogą się pojawić problemy z ogrzewaniem.granatone1 pisze:Witam wszystkich, problem tego typu podczas jazdy wszystko jest dobrze ogrzewanie grzeje .czasami mam wrazenie jakby slabiej ale jak zwiekszam temp jest ok.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
Jeżeli leci tak jak podpowiada FOSS http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... stall.html .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
BiLu pisze:Czy nieszczelność z okolic chłodnicy oleju da się stwierdzić z góry po zdemontowaniu puszki filtra?
Wydaje mi się że już to tu pisałem ale chyba jednak w innym podobnym temacie...tomi26 pisze:Ja ci za bardzo BiLu,nie pomogę,ale sam jestem ciekawy czy można w ten sposób dojrzeć...sprawdzałeś :?:
niestety od góry ciężko ten wyciek potwierdzić... z dołu również nie jest wcale łatwo ale łatwiej niż z góry bo przecież ścieka do dołu a nie do góry więc na dole łatwiej szukać śladów ;-)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 21:42 przez FOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Ja to szczerze pytałem tak z ciekawości bo i tak sprawa z rozbieraniem tego wszystkiego już u mnie przesądzona,przy okazji wymienię poduszkę pomocniczą,łożysko viscozy i pasek wielorowkowy,który leży w bagażniku już ze dwa miesiące :-P i pewnie jeszcze kilka rzeczy,które wyjdą w trakcie :lol:
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli
Witam,jestem w trakcie robienia tej usterki http://www.audipages.com/...lreinstall.html . i mam prożbe o numer katalogowy tej plastikowej rurki albo calego zestawu