![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL] Zaparowane szyby
[D2 ALL] Zaparowane szyby
Witam mam problem z zaparowanymi szybami ,a w aucie sucho (chodzi mi o te oryginalne dywaniki )bo na nich mam gumowe no i tylko nie raz zostanie na nich trochę wody z śniegu.Skąd w ta para wyczyściłem dziś ten odpływ z podszybia od kierowcy bo był cały zapchany błotem ale z drugiej strony go nie widzę i nie wiem czy jest tak widoczny jak od kierowcy czy może ktoś go już nie włożył .Czy muszę też czyścić te sączki z klimy jak mam suche dywaniki???Wiem że temat był już nie raz poruszany ale tam wszyscy mieli mokre dywaniki a ja nie mam.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 15:27 przez PIPPEN, łącznie zmieniany 2 razy.
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
Kolego odpływy z podszybia sa centralnie na środku patrząc od przodu samochodu takie dwa gumowe cycki do których dostaniesz sie z kanału,musisz ich tam troche pomiętosić.Albo zdemontuj rurę od filtr powietrza i wtedy będziesz miał dostęp do tych cycków od góry,ja właśnie od góry sie dostawałem do nich.
Oby dwa tzw. cycki już wyczyściłem były zapchane a filtry zmieniałem w tamtym roku (te na masce) no chyba ,że są jeszcze jakieś inne?
[ Dodano: 2011-01-06, 10:50 ]
Ja wyczyściłem te dwa odpływy bo bokach co są przy nadkolach a te centralne wyczyszczę jak się troszeczkę cieplej zrobi.Od filtrów kabinowych raczej to nie będzie bo w tamtym roku wymieniłem i to samo miałem
[ Dodano: 2011-01-06, 10:50 ]
Ja wyczyściłem te dwa odpływy bo bokach co są przy nadkolach a te centralne wyczyszczę jak się troszeczkę cieplej zrobi.Od filtrów kabinowych raczej to nie będzie bo w tamtym roku wymieniłem i to samo miałem
Kolego a próbowałeś wyłączyć klimę ??
Mi tutaj jeden kolega podpowiedział raz że lepiej włączyć eco na klimatroniku i szyby nie parują , a też jeździłem z włączoną klimą .
Sprawdź jeszcze czy czasem nie masz mokrej wykładziny bo może woda odparowywać i osiadać jako para na szybie .
Mi tutaj jeden kolega podpowiedział raz że lepiej włączyć eco na klimatroniku i szyby nie parują , a też jeździłem z włączoną klimą .
Sprawdź jeszcze czy czasem nie masz mokrej wykładziny bo może woda odparowywać i osiadać jako para na szybie .
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:

- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
Kolego u mnie jak parowału mi wszystkie szyby i klima nie dawała sobie z tym rady to zacząłem szukać i znalazłem że w podszybiu stoi woda i to prawie do pełna właśnie w tedy wymientosiłem te odpływy o których pisałem wcześniej i dodatkowo przepłukałem je dwoma wiadrami wody i do dzisiaj spokój. ;-)PIPPEN pisze:[ Dodano: 2011-01-06, 10:50 ]
- czechu20vt
- Forum Audi A8
Może i szybciej z chodzi para na wyłączonym econ , ale jeśli nie chcesz żeby szyby parowały podczas jazdy przy minusowych temperaturach to radził bym włączyć econ ,
Jeden z kolegów gdzieś już to opisywał z jakieś 2 miesiące temu i faktycznie to się sprawdza , że przy włączonym econ szyby nie parują , a przy wyłączonym econ co chwila musiałem włączać nawiew na szybę przednią żeby para zeszła .
Jeden z kolegów gdzieś już to opisywał z jakieś 2 miesiące temu i faktycznie to się sprawdza , że przy włączonym econ szyby nie parują , a przy wyłączonym econ co chwila musiałem włączać nawiew na szybę przednią żeby para zeszła .
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:

Ps:

- czechu20vt
- Forum Audi A8
Ja dodam, że w moim przypadku szyby bardzo parują przy ujemnych temeraturach, szczególnie jak silnik już się trochę zagrzeje. Tyle, że filtry i odpływy były sprawne. Koniec końców wyszło, że dwa silniki od klimatronika nie działają. Niestety wymiana b. droga, bo same silniki drogie (ok. 450zl każdy) no i trzeba rozebrać dużą część kokpitu, żeby je wymienić.